Diabetul zaharat se caracterizeaza prin cresterea peste limitele normale a glicemiei (hiperglicemie) cu un dezechilibru puternic al metabolismului.
Insulina din corp este un hormon pe care-l produce pancreasul. Acesta permite celulelor corpului sa foloseasca glucoza ca pe o sursa de energie. Atunci cand secretia insulinei este insuficienta sau daca insulina nu isi indeplineste rolul in organism vorbim de afectiunea numita diabet zaharat.
Cuprins articol
Tipuri de diabet zaharat
Exista trei tipuri de diabet zaharat si anume:
Diabet zaharat tip 1
Acest tip se caracterizeaza prin distrugerea celulelor beta din pancreas – producatoare de insulina. Doar 10 % din cazurile de bolnavi de diabet sunt de acest gen, si se intalneste mai mult in randul tinerilor.
Diabet zaharat de tip 2
Acest tip de diabet survine din rezistenta crescuta la insulina a tesuturilor. Din aceasta categorie fac parte 90 % din bolnavi. Cel mai adesea este caracteristic persoanelor supraponderale si obeze.
Diabetul gestational
Diabetul gestational apare in trimestrele II-III de sarcina. Boala se remite dupa ce femeia a nasut, insa trebuie foarte matre atentie pentru ca in 50% din cazuri ramane o sensibilitate a organismului care face posibila instalarea afectiunii cu mai mare usurinta, dupa cativa ani.
Dieta pacientului cu diabet zaharat
Exista o serie de alimente care sunt in general permise ori interzise in cazul pacientilor care au fost diagnosticati cu diabet zaharat. Totusi, pentru ca fiecare dintre noi este diferit, este bine sa consultam cat mai multe surse si sa extragem ceea ce este benefic pentru noi. Cu alte cuvinte, sa ne realizam propria dieta.
Pentru a putea face acest lucru trebuie sa aveam cunostinta despre continutul alimentelor pe care le ingeram, deoarece prin digestie unele alimente bogate in carbohidrati sunt transformate in glucoza mult mai rapid decat celalate.
Tinand cont de acest lucru am clasificat o parte din cele mai uzuale alimente in functie de indicele glicemic astfel:
- Alimente cu indice glicemic foarte scazut: fructe (o parte), legume verzi, alune, fasole boabe, unt, soia, branza, peste, oua, linte, orz , crustacee, carne.
- Alimente cu indice glicemic scazut: fasole neagra, fasole la cuptor, naut, mazare, struguri, portocale, mere, porumb, nuci, cartofi dulci, iaurt, pere, paine de secara, paste, fulgi de ovaz.
- Alimente cu indice glicemic moderat: banane, sfecla, pepene rosu, stafide, paine alba si integrala, biscuiti din secara, mussli, zahar tos, orez.
- Alimente cu indice glicemic foarte inalt: produse zaharoase, miere, orez expandat, fulgi de porumb, prajituri de toate felurile, morcov, pastarnac, cartofi, smochine.
Diabetul fiind o boala care are la baza dezechilibre metabolice, din pacate nu poate fi vindecata, insa tratamentele alopate si naturiste pot tine boala in frau.
Cauze (posibile) care declansaza boala
Asa cum am vazut in istoricul bolii, secretia de insulina este data de pancreas. Lipsa ei sau insuficienta ei duc la diabet. Dar cum am spus si in articolul despre colesterol si trigliceride, excesul de trigliceride imbolnaveste pancreasul si implicit aceasta nu va putea face fata secretiei de insulina de care au nevoie celulele. Astfel, exista o corelatie intre nivelul crescut de trigliceride si diabet.
Alte cauze posibile pentru aparitia diabetului:
1. Boala pancreatica
2. Tulburari endocrine
3. Sedentarismul
4. Obezitatea
5. Nivel crescut de colesterol si trigliceride
6. Consumul exagerat de dulciuri
7. Consumul exagerat de medicamente
8. Alcoolul
9. Fumatul
10. Stresul excesiv
11. Mediile toxice
Simptome diabet
Daca prezentam aceste simptome, atunci este indicat sa facem o vizita medicului de familie pentru a incepe investigatiile necesare:
– culoarea de piersica a fetei, cu tendinta de inrosire (mai ales la nivelul fruntii)
– sete exagerata
– urinari frecvente pe timp de noapte
– tulburari de potenta (in cazul barbatilor)
– tulburari ale ciclului menstrual (in cazul femeilor)
– mancarimi
– eczeme
– furunculoza
– paradontoza
– caderea parului
– dureri la nivelul picioarelor fara a exista o boala specifica
– stari de nervozitate
– tulburari de vedere
– rani care se vindeca greu
Complicatiile diabetului
Diabetul este o boala foarte grava de aceea trebuie tinuta sub control deoarece duce la complicatii foarte grave cum ar fi:
- afectiuni cutanate
- afectarea rinichilor
- afectarea nervilor
- probleme oculare – chiar orbire
- „picior diabetic”: dureri, ulceratii, modificari biomecanice, chiar amputarea acestuia
- boli vasculare: infarct de miocard, accident vascular cerebral.
Remedii naturiste pentru diabet
Dintre ceaiuri cel mai eficient este cel din frunze de afin supranumit si „insulana verde”. Frunzele de afin contin o substanta numita mirtilina care normalizeaza nivelul zaharului din sange.
Pentru ceai se recolteaza frunzele prin luna mai, se face o infuzie din 1-2 lingurite la cana si se consuma 2-3 cani pe zi.
Combinatii de ceaiuri pentru diabet
Reteta 1
Ingrediente:
- frunze de afin – 25g
- ciumarea – 25 g
- teci de fasole – 25 g
- frunze de papadie – 25 g
- radacina de papadie -25 g
Mod de preparare:
Se amesteca toate plantele in cantitatile indicate, se ia o lingurita de amestec si se fierbe timp de 5 minute in 250 ml apa, Se consuma inaintea meselor principale cate o cana.
Reteta 2
Ingrediente:
- frunze de afin – 25 g
- ciumarea – 25 g
- teci de fasole -25 g
- trei frati patati -25 g
Mod de preparare:
Se amesteca plantele in cantitatile indicate, se ia o lingurita si se fierbe timp de 5-10 minute in 250ml apa. Se consuma 3 cani pe zi, inainte de mesele principale.
Reteta 3
Ingrediente:
- frunze de afin – 60 g
- frunze de mesteacan raios – 20g
- urzica mare – 10g
- teci de fasole – 10 g
Mod de preparare
Se amesteca plantele in cantitatile indicate, se fierbe o lingurita din acest amestec cu 250ml apa. Se bea zilnic inaintea meselor cate o ceasca de ceai cald.
Reteta 4
Ingrediente:
- frunze de afin – 50g
- teci de fasole -25 g
- cretisoara – 25 g
Mod de preparare:
Se amesteca plantele in cantitatile indicate, se ia o lingurita din acest amestec si se fierbe timp de 5-10 minute in 250 ml apa. Se beau 3 ceaiuri calde pe zi inainte de mesele principale.
Consumati aceste ceaiuri imediat dupa ce au fost preparate si neindulcite.
Sursa foto: visitsweden.com
Citeste si:
☕️ Retete cu praz pentru diverse afectiuni (cancer, diabet, constipatie)
☕️ Sfecla rosie – aliatul organismului in lupta cu infectiile si virozele!
Hello there! This is my first visit to your blog! We are
a collection of volunteers and starting a new initiative
in a community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have
done a wonderful job!
[…] Persoanele diabetice. Acest lucru se datoreaza nivelului crescut de carbohidrati. Totusi, mierea de salcam (care este mai slaba in dextroza si mai bogata in fructoza) poate fi utilizata in cantitati reduse (o lingurita dimineata); […]
[…] Citeste si: Remedii naturiste pentru diabet: + 4 cele mai bune ceaiuri pentru pacientii cu diabet zaharat […]
[…] ? Remedii naturiste pentru diabet: + 4 cele mai bune ceaiuri pentru pacientii cu diabet zaharat […]
[…] ? Remedii naturiste pentru diabet: + 4 cele mai bune ceaiuri pentru pacientii cu diabet zaharat […]
[…] ? Remedii naturiste pentru diabet: + 4 cele mai bune ceaiuri pentru pacientii cu diabet zaharat […]
[…] O alta cauza comuna a aparitiei cataracteri o reprezinta diabetul. […]
[…] Diabet si obezitate; […]