fbpx
ghebe, Armillaria mellea honey fungus Mushroom armillaria mellea growing in the forest
Dietă și Nutriție Plante medicinale Plante toxice

Despre Ghebe (Armillaria Mellea) – Unde la gasim, cum le recunoastem, de ce sa le includem in alimentatie

Punctajul nostru
Apasa pentru a acorda un punctaj
[Total: 12 Average: 4.3]

Cipercile au constituit o veritabila sura de hrana inca din Antichitate. Exista picturi in piatra in care triburile aborigene din Africa de Nord era ilustrate consumand ciuperci, prin preajma anului 9000 IHr.

Istoria consumului de ghebe si alte ciuperci

Egiptenii considerau ca ciupercile au origine speciala supranaturala si sunt plante ale nemurii.

Romanii considerau ciupercile ca fiind hrana zeilor.

Faraonii si-au rezervat dreptul de a consuma doar ei ciuperci, considerand ca sunt magice. Astfel, in practicile Egiptene si Aztece antice ciupercile erau servite doar de regalitate, oamenii obisnuiti neavand voie sa se atinga de ele.

Chinezii si japonezii cultivau diverse specii de ciuperci in scopuri medicinale.

In Europa ciupercile au inceput sa se consume si sa se cultive dupa anul 1650.

In zilele noastre ciupercile – si in special gebele – sunt folosite in gastronomie la prepararea diferitelor retete, insa cel mai mult fac obiectul cercetarilor de laborator, in vedera obtinerii de medicamente pentru eradicarea cancerului si intarirea sistemului imunitar.

Citeste si: Vitamina C si Imunitate cu 7 ciuperci: Bulgarele de aur pentru sanatate

Cand apar ghebele si cum le recunoastem

Sursa foto: bibalex.org

Ghebele, numite si „painea padurii”, „optinci” sau „carne vegetala”, apar in luna octombrie.

ATENTIE, insa, la cele care apar la inceput de luna. Ele sunt asa zisele ghebe „false” si sunt otravitoare! Se deosebesc de cele comestibile prin faptul ca le lipseste inelul de sub palarie.

Abia la doua saptamani dupa aparitia acestora putem cauta si ghebele comestibile.

Cine nu le cunoaste este mai bine sa le cumpere din Supermarket, deoarece ghebele sunt adevarate minuni pentru sanatate si sunt recomandate de 3 ori pe saptamana pentru a beneficia de proprietatile lor terapeutice.

Verificarea ghebelor: Cum testam sa vedem daca ciupercile sunt otravitoare

Exista mai multe modalitati in care ne putem asigura ca ghebele sunt reale si nu otravitoare. Dincolo de observarea prezentei sau absentei inelului de sub palarie, pentru a vedea daca aveti ghebe veritabile puteti folosi urmatoarele metode:

  1. Fierbeti (preparati) ciupercile si puneti in ele patrunjel tocat. Daca se ingalbeneste, atunci aruncati-le intrucat sunt toxice!
  2. Puneti ciupercile la fiert si amestecati in ele cu o lingurita de argint. Daca aceasta se innegreste, atunci stiti ca sunt otravitoare!
  3. Puneti ciupercile la fiert cu o jumatate de ceapa. Daca aceasta se albastreste sau se innegreste, stiti clar ca aceste ghebe sunt periculoase!
ghebe adevarate, test ghebe
Eu le-am testat in toate trei modurile simultan. Acesta este un indicator ca ghebele sunt veritabile

Ghebe continut

Precum am mai spus si cu alta ocazie, ghebele sunt incredibile pentru intarirea sistemului imunitar. Insa aceasta nu este singura lor functie. Aceste ciuperci au un continut bogat in:

  • Vitaminele B1, B2, B3, B6, B12
  • Vitamina D – ciupercile sunt singurele alimente din regnul vegetal care contin aceasta vitamina.
  • Vitamina A (fara de care organismul nu poata folosi proteinele)
  • proteine
  • carbohidrati
  • minerale: potasiu, fosfor, cupru, magneziu, calciu
  • fibre
  • acid valerianic
  • beta-glucan – stimuleaza activitatea sistemului imunitar
  • polizaharide – cu efecte imunomodulatoare
  • Seleniu

Beneficiile consumului de ghebe

  1. Intaresc sistemul imunitar, luptand cu infectiile si cu radicalii liberi.
  2. Cresc rezistenta organismului la raceli, gripa, infectii renale, urinare si pulmonare.
  3. Regleaza nivelul zaharului din sange.
  4. Creste rezistenta la imbolnavire a sistemului cardiovascular.
  5. Creste acuitatea vizuala.
  6. Ajuta la oxigenarea celulara si a sangelui, imbunatatind cirulatia.
  7. Scad colesterolul.
  8. Sunt de ajutor in tratarea cancerului de prostata si de san.
  9. Au efecte afrodisiace – actioneaza asupra centrilor nervosi ai sexualitatii.
  10. Regleaza tensiunea arteriala prin continutul de potasiu.
  11. Remediu in stres, depresie si anxietate.
  12. Sustine procesele de aparare ale organismului fata de microorganismele potential patogene.
  13. Sunt benefice in starile de oboseala cronica.
  14. Benefice in convalescenta.
  15. Actioneaza ca protector hepatic si renal.
  16. Au actiuni antialergice.
  17. Trateaza simptomele hipertensiunii renale.

Reteta pulbere de ghebe

Pulberea de ghebe este incredibila pentru tratamentul micozelor, a infectiilor microbiene, hemeralopiei (diminuarea vederi la lumina slaba). De asemenea, poate fi utilizata pentru gastrita, nervozitate si ameteli!

  • Se curata si spala 150 g ghebe, se tamponeaza cu un prosop si se taie in felii subtiri;
  • Se usuca la cuptor cu aer circulant la 60 grade celsius, lasand usa cuptorului intredeschisa;
  • Se usuca o ora pe fiecare parte;
  • Dupa ce s-au racit se macina in rasinita de cafea pana devin pulbere;
  • Se amesteca 1-2 lingurite in cana de ceai caldut si se consuma 3 cani pe zi.

Atentionari!

  • Ghebele nu se consuma in stare cruda deoarece sunt toxice.

Stiati ca?

  • …25 g de ciuperci acopera necesarul zilnic de vitamina B al unui adult?
  • …Ciupercile contin mai multa vitamina B12 decat pestele alb sau branza?
  • …o portie de ciuperci are mai mult potasiu decat o portocala sau o banana?

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: