beneficii fruct kaki
Dietă și Nutriție Plante medicinale

De ce sa consumi fructul kaki? Vezi 23+ beneficii

Punctajul nostru
Apasa pentru a acorda un punctaj
[Total: 4 Average: 5]

Fructul kaki, originar din China, seamana la aspect cu rosiile cu singura diferenta ca acesta creste in pom. El poate fi consumat proaspat sau uscat si poate fi folosit la bauturi sau prajituri. Desi a inceput sa capete popularitate in tara noastra decat recent, el a fost dintotdeauna o sursa veritabila de sanatate, continand o cantitate de-a dreptul impresionanta de nutrienti.

Ce se gaseste intr-un fruct de kaki?

In medie, un fruct de kaki are aproximativ 168 grame si urmatorii nutrienti:

  • calorii: 31
  • proteine: 1 g
  • carbohidrati: 31g
  • fibre: 6 g
  • grasimi: 1 g
  • vitamina A: 55% din NZR (Necesar Zilnic Recomandat)
  • Vitamina B6: 8% din NZR
  • Vitamina C: 22% din NZR
  • Vitamina E: 6% din NZR
  • Vitamina K: 5% din NZR
  • mangan: 30% din NZR
  • potasiu: 8% din NZR
  • cupru  9% din NZR
  • fibre 20% din NZR

De asemenea, in acelasi fruct se mai regasesc si cantitati mici de: Vitamina B1, Vitamina B2, Magneziu, Fosfor, Acid folic, taninuri, flavonoide, carotenoide, zeaxantina, luteina, licopen, beta-criptoxantina, respectiv acid betulinic (care are capacitatea de a inhiba dezvoltarea celulelor tumorale).

Beneficii consum fructe Kaki

Principalul beneficiu al consumului de kaki il reprezinta combatere stresului oxidativ. Atat coaja cat si pulpa fructului sunt bogate in antioxidanti care actioneaza extraordinar in lupta cu radicalii liberi. De asemenea, alte beneficii importante pe care le are consumul acestui fruct sunt:

  • ajuta in tratamentul bolilor cardiovasculare;
  • este un aliment extrem de benefic in diabet;
  • ajuta in tratamenul cancerului pulmonar;
  • previne declinul mental – in cazul persoanelor varstnice;
  • previne aparitia bolii Alzheimer;
  • combate colesterolul – prin continutul ridicat de fibre;
  • reduce tensiunea arteriala;
  • actioneaza ca antiinflamator;
  • benefic in tratamentul artritei;
  • previne obezitatea si este eficient in curele de slabire;
  • Mentine conjunctiva si coreneea ochiului in forma – prin continutul de vitamina A;
  • reduce riscul de degenerarea maculara – prin continutul de zeaxantina si luteina;
  • stimuleaza imunitatea –  prin continutul de vitamina C;
  • ajuta digestia – prin continutul de fibre;
  • lupta impotriva constipatiei – tot datorita continutului ridicat de fibre;
  • previne imbatranirea prematura – prin continut de vitamine, minerale si beta- criptoxantina;
  • are efect antitumoral – prin acidul betulinic;
  • diuretic cu efect ridicat de eliminare a apei din tesuturi fara a elimina insa si potasiul din corp (cum fac de obicei diureticele);
  • protejeaza ficatul;
  • alunga stresul si oboseala;
  • alunga depresia – prin continutul de fructoza si glucoza;
  • calmeaza nervii si ajuta la obtinerea unui somn sanatos – prin continutul ridicat de magneziu;
  • ajuta in curele de slabire.

Cum se consuma fructul kaki?

fruct kaki taiat
Sursa foto: simplyrecipes.com

Acest fruct este extrem de gustos si poate fi consumat ca atare. Totusi, el poate fi si pregatit, fara a-si pierde din proprietati, astfel:

  • in salate;
  • la cuptor;
  • in smoothie-uri;
  • in salata de fructe;
  • in prajituri;
  • cu iaurt grescesc si ovaz;
  • in retete cu pui la cuptor.

Precautii si contraindicatii

Prin continutul de carbohidrati se consuma cu prudenta de catre persoanele cu diabet. De asemenea, este contraindicat persoanelor care au probleme cu obstructia intestinala.

Retete naturiste dietetice cu fructe Kaki

Salata de mere si Kaki

 Ingrediente

   – 1 lingura de samburi de nuca

   – 2 lingurite de suc de portocale

   – 1 lingurita de otet de mere

   – 1 lingurita de ulei de masline exrtavirgin

   – 3 mere taiate in felii subtiri

   – 3 kaki taiate in felii subtiri

Ingredientele se amesteca intr-un bol si se consuma ca atare.

Kaki copt

Ingrediente:

 – 6 fructe kaki

 – 100 ml vin alb sec

 – 70 ml suc de portocale

 – 50 g miere (sau zahar)

 – 1 lingura de ghimbir proaspat ras.

 – o lingurita de scortisoara.

Mod de preparare

Intr-o tigaie de inox se pun fructele de kaki taiate felii groase, sucul de portocale, vinul, ghimbirul si scortisoara. Se lasa la fiert timp de 15 minute amestecand din cand in cand. Se scot fructele de kaki si se lasa sucul sa fiarba pana ajunge la 100 ml. Se lasa sa se racoreasca dupa care se introduce mierea si se omogenizeaza.

Se toarna peste bucatile de kaki. Se poate servi impreuna cu budinca sau cu inghetata de vanilie.

Sursa foto: needpix.com

Citeste si:

🥭 Tratamentul naturist: prieten sau dusman?

🥭 Salata verde: planta minune care te ajuta in (aproape) orice situatie! + 6 Remedii Naturiste

🥭 Protejati-va stomacul, creierul, oasele si inima consumand SPANAC + 3 Retete de Suc de Spanac

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Felicitari! Te-ai abonat cu succes!

Ceva nu este in regula. Te rog sa mai incerci o data.

Fii linistit! Mailul tau este in siguranta! Vei primi doar notificari despre sanatate.

Fii primul care afla cele mai noi remedii naturiste si FII SANATOS!

%d blogeri au apreciat: