Cu trecerea timpului legendele se sting. Cand vine vorba de spanac, generatiile nostalgice se duc cu gandul la Popeye marinarul si la superputerile date de acesta vegetala minunata.
Cuprins articol
Spanacul – cel mai mare continut de fier: un mit
Totusi, mitul plantei exagerat de bogata in fier a fost distrus cand, in anul 1937 s-a constatat ca existase o eroare de calcul. Se pare ca in 1780 un chimist german care analiza beneficiile nutritioniste ale plantei nu a plasat unde trebuie virgula (in randul zecimalelor). In loc de 3,5 g fier el a atribuit spanacului 35 de grame, ceva fantastic! Asa s-a nascut legenda lui Popeye care a adus mari beneficii economiei SUA, vanzarile crescand ametitor.
Ba mai mult, Popeye a devenit vedeta, cutiile de conserva aveau poza cu faimosul personaj animat pe ele, copiii erau „indesati” cu spanac (cu sau fara voia lor), intentia fiind de a preveni anemia feripriva.
Desi in 1937 s-a incercat corectarea erorii, mentalitatea nu s-a putut schimba, oamenii comparand spanacul cu vita (carnea rosie) in ceea ce priveste continutul de fier.
Spanac – compozitie
Spanacul isi are originea in Orient, este intrebuintat atat ca planta medicinala, cat si ca materie prima in gastronomie. De la spanac se folosec atat frunzele cat si semintele.
Spanacul are in compozitie urmatoarele elemente calculate la 100g planta cruda:
- continut energetic 20Kcal/85Kj
- fier – 3,5 g
- hidrati de carbon – 1,6g
- apa – 92,7%
- albumina – 2,5g
- zinc – 0,22g
- acid oxalic – 0,8g
- fosfor – 45mg
- carotinoida – 0,8mg
- sodiu – 65 mg
- magneziu – 23 mg
- cupru – 0,1 mg
- vitamina B1 – 0,1mg
- vitamina B2 – 0,2mg
- vitamona B3 (acid nicotinic) – 0,6mg
- vitamina B6 – 0,2mg
- vitamina C intre: 40- 150 mg
- vitamina E – 2,5 mg
- potasiu – 0,45 g
- calciu – 130mg
Indicatii teraputice spanac
Consumul de spanac este indicat mai ales pentru urmatoarele:
- Preventia ulcerului gastric
- Protejarea creierului – prin continutul de minerale si vitamine spanacul este benefic persoanelor cu risc crescut de tulburari neuronale si cognitive.
- Reduce inflamatia – este una din cele mai puternice plante in lupta cu inflamatiile din corp fiind de mare ajutor persoanelor cu probleme precum guta si artrita.
- Regleaza tensiunea arteriala – prin continutul crescut de potasiu si continutul scazut de sodiu ajuta la mentinerea in limite optime a tensiunii. De asemenea, acidul folic din compozitie protejaza vasele de sange contribuind la un flux sanguin corect.
- Mentine oasele puternice prin continutul de fosfor, cupru, magneziu si zinc, iar vitamina K ajuta la fixarea calciului in oase.
- Regleaza metamolismul – cantitatea de proteina din compozitia spanacului este foarte usor de asimilat de catre organism.
- Protejaza pielea – prin continutul de fitonutrienti si pigmenti spanacul protejaza pielea de razele UV.
Tratamente naturist cu spanac
Multa lume (inclusiv copiii) prefera sa consume spanacul sub forma de piure, impreuna cu oua prajite. Totusi, mai exista si alte forma in care aceasta planta poate fi consumata, mai ales atunci cand nu doriti sa adaugati prea multe calorii alimentatiei dumneavoastra.
In acest fel, va prezint in continuare trei retete naturiste din suc de spanac, extrem de gustoase si de sanatoase!
Suc detoxifiant cu spanac
Ingrediente:
- 100 g ananas
- 100 g castravete
- 30 ml suc lamaie
- 5 g ghimbir
- 100 g spanac
Mod de preparare
Se spala foarte bine ingeredientele sub jet de apa, dupa care se storc, obtinandu-se astfel sucul.
Acesta se consuma dimineata pe stomacul gol.
Suc tonifiant
Ingrediente:
– 100 g spanac
– 3 mere verzi
– 50 g telina verde (tije)
– 10 tulpini de patrunjel
Sucul obtinut prin stoarcerea ingredientelor se consuma imediat deoarece risca sa se oxideze si sa isi piarda din proprietati.
Suc de spanac – in curele de slabire
Acest suc se obtine prin introducerea frunzelor de spanac in storcator. El este idel pentru persoanele care doresc sa slabeasca, in special datorita continutului de minerale si vitamine care hranesc organismul.
De asemenea, in spanac mai exista o substanta numita thyllakoids, care are puterea de a reduce considerabil senzatia de foame (mai ales atunci cand sucul este consumat inainte de masa).
Beneficiile consumului sucurilor de spanac
Dat fiind faptul ca fructele si legumele combinate in aceste sucuri sunt extrem de bogate in substante nutritive, minerale si vitamine, nu este de mirare ca acestea au urmatoarele beneficii extraordinare:
- antioxidant
- antialergic
- antitumoral
- tonifica ficatul
- relaxeaza tesutul neted din intestine
- efect vasodilatator
- intaresc sistemul imunitar
- regenereaza peretele vascular
- mentin elasticitatea vaselor
- previn constipatia
- regleaza tranzitul intestinal
- au un continut scazut de calorii
- rehidrateaza si elimina toxinele
- ajuta digestia
- mentin elasticitatea pielii,
- previn degenerarea maculara
- scad colesterolul
- previn anemia.
Este preferabil ca spanacul sa se consume proaspat in salate sau suc, pentru a beneficia de toate elementele din compozitie. Prin fierbere mare parte din acestea se pierd.
Avertizare – contraindicatii spanac
Spanacul se evita sau se consuma cu prudenta in urmatoarele afectiuni (datorita continutului de oxalati de calciu si potasiu):
- artrita
- guta
- calculi renali sau biliari
- infiltratii gastrice si intestinale
- hepatita.
Sursa foto: pinterest.com
Citeste si:
? Sanatatea din Praz – vezi care sunt cele peste 15 afectiuni pe care le poti trata cu praz!
? Reteta miraculoasa cu Aloe Vera care ajuta la combaterea CANCERULUI!
[…] legumele bogate in purine (fasole, mazare, linte, spanac); […]
Foarte faine rețele și articolul?
Multumim Graziela ?
Eu îl iubesc, spanacul îl pun in orice salata și mai ales in smoothly-ul meu matinal ?
[…] se recomanda o dieta echilibrata care sa contina alimente bogate in calciu si magneziu, precum: spanac, varza, nuci, ierburile aromatice, seminte, peste gras, soia boabe, avocado, banane, lactate, […]
[…] Spanacul consumat suc sau crud curata intreg tractul digestiv tratand constipatia cronica. […]
[…] ? Protejati-va stomacul, creierul, oasele si inima consumand SPANAC + 3 Retete de Suc de Spanac […]
[…] kale are in compozitie fier comparabil cu spanacul, insa ea nu are oxalati ca spanacul, facand-o utila persoanelor cu pietre la […]