fbpx
tratament naturist guta, inflamatie picior, monturi
Boli/Afecțiuni Plante medicinale

Scapa de GUTA in mod Natural + Retete din Pedicuta

Punctajul nostru
Apasa pentru a acorda un punctaj
[Total: 23 Average: 4]

Pentru prima data in istorie termenul de „guta” apare in jurul anilor 1200 si se traduce „strop” (de lichid). Cu toate acestea boala in sine este cunoscuta inca din Antichitate, cand i se spunea „regina bolilor” si „boala regilor”. Hipocrate a mentionat aceasta boala in cartea sa (Aforisme), remarcand faptul ca boala nu apare in cazul eunucilor si a femeilor intrate in premenopauza.

De asemena boala este legata de consumul de alcool, persoana bolnava identificand afectiunea prin schimbarea in alb a urinei.

Guta afecteaza in primul rand degetul mare de la picior. Ea este definita prin atacuri repetate de artrita inflamatorie acuta. Incheietura degetului mare este rosie, moale, umflata si febrila. In aproximativ 50% din cazuri boala afecteaza zona dintre metatarsiene si falange, de la baza degetului mare.

Simptome guta

Aceasta afectiune se manifesta in mai multe moduri, dupa cum urmeaza:

  • Similar artritei inflamatorie acuta (incheietura umflata, rosie, moale si febrila);
  • dureri in genunchi, calcai sau articulatiile mainilor;
  • la guta durerile incep in jurul orei 2-3 noaptea si sunt sacaitoare, putand dura intreaga noapte. Motivul durerilor nocturne este scadearea temperaturii corpului.
  • Oboseala si febra ridicata.
  • Bursita – inflamatia cauzata de depunerea unor cristale de acid uric in saci mici cu lichid sinovial, la nivelul articulatilor.
  • Cresterea acidului uric in sange care se mentine pe termen lung poate dezvolta depozite tari, nedureroase de cristale de acid uric numite tofusuri. Aceste tofusuri daca ajung la dimensiuni mari pot duce la artrita cronica din cauza erodarii oaselor.
  • inrosirea degetului mare de la picior, cresterea temperaturii la nivelul acestuia, durere in articulatia sa.
  • Prurit tegumentar (mancarime a pieli).
  • Durere pe timp de noapte si care cedeaza pe parcursul a 2-7 zile.
  • Exfolierea pielii dupa emiterea atacului de guta.
  • Febra si frisoane.
  • Tegumentul din zona afectata devine rosu-vinetiu.
  • Limitarea miscarilor normale a articulatiei.
  • Aparitaia de noduli pe articulatie (tofii gutosi) localizati la nivelul mainilor, coatelor sau urechilor.

Principala cauza de aparitie a gutei

cristale de acid uric, guta
Sursa foto: bouldermedicalcenter.com

Cauza  principala a declansarii crizelor de guta o reprezinta nivelul ridicat de acid uric din sange. Acidul uric se cristalizeaza, depunandu-se pe tendoane, incheieturi si pe tesuturile din jurul lor. Daca la boala renala cristalele se transforma in pietre si se depun in rinichi, la guta cristalele se duc in articulatii, producand dureri.

Diagnosticul de guta este precis in clipa in care la analiza lichidului sinovial s-au remarcat cristalele caracteristice.

Guta – alte cauze pentru aparitia sa

Alte cauze pentru aparitia gutei sunt:

  • predispozitia genetica;
  • excretia redusa a uratilor (sarurile acidului uric);
  • un metabolism deficitar al acidului uric;
  • un defect de eliminare la nivelul rinichiului;
  • saturnism (intoxicatia cu plumb);
  • alimentatia – este responsabila de aproximativ 12 % din imbolnaviri, si face referire la cresterea consumului de alcool, bauturi dulci, indulcite cu fructoza, precum si de carne si fructe de mare;
  • problemele metabolice asociate gutei (obezitatea, insulino-rezistenta, dislipidemia – nivel crescut al lipidelor in sange);
  • legumele bogate in purine (fasole, mazare, linte, spanac);
  • stilul de viata nesanatos; 
  • hipertensiunea arteriala;
  • hipertiroidismul;
  • psoriazisul;
  • traumele fizice si interventiile chirurgicale;
  • consumul mare de proteine;
  • persoanele obeze cu IMC (indice masa corporala) 35 sau mai mare au un risc de 3 ori mai mare de a face guta fata de restul persoanelor;
  • alcoolul – excesul de alcool injiba eliminarea acidului uric, cauzand depozitatrea acestuia la nivel celular. Spre exemplu berea este mai nociva decat celalate produse alcoolice deoarece are un continut ridicat de purine (guanzoina din bere este metabolizata in acid uric);
  • medicamente: diuretice, antihipertensive, s.a.

Alimente nepermise in guta

Pentru a vedea o lista mai ampla de alimente nepermise cand suferiti de guta, va invit sa cititi acest articol.

Pana una alta, evitati:

  • Sarea;
  • Organe (precum rinichi, ficat, creier);
  • Peste gras;
  • Alimente cu un continut ridicat de purine (sardine, hering, scrumbie, calcan, somon ,ansoa, icre, carne de miel, carne de vitel, pasari si animale tinere, mezeluri, conserve de carne si peste, untura, galbenus de ou, frisca, smantana) si produse lactate cu continut mare de grasimi.
  • Legume: sparanghel, tomate, spanac, concentrate de tomate, castraveti, sfecla rosie, fasole alba , mazare, telina.
  • Afinele, smochinele uscate,
  • Dulciurile concentrate,
  • Otetul,
  • Painea alba si painea neagra.
  • Bauturile alcoolice.
  • Ciocolata – produce urati marind productia de acid uric.

Alimente permise in guta

Daca ati fost diagnosticat cu guta, atunci este recomandat sa aveti un regim alimentar bogat in vitamina C si lactate usoare, insotit de un stil de viata cat mai activ.

Cele mai indicate alimente sunt:

  • produse lactate usoare: lapte dulce si batut, iaurt, branzeruri nesarate si fara grasime;
  • carnea de vita;
  • carne de pasare (gaina, nu animal tanar);
  • peste slab (biban, salau);
  • 1-2 oua fierte pe saptamana;
  • cereale integrale;
  • mamaliga;
  • supe de legume;
  • dulciuri usoare;
  • anghinare;
  • coacaze;
  • fragi.

Metode de a preveni criza de guta

? Mentinerea greutatii corporale in limitele admise pentru varsta fiecaruia. Nu folositi diete dure de slabit deoarece fluctuatile de greutate duc la guta. Pentru a obtine cele mai bune rezultate este indicat sa incercat diete bogate in proteine si cu un continut scazut de grasimi precum si evidenta numarului de calorii consumate zilnic.

? Hidratare corespunzatoare:  apa este ideala pentru hidratare si eliminarea toxinelor acumulate in corp. Fluidul sinovial din articulatie se incarca cu acid uric in lipsa hidratarii. O persoana nehidratata corespunzator devine letargica si sedentara iar productia de urina scade, in timp ce concentratia de toxine din corp creste. Urina contine 4% gasime. Prin urinare contribuim la reducerea greutatii si crestem rezistenta la guta.

? Incaltaminete confortabila: mentinerea normala a fluxului sanguin scade sansele ca acidul uric sa se concentreze in articulatile picioarelor.

? Nu aplicati caldura pe zona afectata: desi pe moment da senzatia de bine, aceasta face mai mult rau in evolutia bolii. Din acest motiv este mai degraba indicat sa puneti gheta infasurata in prosop pe zona afectata (nu direct pe piele), intrucat recele reduce inflamatia.

Remedii naturiste din bucatarie pentru guta

lamaie si bicarbonat de sodiu remedii naturiste pentru guta
Sursa foto: pinterest.com

Bicarbonatul de sodiu – ajuta la eliminarea acidului uric prin urinare: se amesteca o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu in 100 ml apa. Se ia de 3 ori pe zi, nu mai mult!

Sucul proaspat de lamaiealcalinizeaza organismul, neutralizeaza accidul uric, actioneaza ca un antioxidant stimuland forta articulatiilor si a tesuturilor. Astfel este devin putin sensibile la acumularea acidului uric. Sucul de lamaie prin bogatia de vitamina C naturala va ajuta corpul sa lupte impotriva artritei inflamatorii si a gutei.

Sucul de mere – este bogat in acid malic care nu se gasete in prea multe fructe, dar care neutralizeaza acidul uric si ii reduce capacitatea de a se cristaliza. Consumul de 2-3 pahare se suc de mere scade serios sansele de a dezvolta guta. Chiar si consumul unui mar zilnic este benefic.

Sucul de cirese – chiar si consumul ca atare al acestora poate reduce cu 35% inflamatia.

Carbunele Activacesta absoarbe acidul uric precum un burete facandu-l inofensiv. Se foloseste de 2-3 ori pe saptamana. Din pulberea de carbune se poate face o pasta care se aplica pe zona dureroasa.

Banana – prin continutul ridicat de potasiu dizolva cristalele de acid uric, transformandu-le in lichid spre a fi eliminat.

Ghimbirul –  poate fi consumat ca atare sau sub forma de ceai care se bea de trei ori pe zi. Se poate face o pasta care se aplica pe zona afectata.

Pedicuta – cea mai buna planta in tratamentul naturist al gutei

pedicuta, plante pentru tratamentul gutei
Sursa foto: nativeplanttrust.org

Pedicuta  este o planta foarte des folosita in problemele articulare. In popor se spune ca are puteri radioactive. Aceasta poate fi utilizata in mai multe forme. Totusi, cele mai populare sunt:

Saculetii cu pedicuta

Se fac saculeti de panza care se umplu cu planta dupa ce in prealabil a fost uscata. Se cos la capat, dupa care se pun peste zona afectata pe timpul noptii, calmand durerea.

In timpul zilei se tine saculetul timp de 15-20 minute pe zona dureroasa (se poate aplica si de mai multe ori pe zi, in functie de activitatile desfasurate de fiecare).

Macerat de pedicuta

Se pun 3 lingurite de frunza maruntita in 250ml apa clocotita si se lasa timp de 6 ore.

Ulterior se strecoara si se aduaga un gram de bicarbonat de sodiu.

Cantitatea obtinuta se consuma in doua prize, la interval de 4 ore.

Tinctura de pedicuta

Aceasta tinctura poate fi achizitionata de la orice plafar si este extrem de eficienta in tratamentul gutei. Se va folosi timp de 6 luni, astfel:

20 picaturi de tinctura in 200 ml apa de doua ori pe zi, timp de 10 zile pe luna.

De asemenea, se pot face cataplasme cu tinctura sau macerat aplicate pe locul afectat.

! In crizele de guta nu se administreaza ASPIRINA si derivatii acesteia deoarece agraveaza simptomele.

Sursa foto: commons.wikimedia.org

Citeste si:

? Cura de slabire 100% NATURALA pe baza de HREAN

? Teff – cereala care ajuta femeile sa fie frumoase si sa se simta bine la orice varsta!

? TOP 11 plante care te ajuta sa scapi de COLESTEROL si TRIGLICERIDE

5 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: