Morcovul este ingredientul principal al oricărei supe, dar stiati ca el la origine nu era portocaliu ci… violet (la exterior) cu galben (in interior)? Cea mai veche dovada (din anul 3000 i.Hr), se afla in Afganistan.
In secolul al XVI-lea s-a produs primul morcov portaocaliu in Olanda, realizat prin incrucisari si experimente. Aceasta incrucisare avea un singur scop: obtinerea culorii casei regale olandeze ORANGE. Acum au apatrut o multitudine de culori: morcovi albi, galbeni, violet si rosiu inchis.
Cuprins articol
Mitul despre morcov si imbunatatirea vederii
Toti stim povestea cu morcovul si vederea pe timp de noapte, insa nu toti stim si adevarul: cum ca morcovul nu contine suficienta vitamina A incat sa poata imbunatati cu adevarat vederea pe timp de noapte.
Povestea vine din cel de al Doilea Razboi Mondial, cand un capitan britanic folosea un nou sistem radar ,,top-secret”, pentru a detecta ce misca la distante mari in aer. Pentru a justifica superputerile acelui capitan au lansat zvonul ca manca foarte multi morcovi.
Probabil ca pe nemti nu i-au putut duce cu „morcovelul”, insa copiii britanici erau fascinati de povestea capitanului lor si mancau cu mai multa pofta aceste legume minunate disponibile la vreme de razboi.
Ce contin morcovii?
Totusi, doar pentru ca aceasta calitate a fost exagerata si reprezinta un mit nu inseamna ca morcovii nu sunt extraordinari. Ei au o multitudine de substante benefice organismului, printre care amintim:
- betacaroten
- fibre dietetice
- Vitamine (C, A, complexul B, P)
- Minerale (calciu, potasiu, fier, fosfor, arsenic, magneziu,brom , mangan, cupru, sulf)
- aspragina
- daucarina
- pectina
- proteine
- lipide
- glucide.
Beneficiile morcovilor
Principalele beneficii ale consumului de morcov sunt:
- vitaminizant
- analgezic
- tonifiant
- bactericid
- calmant
- antiseptic
- emolient
- cicatrizant
- regenerator al pieli
- antioxidant
- stimuleaza functia hepatica
- reduce colesterolul
- reda pofta de mancare
- regleaza tulburarile de metabolism
- elimina acidul uric
- intareste capacitatea de aparare a organismului
- antianemic
- stimuleaza hemoglobina prin cresterea numarului de globule rosii
- dreaneaza intestinul si ajuta la eliminarea acestuia
- depurativ
- fluidificant biliar si pectoral
- cicatrizant gastric
- creste acuitatea vizuala
- dilata vasele coronariene
- vermifug intestinal
- favorizeaza lactatia imbunatatinda calitatea laptelui mamei.
Indicatii terapeutice
Intern
- diaree
- tulburati gastrointestinale
- gastrite hipoacide
- anemie
- colibaciloza
- icter
- constipatie
- hipovitaminoza A
- sindrom dispeptic gastric
- retentii hidrososaline
- tuberculoza
- bronsite
- astm bronsic
- astenii
- dismenoree
- lauzie
- sterilitate
- insuficienta hepatobiliara
- diabet zaharat
- arteroscleroza
- litiaza
- guta
- boli reumatice
- oxiuroza
- dermatite
- fatigabilitate (scaderea anormala si rapida a fortei musculare)
Uz extern (sub forma de decoct sau cataplasme)
- rani cutanate
- arsuri
- acnee
- furuncule
- prurit
- pecingine
- degeraturi
- crapaturi
Persoanele alergice il vor consuma fiert, insa in aceasta forma este mai putin activ, caci prin fierbere se distrug multe componente.
Utilizarea morcovului in cosmetica
Masca din morcov ras sau suc proaspat de morcov aplicata pe ten amelioreaza iritatiile, inrosirile si petele.
Cataplasmele cu morcov crud aplicate pe fata previn imbartanirea si aparitia ridurilor.
Tratamente naturiste pe baza de morcov
Supa de morcov pentru bebelusi
Ingrediente
– 500 g de morcovi
– 1,5 litri de apa
Preparare:
Se fierb morcovii in apa, se strecoara si se mixeaza. Se amesteca cu lichidul si se obtine o supa de consistenta unui nectar. Se hraneste copilul sau bebelusul in perioadele cu diaree, inlocuind laptele pana la vindecarea completa.
Sirop de morcov pentru femeile care alapteaza si persoanele cu afectiuni hepatobiliare
Ingrediente
– o parte suc de morcov
– doua parti apa
– patru parti miere (se poate folosi si zahar brun)
Preparare:
Se amesteca si se consuma 50-100 grame zilnic.
Infuzie din seminte macinate de morcov
Se infuzeaza o lingurita de seminte macinate de morcov la 250ml apa clocotita timp de 15 minute. Aceasta infuzie actioneaza asupra urmatoarelor afectiuni:
– balonari intestinale
– boli de ficat si splina
– dureri de stomac
– litiaza renala
– pneumonie
– arteroscleroza
– reumatismut
– guta
Decoct din frunze de morcov
Se pune o lingurita de frunze proaspete in 250ml apa. Se fierbe 5 minute, apoi se strecoara si se da la sugari: cate 3 lingurite pe zi pentru mineralizarea si intarirea organismul.
Se foloseste si gargara in caz de stomatita, afte si abcese la nivel bucal.
Suc proaspat de morcovi consumat zilnic
Se consuma 100ml de suc proaspat stors, simplu sau diluat in apa, pe stomacul gol. Este foarte eficient in:
- vitaminizare
- mineralizarea organismului
- cresterea imunitatii
- cresterea rezistentei la infectii
- convalescenta
- intarire imunitate la femei gravide si batrani
- diaree copii
- tulburari de crestere copii
- teniaza
- refacerea ficatului dupa hepatita
- ciroza
- ascita (lichid in ficat)
- mareste secretia biliara
Suc proaspat amestecat cu lapte
Poate vi se pare o combinatie ciudata, insa amestecul de suc de morcovi cu lapte este extraordinar pentru:
– astm bronsic
– expectorant
– tuberculoza
Suc de morcovi si miere
Sucul de morcovi cu miere este recomandat in:
- vindecarea ranilor (cicatrizant)
- eczeme uscate sau supurande
- infectii externe
- afectiuni bucale si leziuni ale mucoaselor
- tenuri obosite si ridate redindu-le supletea
- intarzie aparitia ridurilor
Suc de morcovi in amestec cu suc de spanac
Combinatia de 300ml suc de morcov, cu 180ml suc de spanac are efecte extraordinare in:
– hipertensiune arteriala
– arterozcleroza
– diabet
– afectiunile aparatului digestiv
– pneumonie si bronsite
– diferite afectiuni cutanate
Suc de morcov, miere si lamaie
Sucul de morcovi cu miere si lamaie are urmatoarele efecte:
– diuretic
– vermifug
– afectiuni ale gatului
– remediaza pierderile de energie
Suc de morcov, sfecla rosie si mar
Acest suc reprezinta o adevarata MINUNE! Eu il prepar in fiecare dimineata pentru toata familia.
Reteta pentru doua persoane:
- trei morcovi mari
- 1 sfecla rosie
- 2 mere din gradina (fara ceara si pesticide)
- suc de la 1/2 lamaie – pentru a preveni oxidarea.
Sucul se consuma proaspat cu o ora inainte de masa pentru a lasa timp de absorbtie a mineraleor si a vitaminelor in intestin. In perioada rece este recomandat sa se consume zilnic, pentru a intari imunitatea.
Acest tratament este utilizat de sute de ani de catre medicii chinezi pentru cancerul pulmonar.
In zilele noastre este foarte popular pentru efectele sale deosebite:
- eficient in detoxifierea ficatului si a rinichiului;
- mentine sanatatea sistemului cardiovascular datorita carotenilor din sfecla si morcov care au puterea de a reduce colesterolul rau;
- Mentine sanatatea sistemului digestiv reducand constipatia prin continutul ridicat de fibre;
- cel mai bun aliat al bolnavilor de cancer: inhiba dezvoltarea celulelor canceroase (pe langa tratament alopat);
- recomandat in curele de slabire avand continut scazut de calorii;
- are efect antiinflamator.
Curiozitati despre morcov
? Excesul de suc de morcov produce ingalbenirea pieli datorita cantitatii de caroten din compozite.
? Daca vrei un suc mai dulce folosesti morcovii mai mici.
? Cele mai multe substante nutritive se afla sub pielita – in acest sens este recomandata doar spalarea lor, nu si curatarea.
Citeste si:
? Top 15 beneficii ale gutuiului despre care sigur nu stiai!
? Retete cu praz pentru diverse afectiuni (cancer, diabet, constipatie)
? Despre USTUROI: beneficii, proprietati si retete naturiste
Intr-adevar morcovul chiar este o leguma cu destul de multe beneficii asupra organismului si asupra sanatatii acestuia.
Si mie imi plac morcovii dar nu stiam ca au atatea intrebuintari. Stiam doar despre mitul cu vederea. 🙂
Îmi plac super mult morcovii și câteodată fac și suc din ei. E foarte bun!
Intr-adevar morcovul este nelipsit si de la noi din casa pentru ca are proprietati uimitoare pentru sanatate!
Interesant acest morcov. NU m-am gandit niciodata sa il pun in lapte. AI mei rod la morcov precum soriceii.
O multime de informatii de calitate adunate intr-un singur loc. Felicitari pentru acest articol!
Obișnuiam să consum morcov ca atare, dar niciodată nu mi-a venit ideea să îmi fac suc. Momentan nu cred că am cu ce, va trebui să îmi iau un blender.
Eu ii folosesc mult la gatit, dar vreau sa incerc si un desert cu morcov, dar si mai multe salate si chiar si sucuri cu morcov.
Foarte util materialul!
Citind articolul tău a început să-mi para rău ca nu prea consum morcovi.
O sa încerc să-mi fac suc, mersi de rețeta.
Ador morcovii iar efectele benefice sunt binecunoscute !
Am aflat multe lucruri interesante din articol! De mâine voi încerca să mănânc morcov în fiecare zi!
Stiu ca morcovii sunt foarte buni pt organism insa nu ii consum pe cat de des ar trebui.
Eu il consum de obicei crud ocazional sau chiar in salate si evident ca nu il ocolesc in mancare. Voi incerca si propunerile tale
[…] ceasca de morcovi mixati in blender sau dati pe razatoarea […]
[…] ? Morcovul – leguma care te scapa de anemie, astenie si multe altele! + 9 Retete naturiste din morco… […]
[…] ceapă deshidratată, frunze de pătrunjel deshidratate, mărar deshidratat, praz deshidratat, morcov deshidratat, rădăcină de leuștean, leuștean, ardei gras roșu, păstârnac, semințe de […]
[…] recomand tuturor gravidelor ca macar o data la 2 zile sa bea un suc de morcovi (in acest articol gasiti mai multe retete, precum si beneficiile lor). De asemenea, pentru gravidutele care se […]
[…] ? Morcovul – leguma care te scapa de anemie, astenie si multe altele! + 9 Retete naturiste din morco… […]
[…] ? Morcovul – leguma care te scapa de anemie, astenie si multe altele! + 9 Retete naturiste din morco… […]