Inca din cele mai vechi tipuri nucul a fost considerat simbol al fertilitatii si al masculinitatii. Exista foarte multe legende care privesc acest arbore… si multe dintre ele sunt extrem de interesante.
Cuprins articol
Nucul: Mituri si legende
Nucul – simbolul feritilitatii
Se spune ca Eva dormind in gradina Edenului a avut un vis prin care i s-a spus ca daca va consuma nuci va avea copii: si de aici formarea omenirii.
Nucul – arborele care vesteste moartea
O alta poveseste ne spune ca nu este bine sa plantezi acest arbore intrucat atunci cand va ajunge sa aiba grosimea trunchiului cat aceea a gatului persoanei care l-a plantat, aceasta va muri. Totusi, din frica, oamenii gasit o metoda prin care sa sacape de acest pericol, desenand un cerc cu un diametru destul de mare in jurul puietului, astfel incat nucul ajungea la acel diametru foarte tarziu, cand sansele ca omul care il plantase sa fie inca in viata erau destul de mici.
Somnul sub nuc si sansele de imbolnavire
Intr-o alata legenda se spune ca daca o persoana doarme sub nuc se imbolnaveste foarte tare sau moare. Totusi, aceasta nu este complet falsa: studiile au demonstrat faptul ca nucul care o coroana care nu poate fi penetrata de catre lumina iar frunza verde a nucului dupa ploaie emana o substanta toxica numita Juglona care se scurge pe pamant odata cu picaturile de ploaie.
Astfel, daca toamna cand cad frunzele pe pamant sunt lasate pe sol, cantitatea de juglona creste si intoxica solul astfel incat nici macar iarba nu se mai poate dezvolta. Din aceasta cauza este recomandata strangerea frunzelor si indepartarea lor.
Frunzele de nuc – sursă bogată de iod
In lunile de vara, frunzele verzi ale degaje o cantitate mare de iod care poate dauna grav sanatatii, dar numai daca ne facem obicei din a dormi zilnic sub acest pom. Totusi, plimbarile si stationarile scurte la umbra nucilor ne fac foarte bine vindecand ranile ascunse.
Concentratia de iod nu permite mustelor sa stationeze la umbra, nici sa se imulteasca. Tocmai din acest motiv se recomanda plantarea acestora in preajma grajdurilor pentru a proteja animalele de sacaiala acestor insecte.
Simptomele odihnei prelungite sub nuc
În cazul în care ai stat mai mult timp la umbra unui nuc și experimentezi unul din următoarele simptome, poți sta liniștit, ai găsit vinovatul. Nu este nevoie să te îngrijorezi suplimentar crezând că ai răcit. Astfel, nucul se responsabil de:
– inflamarea mucoaselor
– episoade de tuse
– cefalee (durere de cap).
Beneficiile frunzelor de nuc
Din strabuni frunzele de nuc erau duse la Rusalii la biserica si dupa slujba se puneau la strasina caselor pentru a feri casa de rele. Personal nu stiu cat efect aveau acolo, insa in medicina naturista acestea o multime de intrebuintari, precum:
- combat raceala
- previn caderea parului
- ajuta la refacerea pieli afectata de eczeme
- ajuta in tratamentul transpiratiei excesive
- introduse in sifonier indeparteaza moliile
Tratamentul tenului gras cu infuzie din frunze de nuc
Infuzia din frunze de nuc ajuta la curatarea tenului gras, seboreic, indepartand roseata.
Preparare:
Se fierb 250 ml apa, in care se adauga 4 linguri de frunze macinate de nuc.
Se acopera si se lasa timp de 10-15 minute la racit, dupa care, infuzia calduta se aplica din belsug pe ten (cu ajutorul unei dischete demachiante)
Mai mult de 10 afectiuni pe care le poti trata cu o lingura de frunze de nuc
Infuzia realizata dintr-o singura lingura de frunze de nuc si 250 ml apa clocotita se dovedeste a fi incredibila in tratarea urmatoarelor afectiuni:
- enterite
- gastrita si inflamatii intestinale
- diaree
- diabet zaharat
- hepatite
- icter
- candidoze
- leucoree
- rahitism
- intoxicatii cu metale grele
- incontinenta urinara
- hipertiroidie
Decoctul din frunze de nuc – tratament pentru acnee si arsuri solare
Daca in cazul infuziei se recomanda ca peste cantitatea recomandata de plante sa torni o 200-250 ml de apa clocotita si apoi sa lasi 10-15 minute, in cazul decoctului, peste cantitatea de frunze se toarna aceeasi cantitate de apa urmand a se continua fierberea pe foc mic inca 10-15 minute, dupa care se strecoara.
Decoctul dintr-o lingura de frunze de nuc este folosit pentru:
- arsuri solare
- acnee
- eczeme si furuncule.
Beneficiile nucilor (fructelor)
Inainte de a vorbi despre multiplele intrebuintari ale nucilor, este important sa precizam ca trebuie sa avem mare grija la modul de pastrare, intrucat acestea pot dezvolta o substanta numita aflatoxina care duce la aparitia diverselor forme de cancer. Prin continutul de ulei por rancezi.
Nucile sunt bogate in fier, calciu, potasiu, vitamine (A,B,E si F).
Antioxidantii continuti de miezul de nuca regleaza colesterolul si tensiunea arteriala, continutul bogat de viatamina E reduce posibilitatea atacului de cord.
Miezul de nuca – tratament pentru migrene
Daca ai probleme cu stresul si durerile de cap, uite o reteta din samburi de nuca, pe care o poti prepara acasa si care se dovedeste a fi extrem de utila:
- 10 samburi de nuca;
- O lingura de miere;
- Un pahar de suc de fructe (orice fruct iti place).
Se pune in blender si se obtine un amestec delicios si extrem de sanatos.
Tratament cu nuca pentru cresterea imunitatii
Pentru cresterea imunitatii folosim:
- 300g nuca (macinata),
- 300 g miere
- 300 grame stafide
Punem in blender si obtinem un preparat delicios care se consuma inainte de fiecare masa (cate o lingura).
Avantajul este ca poate fi consumat si de copii! Eu il pregatesc mereu nepotelului meu.
Cojile de nuca – tratament pentru negi
Cojile nucilor verzi frecate pe negi au puterea de a-i distruge. Un macerat din coji de nuca verde poate ameliora problemele cauzate de varice.
Nucul este o minune a naturii, mai ales daca ne gandim cat sunt de gustoase preparatele din nuci, precum: dulceata de nuci verzi, lichiorul de nuci verzi… ca sa nu mai vorbim despre aroma cozonacilor cu nuca si diversele prajituri.
Si daca am vorbit despre frunze si fructe sa nu uitam lemnul numit si „aristrocratul lemnelor” prin frumusetea obiectelor de mobilier si a detaliilor auto realizate din acest material.
O sa prepar si eu tratamentul pentru cresterea imunitatii pentru baietelul meu.
In sfarsit aflu si eu de ce nu se doarme sub nuc!! Felicitari pentru articol!
Un articol cu adevarat util.
MULTUMESC
Cate informatii utile am aflat. Nucile sunt preferatele mele, mi se par foarte versatile si delicioase in diverse preparate!
Nucul este un adevărat miracol al naturii. Pe lângă nenumăratele beneficii, nucul este o esență (lemn) extraordinar de prețioasă. Păstrez ca pe niște comori cele câteva piese de mobilier și lemnul prelucrat pe care le-am moștenit.
Felicitări!
Așa e, un pom deosebit de valoros și interesant. Din păcate în ultimii ani clima și
chimicalele i-au dăunat.
Decoctul de coajă, mâțișori de nuc și frunze se folosește și la tratarea căderii părului
dar grijă căci colorează. Și e bine de adunat frunze și nuci din pomii mai depărtați de
drumurile intens circulate.
Ce de informații folositoare, nici nu știam legenda despre Eva și nuc. Sunt sănătoase si bune la gust, noi le consumam destul de des
N-am stiut premonitia cu plantatul nucul. Anul trecut am plantat si eu unul la tara, dar pana ajunge el sa aiba grosimea gatului meu vor mai trece ceva ani pentru ca e abia o nuielusa 🙂 Nu cred totusi in premonitii. Mie imi place sa plantez in fiecare toamna si primavara pomi in gradina si natura nu ne-a facut nicioadat rau. Dimpotriva…ea ne ajuta si acest lucru reiese si din toate aceste beneficii pe care le-ai prezentat.
Desi imi plac mult nucile, habar nu am avut ca si frunzele au atatea beneficii. E prima oara cand citesc despre acel mit cu grosimea trunchiului. 😀
Nu stiam ca au chiar atat de multe beneficii, dar uite ca mi-am amintit ca am un borcan cu dulceata de nuci , ma duc sa iau o lingurita :))
Nu am stiut cate utilizari poate avea nucul! Imi plac enorm nucile si dulceata de nuci verzi
Nu știam că frunzele de nuc au atât de multe beneficii. Cunosc o persoană care se luptă cu acneea, îi voi arăta articolul tău.
Cand eram mai mica bunicii mei aveau multi nuci in curte, unul dintre ei era preferatul meu, mereu stateam la umbra lui si ai mei ma certau ca ziceau sa nu mai stau atat ca sa nu cumva sa racesc.
[…] ce zilele trecute am scris despre beneficiile nucului (frunze, fructe, coaja), mi-am dat seama ca am omis sa va impartasesc o reteta care in cazul meu a […]
Eu consum multe nuci verzi si nu stiam ca pot folosi fructul si la altceva. Despre frunze stiam ca are si alte beneficii
[…] ? Nucul – arborele minune + 4 retete din frunze si fructe […]
[…] glicemic scazut: fasole neagra, fasole la cuptor, naut, mazare, struguri, portocale, mere, porumb, nuci, cartofi dulci, iaurt, pere, paine de secara, paste, fulgi de […]
[…] Citeste si: Nucul – arborele minune + 4 retete din frunze si fructe […]
[…] si cu alta ocazie despre beneficiile extraordinare pe care le au frunzele si cojile de nuc asupra organismului. Totusi, in ce priveste hipotiroidismul, sunt recomandate […]