M-am hotarat sa scriu acest material deoarece am inceput sa vad tot mai des pe retelele de socializare afirmatii de genul:
„Am facut si eu tratamentul naturist X”, sau „am luat si eu ceaiul Y, nu sunt bune de nimic, ba mi-au facut mai rau”. As vrea sa inteleaga tot omul un lucru: orice fel de tratament naturist (indiferent de forma in care este acesta, chiar si ceai) pe care v-ati hotarat sa il urmati, trebuie sa il luati in seios!
Banalul ceai nu este o bautuara racoritoare pe care o bei si gara, care nu faca nimic. Dar el nu este nici o licoare care sa faca minuni de la prima inghititura. Orice tratament – fie el naturist sau alopat isi are rigorile sale.
Cuprins articol
Nu tot ce este natural este neaparat si benefic pentru sanatate
Tratamentele naturiste sunt eficiente DOAR daca sunt respectate intocmai recomandarile medicilor si specialistilor.
Nu este suficient ca o planta sa fie sanatoasa ca ea sa iti faca bine. In materialele mele scriu adesea modul in care ele trebuie administrate, precum si contraindicatiile. Pentru ca atunci cand nu stim cum sa luam un tratament, oricat ar fi el de bun, ne poate face rau!
Ce trebuie sa stii atunci cand incerci un tratament naturist?
⚠️ In primul rand trebuie sa iti faci o evaluare amanuntita a starii de sanatate, chiar daca tu crezi ca iti cunosti bolile, ceva analize nu strica. In felul acesta iti cunosti organismul „la zi” si vezi exact daca nu cumva a mai aparut ceva nou.
⚠️ Nu tot ce functioneaza la o persoana poate functiona la alta! Aceasta este o regula esentiala de care e bine sa tina cont oricine, in absolut orice situatie. Cum medicamentele se administreaza personalizat, si sfaturile se dau tot in functie de caz, cam la fel sta si cu tratamentele naturiste. Din acest motiv este recomandat sa ne cunoastem exact organismul, tolerantele si intolerantele si sa testam orice inainte de a ne arunca.
⚠️ Daca nu functioneaza, cerceteaza-ti organismul sa vezi …de ce?
⚠️ Informeaza-te despre plantele care intra in compozitia tratamentului naturist. Este important sa nu intre in reactie cu tratamentul alopat. Puteti citi si materialul acesta despre ceaiuri si alimente care NU se iau cu medicamente. Sunt lucruri de bun simt pe care multi dintre noi le ignoram (fie din lipsa de cunoastere fie fiindca alegem sa fim ignoranti).
⚠️ Documenteaza-te ce plante sunt recomandate la afectiunea ta.
⚠️ Calculeaza-ti indicele de masa corporala sa vezi la ce categorie te afli (subpondetal, suprapondetal, obez), caci de aici apar dereglarile metabolice.
⚠️ Alimentaia are un rol foarte important in functionarea corecta a organismului. Un tratament naturist nu isi poate face actiunea daca avem un stil de viata dezordonat si o alimentatie precara. Multe plante distrug stomacul daca nu mancam corespunzator.
⚠️ Gandeste-te daca esti sau nu o persoana sedentara (sedentarismul blocheaza sistemele interne).
⚠️ Trebuie sa stii totul despre tratamentul pe care urmeaza sa il faci, sa cunosti intocmai dozele corecte, altfel se poate fie sa nu isi faca efectul, fie sa iti faca rau.
⚠️ Asa cum anumite combinatii de tratamente medicamentoase pot stopa capacitatea organismului de a absorbi nutrienti, tot acelasi efect il pota avea si plantele.
Exemple de plante si tratamente care pot face rau daca nu sunt administrate corect
![atentie, toxicitate](https://i0.wp.com/sunt-sanatos.ro/wp-content/uploads/2020/03/atentie.jpg?fit=800%2C400&ssl=1)
- Alcoolul interactioneaza intr-un mod nefavorabil cu orice medicament sau tratament naturist.
- Ciocolata, cafeaua si tot ce inseamna cofeina pot duce la ineficienta tratamentului naturist.
- Legumele VERZI bogate in vitamina K sunt contraindicate in tratamentele pentru coagularea sangelui si in litaizele oxalice sau guta – prin cantitatile mari de oxalati din compozitie.
- O dieta bogata in fibre, care este excelenta pentru intarirea sistemului imunitar, incetineste absorbtia tratamentului medicamentos recomandat in afectiunile cardiovasculare.
- Daca faci in acelasi timp un tratament medicamentos si unul naturist, risti sa nu fie compatibile si sa iti faci mai mult rau deact bine.
- Nu luati pastile cu ceai – pot intensifica sau scadea actiunea pastilelor sau pot duce la simptome neplacute.
- Ceaiul de macese care este recomandat in diabet, pentru noarmalizarea valorilor colesterolului in anemie, s.a., poate interactiona cu medicatia recomandata pentru tratarea afectiunilor cardiace.
- Ginsengul – considerat „panaceu universal” – poate avea ca efect cresterea tensunii arteriale.
- Femeile care consuma ginseng si cafea zilnic se pot trezi cu dereglari hormonale care duc la alte investigatii si alte tratamente, cand cel mai simplu este sa NU le combine.
- Daca esti hipertensiv cu tratament permanet, usturoiul si ghimbirul consumate zilnic pot avea efecte adverse.
- Usturoiul consumat zilnic in combinatie cu tratament pentru diabet are ca efect cresterea glicemiei, chiar daca nu s-a consumat nimic dulce.
- Gentiana, remediu perfect pentru problemele digestive, artrite, s.a., are ca efect cresterea tensiunii.
- Branzeturile in exces in combinatie cu tratamentul pentru depresie au ca efect cresterea tensiunii arteriale.
- Grapefruitul in exces blocheaza actiunea plantelor in tratarea depresiei sau reglarea colesterolului.
- Tratamentele naturiste cu cereale nu se consuma la fiecare masa deoarece au ca efect cresterea toxicitatii in organism. Tratamentul cu cereale nu se opreste brusc, ci treptat.
- Portocalele si laptele comsumate in paralel cu un tratament naturist cu efect de antibiotic, vor inhiba actiunile normale, singurul rezultat fiind cel laxativ.
- Gratarul consumat frecvent opreste actiunea tratamentului naturist pentru astm bronsic.
- Sunatoarea – pe cat de buna pe atat de mult interactioneaza cu o multime de medicamente.
- Urzicile – excelente pentru curatarea sangelui dar daca le consumi cand au imbatranit si sunt pline de cili irita tractul renal.
- Carnea provenita de la animale si pasari tinere creste nivelul de acid uric din sange, astfel ca daca facem tratament cu plante – spre exemplu pentru guta sau rinichi – acesta nu se poate lupta cu ce ingeram noi zilnic prin aceste sortimente de carne. Asadar va fi ineficient!
Plantele sunt tot medicamente de aceea trebuie sa ne documentam foarte bine inainte de a incepe un tratament.
Plante care se consuma cu precautie
![cannabis cercetari planta](https://i0.wp.com/sunt-sanatos.ro/wp-content/uploads/2020/03/plante-consumate-cu-prundenta.gif?resize=750%2C395&ssl=1)
Urmatoarele plante se administreaza cu precautie, deoarece pot afecta organismul:
- lemnul dulce – in cantitati mari duce la retentie de apa in corp si la hipertensiune arteriala;
- limba mielului – in cantitati mari afecteaza ficatul si poate duce la instalarea cancerului;
- ienuparul – de evitat la gravide si la persoanele cu insuficienta renala.
- Potbalul – in cantitati mai mari decat cele recomandate poate duce la formarea tumorilor canceroase;
- busuiocul cerbilor – in cantitati mari poate produce convulsii. Este interzis gravidelor deoarece duce la nastere prematura;
- tataneasa – desi benefica in ux extern, in consumul intern este toxica pentru ficat.
Am dat doar cateva exemple pentru a va ajuta sa intelegeti ca si plantele au contraindicatii si reactii adverse, exact la fel ca si medicamentele. Tocmai de aceea trebuie sa fim atenti si sa nu neglijam acest lucru!
Cunoaste-te pe tine insuti si cunoaste cauza bolii!
De fiecare data cand te hotarasti sa incepi un tratament naturist trebuie sa cunosti CAUZA afectiunii pe care doresti sa o tratezi. Majoritatea oamenilor aleg tratamente naturiste sperand ca ele vor rezolva orice problema, insa fiecare problema isi are propriiele radacini, motiv pentru care fiecare trebuie tratata separat.
Numai tratand corect cauza vei putea sa anulezi efecte sale.
Incepand de la intretinerea sistemului imunitar si lupta impotriva obezitatii, pana la adevaratele boli cronice, foarte multe probleme de sanatate isi gasesc rezolvarea cu ajutorul plantelor DAR este important ca acestea sa fie folosite corespunzator.
Atentie la curele de slabire cu plante
Apar tot felul de retete pentru slabit care promit pierderi masive in greutate, dar trebuie sa intelegem ca nici ele nici, cum nici infometarea nu sunt o solutie. Organismul uman este o masinarie care trebuie sa fie bine intretinuta. Imaginati-va ca in masina dumneavoastra, ati baga ulei pana ar da pe afara. La fel si motorina si benzina, filterele nu le-ati mai schimba nicodata… Nu cred ca e nevoie sa va zic eu care ar fi rezultatul, ca sigur il intuiti!
Asa si cu organismul nostru. Daca inca nu a aparut o bola metabolica mai greu de controlat, atunci nu cautam minuni sa slabim, ci cantarim tot ce „bagam in gura”, dupa un anumit program, in functie de numarul de calorii.
Fiecare aliment contine un numar de calorii: unele au mai multe, altele mai putine. Daca necesarul tau pentru o greutate corespunzatoare este, de exemplu, de 2000 de calorii, atunci autoeduca-ti organismul sa se multumesca doar cu atat, fara sa il vaduvestei de necesarul de nutrienti.
Nu fa din mancat o preocupare, tine cont si de caloriile negative care iti pot veni in ajutor. Tine cont si de activitatile pe care le desfasori zilnic. Intr-un cuvant: respecta „instructiunile de folosire” ale organismului uman.
Decat sa facem afirmatii de genul „nu este bun de nimic” mai bine stam si analizam unde am gresit. Daca e ceva ce nu functioneaza… daca la tine a mers si la mine nu merge… atunci unde ar putea fi problema? Raspunsul se afla in fiecare!
Sursa foto: capulumcollege.com
Citeste si:
? Scapa de Matreata in mod natural! Vezi 20+ Remedii Naturiste pentru matreata
? Teff – cereala care ajuta femeile sa fie frumoase si sa se simta bine la orice varsta!
? Tratamente naturiste pentru inima si creier: Paducelul, „Salvatorul inimilor noastre”
[…] ? Tratamentul naturist: prieten sau dusman? […]
[…] astfel de provocare sa va ganditi foarte bine ca plantele pot face atat bine, cat si rau (citeste articolul acesta) motiv pentru care chiar recomand sa aveti cei mai buni furnizori si o idee cat mai clara despre […]
[…] Citeste si: Tratamentul naturist: prieten sau dusman? […]
[…] ? Tratamentul naturist: prieten sau dusman? […]