Structura umana este ca o cetate protejata de o fortareata foarte bine pusa la punct, respectiv de sistemul imunitar. Totul este organizat pana in cele mai mici detalii.
Imunitatea este data de capacitatea organismului de a lupta impotriva bacteriilor si a virusilor, astfel incat organismul sa se mentina sanatos.
Cuprins articol
Cum functioneaza sistemul imunitar?
Corpul uman este alcatuit din celule care au un fel de cod unic de identificare. Aceste celule se numesc antigene. Prin intermediul lor sistemul imunitar poate recunoaste cu usurinta germenii invadatori, intrucat acestia prezinta antigene straine. In momentul in care fortareata este atacata, sistemul imunitar vine in aparare cu o armata uriasa de celule albe din sange.
Organismul uman dispune de un mecanism de fabricare a acestor celule. El isi are sediul in maduva osoasa, unde zilnic se produc in jur de un miliard de celule. Rolul lor este de a preintampina germenii straini inca de la aparitie, de a-i ataca si, ca niste cavaleri curajosi, de a-i distruge.
Tipuri de imunitate
Organismul uman dispune de trei tipuri de imunitate, respectiv:
- Imunitate innascuta – toata lumea se naste cu o imunitate naturala, un fel de protectie generala;
- Imunitate adaptiva – sau activa, care se dezvolta de-alungul intregii vieti;
- Imunitatea pasiva – provine din alta sursa si dureaza un timp scurt.
Exemplul sugarului: anticorpii din laptele matern ii ofera copilului o imunitate temporara la bolile la care mama a fost expusa. Sistemul imunitar al copilului ajunge la o dezvoltare completa dupa 2-3 luni de la nastere. Dar acest sistem imunitar devine cel mai puternic dupa pubertate cand este atinsa stabilitatea hormonala.
Cum ne pierdem imunitatea?
Sistemul imunitar slabeste nu doar din cauza infectiilor. Exista o multime de alti factori care pot duce la slabirea sau chiar la prabusirea acestuia, precum:
? Stresul – situatiile stresante transmit un semnal de alarma creierului pentru a produce mai mult cortizol, un hormon care blocheaza activitatea celulelor T responsabile cu lupta impotriva infectiei.
? Stilul de viata sedentar – prea mult timp petrecut pe scaun inhiba functionarea sistemului imunitar, crescand riscul de boli cronice.
? Efortul fizic in exces – daca lipsa activitatilor fizice inhiba sistemul imunitar, pe principiul „cei mult nu-i bun”, excesul face organismul vulnerabil in fata infectiilor.
? Dieta – o dieta in care predomina grasimile saturate, sarea si zaharul incetinesc raspunsul imunitar. Scade numarul globulelor albe necesare in lupta cu infectiile.
? Singuratatea – duce la inhibarea sistemului imunitar.
? Fumatul – fumatul activ sau pasiv determina raspunsuri diferite de cele normale pentru sistemul imunitar.
? Consumul excesiv de alcool – incetineste raspunsul imunitar in fata agentilor patogeni.
? Un anumit tip de medicamente – medicatia impotriva aciditatii gastrice poate permite dezvoltarea anormala a bacteriilor si a fungilor. Acestea, la randul lor, reduc raspunsul imunitar. Gluconocorticoizii inhiba productia de celule T – principala linie de aparare a organismului.
? Lipsa somnului – lipsa somnului este asociata cu diminuarea productiei de globule din corp.
Pe termen lung, imunitatea scazuta ne poate face vulnerabili in fata infectiilor si poate duce la deteriorarea celulelor, a tesutului si chiar a organelor (inima, plamani, tract digestiv si sistem nervos), crescand riscul de dezvoltare al tumorilor.
La copii, o imunitate scazuta poate incetini procesul de crestere si dezvoltare normala.
Cum putem sa ne intarim imunitatea?
Si pentru ca natura ne este intotdeauna aliat si ne vine in ajutor cu o multime de fructe, legume, plante, noua nu ne ramane doar sa incercam sa avem un stil de viata echilibrat.
Ar putea suna simplu, insa toti stim ca nu este chiar asa. Organismul nu asimileaza nutrientii din plante atat de bine, motiv pentru care ne simtim adesea nevoiti sa apelam la ajutorul suplimentelor nutritive.
Si daca tot am facut cunostinta cu acest gardian neinfricat (sistemul imunitar), sa facem cunostinta cu o formula pentru imunitate creata de „oameni si pentru oameni”, care din 1929 cerceteaza si produc suplimente nutritive!
Este vorba de firma Fares… si despre produsele pe care le testez si le-am tot testat de-alungul timpului.
Formula pentru Imunitate de la Fares
Formula pentru imunitate este compusa din doua produse: Vitamina C si Imunitate cu 7 ciuperci. In primul rand trebuie sa va spun ca vorbim despre doua produse ambalate frumos si sigur, pentru a-si mentine proprietatiile cat mai mult timp.
Cum eu sunt fan tratamente naturiste, am zis sa va impartasesc din experienta mea referitoare la aceste produse.
Si cum nimeni nu poate fi mai sincer decat un copil am sa incep prin a va spune o scurta povestioara:
In urma cu cateva zile mi-am luat nepotelul (care se apropie de varsta de 6 anisori si este plin de intrebari si curiozitati), si am pornit sa culegem macese, pentru a pregati cateva retete naturiste.
Cand ne-am apropiat de maces au inceput intrebarile in cascada … „de ce?”, „pentru ce?”, „cum?”.
Macesii din marginea padurii aveau fructe foarte frumoase si tari, in timp ce macesii din afara padurii au fost atacati de bruma, iar fructele au devenit moi. De asemenea, peretii fructului s-au transformat intr-un fel de crema, asa ca am luat un fruct moale, i-am scos codita si am stors usor pulpa fara a scoate din ea semintele si cilii (care sunt iritanti gastrici) si i-am dat sa guste. Precum ma asteptam: i-a placut! Aveau un placut gust dulce-acrisor.
Dupa ce a sosit pachetul de la Fares am desfacut imediat flaconul cu vitamina C. Trebuie sa va spun ca Ionut este mare fan al acestei vitamine. Inca de mic s-a obisnuit ca inainte de a merge la culcare sa ceara o pastiluta de vitamina C.
Asa ca l-am chemat si i-am cerut sa inchida ochii, sa deschida gurita si sa imi spuna ce gust are si cum i se pare.
Prima reactie a fost: MACESE STOARSE!
Si ca dovada ca i-a placut atat de mult, mi-a declarat ca de acum inainte vrea doar o astfel de vitamina. In ciuda faptului ca i-am amintit ca are vitamina C pentru copii cu diverse arome, el a insistat ca o vrea pe aceasta.
L-am intrebat de ce?
Si cu sinceritatea unui copil mi-a spus:
Ce poate fi mai convingator?
Despre vitamina C de la Fares si cum ajuta imunitatea
Din pacate nu putem consuma cantitati foarte mari de macese sau de catina, oricat de mult ne-am dori. Daca am face asta, am porni la drum cu alte dezechilibre. Asa ca stiind multimea proprietatilor pe care le au aceste plante, este ideal sa ne dozam consumul astfel incat sa ne putem asigura necesarul zilnic.
Stim toti ca vitamina C este solubila in apa, ajuta la fixarea calciului si la absortia fierului in organism. Fiind ca un cavaler neinfricat, ea vine in ajutorul sistemului imunitar in lupta cu radicalii liberi. Insa, din pacate, este distrusa prin congelare si fierbere (chiar si prin infuzare se pierde o parte din ea).
De aceea varianta cea mai la indemana (in special in sezonul rece) este formula Vitamina C 200 de la Fares.
Aceasta vitamina este necesara glandei Timus (una din glandele cu implicatre majora in cresterea imunitatii) si mareste mobilitatea fagocitelor. Deoarece nivelul vitaminei C in sange scade odata cu inaintarea in varsta, administrarea zilnica de suplimente este imperios necesara.
Suplimentarea cu vitamina C poate scurta durata bolii, poate micsora intensitatea simptomelor pentru infectiile cailor respiratorii, iar acest lucru are ca rezultat mai putine zile de boala.
Administrea vitaminei C poate reduce simptomatologia anumitor boli precum: astm, alergii, sinuzite si rinite alergice de sezon.
O carenta severa de vitamina C, pentru o perioada de mai mult de 3 luni duce la instalarea scorbutului. Aceasta este o boala destul de rara pentru zilele noastre dar destul de des intalinta in trecut in randul marinarilor. Ea este o boala mortala.
Imunitate cu 7 ciuperci de la Fares
Un alt ajutor de nadejde al sistemului nostru imunitar vine din partea celor 7 ciuperci ale caror proprietati au fost concentrate cu mare grija si atentie de catre biochimistii de la Fares.
In aceasta cutiuta frumos ambalata gasiti si un prospect cu toate informatiile necesare: de la istoricul ciupercilor si pana la beneficiile aduse sistemului imunitar.
Sunt vreo doi ani de cand fac cure cu acest produs (o pastila de trei ori/zi, cam la o ora dupa masa) si rezultatele sunt incredibile. Desi obisnuiam sa am o imunitate scazuta si sa racesc imediat, de cand le folosesc ma simt mai energizata, am analizele bune si ma simt, per ansamblu, foarte bine. Ca sa nu mai zic ca am vreo doi ani de cand nu am mai racit!
In general ciupercile sunt bogate in proteine, seleniu, potasiu precum si in complexul B. Pe langa acestea, ele mai contin vitamine precum C, D si E, alaturi de terpeni, flavonoizi, acizi grasi polinesaturati si polizaharide.
Un polizaharid prezent in ciuperci este beta-glucanul cu rol important in stimularea imunitatii.
Dar ciupercile, asemenea oamenilor, sunt diferite… si au intentii la fel de diferite. Printre ele exista, asa cum stim, si specii otravitoare. Din acest motiv Fares a selectat 7 dintre cele mai importante ciuperci, cunoscute pentru faptul ca aduc cele mai multe beneficii sistemului imunitar. Acestea sunt:
Maitake (Grifola frondosa)
Maitake, cea mai utilizata ciuperca din bucataria asiatica, supranumita si „Regina cupercilor”, ajunge pana la greutati de 20 kg.
In Japonia mai este numita si „ciuperca dansatoare”. Inca din cele mai vechi tipuri ea era o ciuperca foarte scumpa, ce valora greutatea ei in argint.
Aceste ciuperci nu erau scumpe doar datorita gustului rafinat, ci mai ales datorita faptului ca inca din vremuri stravechi se foloseau la tratarea unor boli foarte grave.
Prin continutul lor de polizaharide si betaglucan, ciupercile Maitake sunt utilizate ca stimulatoare naturale ale sistemului imunitar. Ele activeaza macrofagia (consumarea celulelor care au suferit mutatii) si ajuta la blocarea cresterii tumorilor. De asemenea, ele sunt eficiente in tratarea leucemiei, a cancerului de stomac si oase, ajuta digestia, sprijina sanatatea fictului si a sistemului cardiovascular, lupta cu infectiile bacteriene si virale (HIV, HPV, virusul hepatic B, gripal, herpes).
Ciuperca Shiitake (Lentinula edodes)
Aceste ciuperci au cresut in salbaticie inca din vremurile preistorice. In actualitate ciuperca Shiitake este cea mai cultivata ciuperca medicinala din lume.
Cel mai mare producator de ciuperci Shiitake din lume este China, acoperind 80% din cantitatea de ciuperci vandute in scop comercial. Aceste ciuperci sunt un simbol al longevitatii in Asia, datorita multitudinii de beneficii aduse sanatatii. Ele se cultiva la chinezi de peste 6000 de ani!
Ciupercile Shiitake au un efect imunomodulator, anticancerigen, antiviral, detoxifiant si antifungic. Si acestea, asemenea ciupercilor Maitake, stimuleaza celulele macrofage in lupta impotriva celor cancerigene.
Un alt compus al acestor ciuperci (lentinacin) scade nivelul colesterolului.
Ciupercile Shiitake previn aderarea unui numar considerabil de celule imunitare la peretii vaselor de sange, blocand partial procesul de producere a moleculelor de adeziune. In acest fel vasele de sange sunt protejate.
Aceste ciuperci contin trei minerale antioxidante foarte importante: seleniu, zinc si mangan, alaturi de alti compusi antioxidanti care stimuleaza producerea de energie in celulele inimii.
Ciuperca Reishi (Ganoderma lucidum)
Cultivata de peste 2000 de ani in Extremul Orient, supranumita si ciuperca nemuririi, este o ciuperca extrem de rara. Ea se utilizeaza in mod deosebit in fabricarea medicamentelor.
In China Antica numai imparatii se puteau bucura de efectele benefice ale acestei ciuperci, despre care se spunea ca are propietatea de a mentine tineretea vesnica.
Ciuperca Reishi are in compozitie peste 200 de microelemente active. Dintre acestea cele mai importante sunt polizaharidele, acizii ganoderici, germaniul organic, adenozina, aminoacizii si proteinele.
Toate acestea ii dau proprietati de imbunatatire a sistemului imunitar, antialergice, antiinflamatoare, antivirale, energizante, antibacteriene si antioxidante.
Reishi este un excelent remediu antistres.
Prin continutul de polizaharide solubile in apa, acestea au efecte antitumorale, de reglare a imunitatii si de scadere a tensiunii arteriale. Acizii gonoderici inhiba eleiberarea de histamina si imbunatatesc imultirea celulelor macrofage si a celulelor T.
Guvernul japonez recunoaste Reishi ca tratament oficial pentru cancer!
Reishi are un gust amar si lemnos si este folosita numai in scopuri medicale.
Ciuperca Enokitake
Consumata ca atare, aceasta ciuperca este exceptionala, reprezentant o buna sursa de vitamina D si de vitamine din complexul B, PP, precum si de calciu, fier, potasiu, seleniu, proteine, fibre alimentare si grasimi.
Mai mult, ciupercile Enokitake sunt o sursa bogata de antioxidanti (in special ergotionina).
Prin continutul de lecitine, beta-D-glucani, acestea au proprietati imunomodulatoare.
Ciuperca Tremella
Tremella este utilizata in diferite forme de catre japonezi. Numita si „ciuperca de zapada” este folosita in prepararea siropurilor recomandate in laringite, traheite, tuse seaca si tuse productiva.
Aceasta are in compozitie peste 70% fibre vegetale, polizaharide acide, si este, totodata, o veritabila sursa de vitamina D.
Tremella are proprietati hipocolestemiante, actiune antidiabetica, antitumorala, hepatoprotectoare si previne osteoporoza prin marirea absortiei de calciu.
Ciuperca Polyporus
Aceasta creste pe radacinile de fag si stejar. Ea este utilizata in scop terapeutic de catre chinezi de peste 1000 de ani datorita efectului puternic antiinfectios.
Prin polizaharidele sale specifice contribuie la stimularea activitatii imunitare a organismului avand, totodata, efect antioxidant si de protectie a celulelor impotriva radicalilor liberi.
Alte benficii ale Polyporus sunt: eliminarea apei din tesuturi, diminuarea edemelor, tratarea nefritelor, pielonefritelor, scaderea grasimilor din sange, reglarea tensiunii, stimularea sistemul imunitar. Si aceasta este benefica in tratamentul cancerului (pulmonar, ficat, prostata, leucemie). Nu in ultimul rand, ciuperca Polyporus este benefica in alopecie prin regenerarea relativ rapida a parului.
Ghebele de miere
Ghebele de miere ajuta sistemul imunitar atat in lupta cu infectiile, cat si in cea cu celulele maligne. Pe langa proteine, carbohidrati, minerale si fibre, ghebele de miere contin acid valerianic si o mare cantitate de vitamina A.
In acest fel, ele se dovedesc extrem de eficiente impotriva infectiilor microbiene, micozelor, gastritei, hemeralopiei (diminuarea vederii la lumina slaba), nervozitatii si vertijului.
Toate aceste ciuperci au ca numitor comun protectia sistemului imunitar. Si cum „unirea da puterea”, proprietatile acestor ciuperci au creat un produs minunat pentru sanatatea noastra.
Alte moduri in care putem sprijini imunitatea
Pe langa aceste produse, cei de la Fares ne mai sar in ajutor si cu alte produse (medicamente si ceaiuri).
Un exemplu foarte drag mie este ceaiul de echinaceea, pe care il beau cu foarte multa constanta pe tot parcursul anului.
Personal folosesc produsele Fares (suplimente alimentare, ceaiuri, creme …etc) de foarte mult timp si pot spune ca niciodata nu m-au dezamagit!
Material scris pentru Superblog 2020. Sponsor proba: Fares.
Recunosc ca in ceea ce priveste produsele de imunitate de la Faresc, nu le am incercat, mai mult ceaiurile lor dar clar o sa le caut.
Ador modul in care le-ai prezentat! Ador fotografiile. Sunt atat de pline de inspiratie. Mi se pare mie sau zaresc si o capsunica ratacita?
Vitamina C de la Fares o folosim si noi destul de des. Suplimentul cu ciuperci inca nu l-am incercat, dar o sa-l caut prin magazine.
Cate informatii importante am aflat din articolul tau.
Incercam acum sa ne reluam obiceiul de a savura un ceai bun si e o buna idee de a incerca ceaiurile unui brand romanesc.
Super combinatii ce ofera impulsul necesar pentru o imunitate atat de vitala in aceasta perioada!
[…] Citeste si: Vitamina C si Imunitate cu 7 ciuperci: Bulgarele de aur pentru sanatate […]
[…] Am scris mai multe despre ea in acest articol: Vitamina C si Imunitate cu 7 ciuperci: Bulgarele de aur pentru sanatate […]
[…] Intareste sistemul imunitar; […]