suc de sfecla rosie
Boli/Afecțiuni Dietă și Nutriție Plante medicinale

Sfecla rosie – aliatul organismului in lupta cu infectiile si virozele!

Punctajul nostru
Apasa pentru a acorda un punctaj
[Total: 3 Average: 5]

In Africa de Nord, consumul de sfecla rosie dateaza din timpurile preistorice. La inceput oamenii consumau doar frunzele, nu si radacinile. Haideti sa vedem in continuare cum ne ajuta aceasta sa fim mai sanatosi.

Frunzele de sfecla rosie – beneficii

frunze de sfecla
Sursa foto: bodyhacks.com

Frunzele de sfecla rosie au gust amarui-acrisor si sunt bogate in nutrienti. Asemenea celorlalte verdeturi au efecte depurative, remineralizante, digestive, anti-anemice, stimuland totodata activitatea sistemului limfatic.

Consumul frunzelor de sfecla rosie (in salate, sarmale, ciorba…etc), ajuta la alcalinizarea corpului.

Frunzele de sfecla rosie sunt deosebit de bogate in vitamine, fiind o sursa sigura de fier si calciu. Fata de alte legume, sfecla nu isi pierde proprietatile prin fierbere. Mai mult decat atat, acestea sunt renumite pentru faptul ca prin murare proprietatile sunt intensificate.

Radacina de sfecla rosie

radacina de sfecla rosie
Sursa foto: b-fitstudio.com

Radacina de sfecla rosie – a carei culoare este asemanatoate sangelui uman – are in compozitia sa o multitudine de substante care ajuta la mentinerea valorilor normale ale: hemoglobinei, vascozitatii sangelui si fierului, avand totodata un rol insemnat in functionarea celulelor imunitare.

Beneficiile consumului de sfecla rosie

Sfecla are in compozitie urmatoarele: vitaminele A, C, E, B1, B2, acid folic, precum si fibre, fier, magneziu, cupru, fosfor si iod.

Sfecla rosie este cunoscuta si iubita mai ales pentru faptul ca:

  • Regleaza tensiunea arteriala si intareste imunitatea, cu doar 30 ml suc de sfecla rosie consumat dimineata pe stomacul gol.
  • Betanina din sfecla este hepatoprotectoare.
  • Are actiuni mineralizante si energizante.
  • Este un puternic antiinflamator.
  • Amelioareaza varicele.
  • Reduce disconfortul cauzat de hemoroizi.
  • Ajuta in cazul degenerarii maculare.
  • Trateaza intoxicatiile lente.
  • Amelioareaza problemele glandei tiroide.
  • Previne dementa.
  • Impiedica formarea cheagurilor de sange si depunerea colesterolului pe vasele de sange.
  • Previne atacurile de panica.
  • Ajuta la mentinerea tonusului muscular.
  • Are cel mai inalt continut de vitamina K, fapt pentru care ajuta la fixarea calciului in oase in osteoporoza.
  • Previne constipatiile, functionand ca un laxativ natural.

Afectiuni tratate cu sfecla rosie

Sfecla rosie are multiple intrebuintari si beneficii, insa cel mai mult ajuta sangele, splina si ficatul. Din acest motiv nu ar trebui sa lipseasca de pe nici o masa, mai ales in perioadele de trecere de la iarna la primavara cand apar asteniile.

Astfel, cele mai importante afectiuni tratate cu sfecla rosie sunt:

  • anamie feripriva – prin cantitatea crescuta de fier;
  • afectiuni cardiovasculare (previne infarctul miocardic si accidentul vascular);
  • boli hepatice;
  • anumite tipuri de cancer;
  • boli digestive;
  • bolile vezicii biliare;
  • guta.    

Beneficiile sucului de sfecla rosie

suc de sfecla rosie si lamaie
Sursa foto: medicalnewstoday.com

Sucul de sfecla rosie nu mai are nevoie de prezentare: el are toate beneficiile si calitatile pe care l-am precizat anterior. Se obtine prin stoarcerea bucatilor de sfecla in storcator si poate fi combinat si cu alte sucuri precum:

  • suc de sfecla rosie cu mere si pere – dreneaza intestinul
  • suc de sfecla cu morcov si telina – intaritor pentru organism
  • suc de sfecla rosie si ghimbir  – antiviral
  • suc de sfecla rosie  si lamie – intareste sistemul imunitar

Si lista poate continua… Totusi, in momentul in care faceti aceste combinatii este important sa stiti ce probleme de sanatate aveti si ce anume va ajuta, respectiv ce nu poate fi tolerat cu usurinta de organismul dumneavoastra.

Retete revigorante cu sfecla rosie

In continuare va voi prezenta cateva retete pe care eu le prepar in mod regulat, in mod deosebit datorita faptului ca ajuta organismul in procesul de dezintoxicare. De asemenea, combinate cu peste sau carne ajuta in curele de slabire.

Salata de sfecla cu radacinoase

Ingrediente

  • 1 sfecla rosie medie
    • 1  morcov
    • 1 telina medie
    • suc de la o lamaie
    • 5 linguri nuca macinata

Mod de preparare

Se spala si se curata, se dau pe razatoare toate radacinoasele, se amesteca intr-un vas, se stropesc cu sucul de lamaie si se presara nuca macinata.

Reteta de salata de sfecla rosie si portocale

Ingrediente

  • 2  sfecle medii
    • 2 porocale
    • 1 legatura patrunjel tocat marunt
    • 3 linguri suc de lamaie
    • 1 lingurita miere (diabeticii pot sa renunte la aceasta etapa)
    • 20ml ulei de masline
    • 1 lingura ceapa rosie taiata marunt

Mod de preparare

Sfecla se fierbe in coaja, se curata, se feliaza la 4mm. Se curata portocalele foarte bine (inclusiv de partea alba care ramane pe ele), se desprind in bucatele micute. Apoi se face un dresing cu uleiul si zeama de lamaie. Se amesteca toate ingredientele si se serveste.

Salata de sfecla rosie si usturoi

Ingrediente

  • o sfecla rosie
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 lingura otet de mere (dupa gust)
  • 2 catei de usturoi mai mari sau 4 mai mici

Mod de preparare

Se spala bine sfecla dupa care se baga la cuptor, cu tot cu coaja. Dupa ce s-a copt se curata de coaja si se da pe razatoarea mare. Se potriveste gustul (dupa preferinte) cu otet si ulei.

Cine nu tolereaza usturoiul poate folosi hrean, insa atentie la cantitate deoarece hreanul este foarte puternic.

Atentionari. Contraindicatii sfecla rosie

  • Nu se pune sare pentru a nu-si pierde proprietatile.
  • Prin continutul ridicat de BETANINA (un pigment rosu de la care are culoare), daca pH-ul din stomac nu este destul de acid atunci se poate colora urina in rosu (nu trebuie sa ne speriem, e ceva natural)!
  • Consumul a peste 400ml suc de sfecla rosie duce la paralizia temporara corzilor vocale si pot aparea stari de greata!
  • Daca ai rinichi predispusi la pietre, consuma cu prudenta si nu zilnic.

Sursa foto: today.com

Citeste si:

🍏 Nu-ti fie frica de viroze! Vezi care sunt ofertele naturii in lupta cu virusii

🍏 Morcovul – leguma care te scapa de anemie, astenie si multe altele! + 9 Retete naturiste din morcov

🍏 Sanatatea din LAMAIE: de la Vitamina C la tratamentul depresiei si chiar la preventia CANCERULUI!

10 comentarii

  1. Îmi place sfecla roșie. Nu o consum foarte des, din păcate. Am niște aritmii la inima și cred ca mi-ar fi de ajutor, dar uite ca omit sa o mananc.
    Uite ca nu știam ca se consuma și frunzele de sfecla roșie.

  2. Bine ca ai zis chestia asta ca de cand tot imi propun sa fac un bors de sfecla si nu aveam timp – acum am, stam acasa, la fel ca elevii.

  3. Am citit foarte multe despre sfecla rosie si acum vreo 2 ani cand am aflat mi-am luat din Carrefour suc gata preparat care a fost usor de baut asa ca am fost sa-mi cumpar sfecla si sa-mi fac acasa. Nu am putut sa-l beau. Efectiv imi venea inapoi si nici macar sutele de beneficii nu m-au ajutat sa incerc sa-l consum

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Felicitari! Te-ai abonat cu succes!

Ceva nu este in regula. Te rog sa mai incerci o data.

Fii linistit! Mailul tau este in siguranta! Vei primi doar notificari despre sanatate.

Fii primul care afla cele mai noi remedii naturiste si FII SANATOS!

%d blogeri au apreciat: