legume si fructe bogate in vitamina d
Dietă și Nutriție Semne și simptome

Vitamina D naturala: Cele mai bogate alimente si plante

Punctajul nostru
Apasa pentru a acorda un punctaj
[Total: 0 Average: 0]

Vitamina D (numita si vitamina soarelui), face parte din categoria vitaminelor liposolubile si este esentiala pentru absortia corecta a calciului in tractul digestiv. Aceasta are un rol extraordinar in mentinerea nivelurilor de fosfat si calciu din sange.

Deficitul acestei vitamine duce la osteoporoza (in cazul adultilor) si la rahitism (in cazul copiilor).

Ea poate fi produsa in mod natural de catre organism prin expunerea timp de cateva minute la soare, insa conform credintelor populare, acest lucru este insuficient. Studiile au demonstrat ca organismul uman are nevoie, pe langa soare, de alimente din care sa isi poata lua aportul zilnic din aceasta vitamina.

Necesarul zilnic este de 600 UI (unitati internationale).

Primele semne care te avertizeaza ca ai deficit de vitamina D

  • Oboseala – oboseala accentuata care survine chiar si cand dormim suficient;
  • Durere de spate;
  • Dureri osose;
  • Depresia;
  • Ranile se vindeca mai greu;
  • Scaderea densitaii oasoase la tineri (vitamina D fiind responsabila de fixarea calciului in oase);
  • Dureri musculare;
  • Caderea parului;
  • Slabiciune musculara;
  • Tensiune Arteriala mare.

Rolul vitaminei D in organism

Aceasta este esentiala pentru organism, mai ales pentru ca:

–  asigura fixarea calciului si a fosforului in acele zone ale corpului in care sunt necesare (de exemplu: pentru a sprijini cresterea osaturii la copii si remineralizarea osaturii la adulti);

– permite absortia elementelor in intestin, apoi transportul calciului in sange si reabsortia fosforului in rinichi.

Importanta Vitaminei D

Vitamina D este importanta pentru:

  • combaterea stresului
  • mineralizarea oaselor
  • actioneaza sinergic cu vitaminele: A, C, B6, B7, calciu, zinc,  magneziu si siliciu
  • favorizeaza cresterea acidului citric in lichidele osului
  • influenteaza procesele biologice de coagulare a sangelui
  • stimuleaza secretia salivara
  • imbunatateste activitatea musculara
  • intervine in sinteza globulelor rosii
  • favorizeaza asilimlarea vitaminei A
  • regleaza activitatea inimii

Prin asigurarea aportului zilnic scade gradul de eliminare a fosfatilor din urina, fapt ce stimuleaza formarea tesutului osos, a cartilagiilor si regleaza activitatea ficatulu, a rinichilor si a intestinului subtire.

Deficitul de vitamina D in corp

Acesta are drept consecinte:

  • Dereglarea raportului calciu-fosfor
  • demineralizarea osoasa
  • eliminarea sporita a calciului prin fecale
  • scaderea fosforului din plasma
  • instalarea osteoporozei – cu preponderenta la persoanele aflate la menopauza

Bolile declansate de insuficienta vitaminei D in organism

Principalele afectiuni care apar atunci cand nu avem suficienta vitamina D in corp sunt:

  • osteoporoza
  • rahitism la copii
  • osteomalacia
  • scaderea tonusului muscular pana la atrofierea musculara
  • fracturi grave din lipsa densitatii oaselor
  • fractura de sold

Supradozajul poate provoca intoxicatii grave prin depozitarea unor cantitati mari de calciu in: plamani, rinichi, inima, vasele de sange. Toate acestea pot duce la complicatii grave.

Alimentele cu un continut ridicat de vitamina D

Ciuperca ,,dansatoare”

ciuperca maitake
Sursa foto: drweil.com

Cea mai intalnita denumire a acestei ciuperci este Maitake. Ea creste la baza stejarilor, si este cunoscuta in medicina traditionala chineza drept „ciuperca terapeutica”, fiind utilizata mai ales pentru urmatoarele afectiuni:

ovare polichistice – inducerea ovulatiei

diabet – reducerea glicemiei

boala inflamatorie intestinala

osteoporoza si rahitism prin continutul crescut de viatamina D:

Consumul a 250g de astfel de ciuperci au peste 700 UI de vitamina D.

Alte ciuperci speciale

Sursa foto: inspiredtaste.net

Ciupercile portobello, shitake, galbiorii, zbarciogii, manatarcile si ciupercile de cultura, toate sunt extrem de bogate in vitamina D. Cele din specia portobello sunt cu atat mai speciale, mai ales daca daca sunt expuse la raze ultraviolete, pentru ca isi maresc continutul de vitamina D, ajungand la 384 UI (ceea ce inseamna 64% din necesarul zilnic).

Ciupercile sihiitake, pe langa aceasta vitamina mai contin substante care omoara microbii din corp si ucid celulele canceroase.

Tofu

Branza tofu
Sursa foto: wikiwand.com

Este o sursa buna de vitamina D, continand 39% din necesarul zilnic. De asemenea aceasta branza din soia este foarte bogata in proteine si calciu.

Produsele lactate

Sursa foto: wallpaperim.net

Laptele de vaca are in compozitia sa 50% din necesarul zilnic de vitamina D, in timp ce laptele de capra contine 31% din doza zilnica.

Oua

Sursa foto: monash.vic.gov.au

Un singur ou ofera 11% din necesarul zilnic recomandat. Acesta este unul din motivele principale pentru care medicii recomanda consumul zilnic de oua.

Lapte vegetal

lapte vegetal bogat in vitamina D
Sursa foto: thedieline.com

Daca ai intoleranta la lactoza atunci poti consuma cu incredere laptele de soia si/sau pe cel de migdale. Acestea iti ofera aproximativ 25% din necesarul zilnic recomandat.

Peste gras

Sardine gatite, sursa de vitamina D
Sursa foto: splendidtable.org

Indiferent ca este afumat, prajit, preparat la cuptor sau conserva, pestii grasi precum: somonul, crapul, sardina, pestele spada, macroul sau tonul pot furniza corpului 200% din necesarul zilnic de vitamina D.

Alte alimente bogate in vitamina D

drojdie de bere vitamina D
Sursa foto: mycook.es

Alte alimente ce merita mentionate in aceasta lista sunt:

  • Carnea de porc
  • Uleiul de ficat de cod
  • Cerealele fortificate sau imbogatite cu viatmine si minerale ofera 30% din necesarul de vitamian D .
  • Cascavalul
  • Curmalele
  • Drojdia de bere
  • Polenul.

Plante medicinale cu un continut ridicat de vitamina D

Cele mai importante plante de amintit pe aceasta lista sunt:

  • algele brune
  • algele marine
  • radacina de angelica
  • uleiul de cacao
  • semintele de bumbac
  • semintele de cardamon
  • semintele de hibiscus
  • frunzele de menta
  • radacina de paducel
  • papadia

Curiozitati despre vitamina D

  • vitamina D din alimente scade cu 20% prin fierbere;
  • particulele de carbon rezultate din arderea combustibililor fosili, a lemnului si a altor materiale absorb razele UVB diminund productia de vitamina D;
  • persoanele cu pigment al pielii inchis la culoare au nevoie de mai mult timp de stat la soare fata de cele cu pielea mai alba pentru aceeasi cantiate de vitamina D;
  • supraponderabilitatea afecteaza producerea vitaminei D prin expunere la soare;
  • varsta inaintata duce la asimilarea mai greoaie a vitaminei D;
  • in corpul uman sunt 30.000 de gene, iar vitamina D influenteaza 3000 dintre ele prin intermediul receptorilor producatori de vitamina D din intregul corp.

Sursa foto: realsimple.com

Citeste si:

💚 Sanatatea din LAMAIE: de la Vitamina C la tratamentul depresiei si chiar la preventia CANCERULUI!

💚 31 situatii in care poti avea ceapa ca aliat! + Beneficii, proprietati ceapa si retete corespunzatoare

💚 Cele mai importante beneficii ale consumului de HREAN + Retete!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: