ceaiuri in sarcina, gravida,
Boli/Afecțiuni Plante medicinale Sarcină și Alăptare

Top 20 ceaiuri permise gravidelor

Punctajul nostru
Apasa pentru a acorda un punctaj
[Total: 1 Average: 5]

De foarte multe ori intalnim gravide triste si suferinde carora daca le spui sa ia ceva pentru calmare iti raspund ca in sarcina nu au voie nimic. Gresit! Perioada sarcinii este, intr-adevar, una speciala din toate punctele de vedere insa exista atat medicamente si plante interzise sau care se administreaza cu precautie, cat si medicamente sau plante permise. Din acest motiv trebuie doar putina informare.

Sa nu uitam ca de mii de ani oamenii se tratau cu ajutorul naturii si existau acele moase care cunosteau foarte bine beneficiile anumitor plante cu care ajutau gravidele. De aceea m-am gandit sa enumar cateva ceaiuri care pot reduce sau ameliora problemele din timpul sarcinii.

Frunza de zmeur rosu

Aceasta poate fi consumata pe toata perioada sarcinii, fara insa a face excese.

Ceaiul de frunza de zmeur rosu are urmatoare beneficii:

  • bogat in fier – ajuta la tonifierea uterului
  • stimuleaza lactatia
  • scade starea de greata
  • usureaza durerile travaliului.

Acesta se afla in componenta majoritatii ceaiurilor de sarcina, insa medicii recomanda a fi consumat dupa primul trimestu.

Exista o multime de ceaiuri etichetate drept ceaiuri de sarcina. Aceste contin de obicei frunze de zmeur rosu si sunt considerate a fi cele mai sigure. Consumate regulat pot preveni complicatiile din sarcina precum travaliul prematur sau prelungit, preeclapsia, hemoragia postpartum.

S-a demonstrat ca acest tip de ceai poate fi consumat fara probleme de catre gravide si poate reduce durata travaliului, dar si numarul de interventii.

Teiul

Acest ceai se consuma pe toata perioada sarcinii fara excese. Are urmatoarele beneficii:

  • calmant natural
  • antiviral
  • instaleaza somnul

Citeste si: Greturi in sarcina: top 10 remedii naturiste

Lamaia

Ceaiul de lamaie se poate consuma pe toata perioada sarcinii si are ca beneficii:

  • bogat in vitamina C – amelioreaza greturile matinale
  • reduce irascibilitatea, insomnia si anexietatea

Citeste si: Sanatatea din LAMAIE: de la Vitamina C la tratamentul depresiei si chiar la preventia CANCERULUI!

Papadia

Se consuma cu prudenta in timpul sarcinii. Acesta are avantaje si beneficii precum:

  • lupta cu retentia de lichide din corp, este un bun diuretic si are un continut ridicat de potasiu, calciu,  magneziu si antioxidanti.
  • bun somnifer si calmant
  • in perioada alaptarii are beneficii si asupra bebelusului reducand colicile si refluxul.
  • Bogata in vitamina A, calciu si fier
  • ajuta la ameliorarea edemului
  • intretine functia ficatului.

Citeste si: TOP 11 plante care te ajuta sa scapi de COLESTEROL si TRIGLICERIDE

Radacina de ghimbir

Se consuma ocazional, cu prudenta. Aceasta este buna pentru ca:

  • amelioreaza starile de greata si varsaturile
  • ajuta digestia
  • reprezinta o buna sursa veritabila de zinc

Citeste si: TOP 5 Antibiotice Naturale

Musetel

Se poate consuma pe toata perioada sarcinii fara excese deoarece poate produce probleme circulatorii fatului. Beneficiile reale ale ceaiului de musetel in sarcina sunt:

  • excelent in constipatie si ajuta la imbunatatirea digestiei
  • are efect sedativ
  • imbunatateste imunitatea
  • calmeaza durerile musculare datorita cresterii in greutate
  • vindeca leziunile si ulceratiile din gura
  • ajuta digestia si reduce greturile matinale
  • ceaiul de musetel mimeaza efectele estrogenului (hormon important in sarcina)- de aceea trebuie consumat cu moderatie pentru a nu afecta bebelusul.
  • ATENTIE: Daca se consuma mai mult de 2 cani/zi, in loc sa amelioreze greata o va accentua!
  • Consumat in cantitati mari poate reduce efectul unor medicamente precum: analgezice, anticoagulante, sedative si antiinflamatoare.
  • In cantitati mari poate creste riscul de aparitie a contractiilor.
  • are in compozitie calciu si magneziu care ajuta in insomnie si reduce  inflamarea articulatiilor.

Am facut aceste precizari la ceaiul de musetel fiind unul din cele mai populare ceaiuri, cu efecte nemaipomenite, atunci cand este consumat fara excese.

Citeste si: Vezi ce poate face o cana de ceai de musetel pe zi!

Urzica

Ceaiul de urzica se poate consuma pe toata perioada sarcinii. Urzica este bogata in vitaminele A, C, K, potasiu, calciu si fier.

Aceasta planta este intalnita in majoritatea ceaiurilor dedicate gravidelor intrucat reprezinta un tonic excelent pentru sarcina. Ce trebuie, totusi, luat in considerare este ca se vor folosi doar frunzele si nu radacina.

Citeste si: Retete naturiste de primavara: Urzica -trateaza peste 20 de afectiuni

Rooibos

Ceaiul de rooibos poate fi consumat fara excese deoarece:

  • nu contine cofeina (desi seamna la gust cu ceaiul negru de aceea poate inlocui cu succes ceaiul negru si cafeaua).
  • Bogat in calciu, magneziu si antioxidanti
  • ajuta digestia, amelioreaza colicile si refluxul gastro-esofagian.

Citeste si:  Urda: 18 beneficii extraordinare pe care sigur NU le stiati!

Stevia creata

Stevia creata se consuma pe toata perioada sarcinii, fara probleme. Ea:

  • trateaza anemia gravidei prin continutul bogat de fier
  • poate fi utilizata ca laxativ natural
  • Contine vitaminele A, C si calciu

Citeste si: Cum sa scapi de constipatie cu ajutorul tratamentelor naturiste!

Alfalfa (lucerna)

Se consuma in special in ultimul trimestru. Aceasta:

  • Contine vitaminele A, D, E si K
  • Este benefica in special in ultimul trimestru de sarcina pentru stimularea nivelului de vitamina K din organism, prevenind hemoragia post-partum.

Citeste si: Catina – cel mai bogat depozit de vitamina C si betacaroten! + RETETE

Menta

Se poate consuma pe toata perioada sarcinii fara excese. Ceaiul de menta are urmatoarele beneficii:

  • calmant si relaxant pentru muschii stomacului – ajuta la ameliorarea greturilor si a arsurilor gastrice. Inainte de culcare o cana de ceai de menta te ajuta sa reduci balonarile si va atenua tensiunea musculara contribuind la un somn mai bun.
  • Bogat in vitaminele A, C, B si K cat si in minerale precum potasiu, magneziu, calciu fier – toate acestea ii confera ceaiului un efect benefic pe toata perioada sarcinii, stimuland si alaptarea.
  • Consumat in ultimul trimestru de sarcina pregateste uterul pentru travaliu, intareste muschii uterini si previne hemoragia post-partum prin continutul ridicat de fier si vitamina K.

Citeste si:  Insomnia: cum si de ce apare, cum o prevenim + 20 remedii naturiste

Sunatoare

Acest ceai se consuma cu prudenta: 1-2 cani pe zi timp de 5-7 zile.

El are efect relaxant si este considerat a fi un somnifer natural extrem de eficient.

Citeste si: Ulei si Ceai de Sunatoare: Beneficii si Proprietati

Macesele

Ceaiul de macese poate fi consumat pe toata perioada sarcinii. El este extrem de eficient in urmatoarele situatii:

  • in lupta cu virusurile
  • intareste sistemul imunitar prin cotinutul de vitamina C
  • este un vitaminizant excelent

Citeste si: Nu-ti fie frica de viroze! Vezi care sunt ofertele naturii in lupta cu virusii

Fructe de padure

Ceaiul de fructe de padure se poate consuma pe toata perioada sarcinii, de preferat fara arome.

El este bogat in vitamine si ajuta la stimularea lactatiei.

Citeste si: Remedii naturiste pentru diabet: + 4 cele mai bune ceaiuri pentru pacientii cu diabet zaharat

Scortisoara

Scortisoara poate fi consumata pe intreaga perioada a sarcinii. Ea:

  • atenueaza starile de greata, oboseala si stres
  • ajuta in alaptare – reducand colicile copilului.
  • Intareste sistemul imunitar
  • ajuta la functionarea optima a sistemului digestiv si ajuta gravida atunci cand se confrunta cu stari de oboseala acuta.

In general ceaurile din plante sunt cunoscute pentru faptul ca nu contin cofeina. Cu toate acestea, trebuie sa tineti cont ca exista cateva exceptii (precum ceaiul negru sau cel verde) care sunt obtinute tot din plante, insa prin proces de fermentatie si au in componenta lor cofeina. Astfel, o cana obisnuita dintr-un astfel de ceai poate contine pana la 40mg cofeina.

De ce nu sunt recomandate?

Pentru ca aceasta poate trece bariera placentara ajungand la bebelusi, care NU o pot metaboliza.

Citeste si: Alaptare, lactatie si plante pentru intarcare

Galbenele

Ceaiul de galbenele poate fi consumat pe toata perioada sarcinii, insa fara excese. Acesta:

  • actioneaza ca un cicatrizant intern
    • amelioreaza crampele abdominale
    • reduce inflamatiile colonului
    • trateaza ulcerul gastric
    • reduce hemoroizii intalniti in majoritatea sarcinilor
    • amelioreaza functia hepatica
    • reduce inflamatiile gingivale
    • intareste sistemul imunitar prin continutul de vitamine si antioxidanti
    • amelioreaza micozele si are rol antiseptic la nivel vaginal

Citeste si: Crampe la stomac: tipuri, cauze si cum putem scapa de ele in mod natural

Coacaze

Ceaiul de coacaze se poate consuma pe toata perioada sarcinii si este cunoscut pentru faptul ca:

  • are un continut ridicat din vitaminele A, B, C, D, E , calciu fier si altele – eficiente in perioada sarcinii pentru sanatatea fatului.
    • Minimizeaza si elimina simptomele de toxicoza timpurie si tarzie
    • corecteaza anemia
    • stabilizeaza sistemul cardiovascular si normalizeaza tensiunea
    • indeparteaza toxinele din corpul gravidei
    • normalizeaza structura vasculara
    • imbunatateste tonusul general
    • opreste diareea
    • diuretic – eliminad retentia de apa
    • stimuleaza imunitatea
    • curata intestinele de toxine
    • imbunatateste functia respiratorie
    • trateaza durerile de gat prin proprietatile antinflamatorii si antimicrobiene
    • amelioreaza patologia rinichiului, pielonefrita

Atat ceaiul obtinut din fructe cat si cel din frunze de coacaz au rolul de a elimina toxinele din corpul gravidei. Important este ca acesta sa contina fructe deshidratate de coacaze si nu arome.

Citeste si: Trateaza cistita folosind remedii naturiste!

Flori de soc

Acest ceai se consuma dupa primul trimestru de sarcina, cu moderatie. Este cunoscut pentru faptul ca:

  • trateaza raceala si gripa
  • reduce febra
  • trateaza sinuzita – inhalatii
  • bun laxativ
  • diuretic
  • rezolva problemele tractului urinar
  • stimuleaza sistemul imunitar
  • alina durerile articulare
  • elimina toxinele din organism
  • creste secretia glandelor mamare

Citeste si: Treateaza sinuzita in mod natural! Vezi cele mai eficiente 11 leacuri babesti pentru sinuzita

Flori de hibiscus

Ceaiul din flori de hibiscus desi este acceptat in perioada sarcinii, se va evita in perioada de alaptare. El este benefic in mod deosebit pentruca:

  • inlatura depresia
    • antispastic intestinal si uterin
    • antiseptic
    • tonifiant
    • stimuleaza activitatea cerebrala
    • imbunatateste eforturile intelectuale si psihice
    • antioxidant
    • usor expectorant
    • antifebril
    • diuretic
    • protejaza celulele impotriva stresului oxidativ
    • mentine tensiunea in limite normale

Citeste si: Tratamentul naturist: prieten sau dusman?

Catina

Acest ceai se consuma pe intreaga perioada a sarcinii, insa fara a face excese. Este cunoscut pentru ca:

  • are in compozitie cel putin 20 de minerale printre care unele esentiale cum ar fi: potasiu, calciu, magneziu, fier, molibdem, precum si peste 60 de antioxidanti, aminoacizi si vitaminele B, K, C, A, E si acid folic.
    • Polivitaminizant natural
    • scade tensiunea arteriala (nu se recomanda persoanelor hipotensive)

Citeste si: TOP 8 afectiuni pe care le trateaza CATINA + 6 Motive pentru a avea ulei de catina in casa!

La persoanele care sufera de probleme de cuagulare a sangelui se recomanda ca inainte de orice fel de interventie chirurgicala sa se opreasca consumul de ceai, sucuri sau fructe de catina.

Ceaiurile  sunt o alternativa la medicamente in suferintele minore care totusi produc dezechilibre in viata gravidei.

Ceaiurie, ca si medicamentele, se pot lua fara a depasi dozele admise. Cand spunem ceai vorbin de INFUZIE care se prepara din 1 lingurita planta sau fruct la 250ml apa clocotita, lasat la infuzat 10 minute (acopetit).

Foarte important sa stim sa pregatim corect un ceai! Am precizat acest lucru fiind vorba de gravide deoarece in popor ceai inseamna plante fierte. Acestea nu mai sunt ceaiuri sunt decocturi in care creste concentratia de elemente active. Ele pot face mai mult rau decat bine.

Atentie si la timpul de infuzare care nu trebuie sa depaseasca 10 minute! In cazul ceaiurilor care au in componenta lor cofeina prin cresterea timpului de infuzare creste si cantiatea de cofeina. Daca sunt respectate toate recomandarile in prepararea ceaiului acesta atinge rezultatul scontat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Felicitari! Te-ai abonat cu succes!

Ceva nu este in regula. Te rog sa mai incerci o data.

Fii linistit! Mailul tau este in siguranta! Vei primi doar notificari despre sanatate.

Fii primul care afla cele mai noi remedii naturiste si FII SANATOS!

%d blogeri au apreciat: