Pentru ca tot au trecut sarbatorile, cu 1 mai cu tot, si pentru ca tot mai multa lume sufera de balonare si constipatie, m-am gandit sa va vorbesc putin despre aceasta… si sa va prezint cateva remedii naturiste eficiente!
Cuprins articol
Ce este constipatia?
Constipatia consta intr-o evacuare rara a continutului intestinal. O persoana sanatoasa pote avea de la 3 scaune pe zi la 3 pe saptamana. Vorbim de constipatie atunci cand intervalul dintre scaune depaseste 3 zile sau atunci cand acestea sunt dure, se elimina cu efort si sunt insotite de crampe sau sangerare (fisuri anale).
Prima masura pe care trebuie sa o luam in caz de constipatie este preventia, prin adoptarea unui stil de viata sanatos (cu alimentatie echilibrata) si din care sa nu lipseasca miscarea.
Cum functioneaza digestia?
Pentru a intelege cum si de ce ne constipam trebuie sa vedem cum functioneaza sistemul digestiv si intestinul gros. Astfel, in intestinul subtire alimentele se afla in stare semilichida. Pe parcursul deplasarii continutului prin colon apa se filtreaza si in drumul sau spre rect devine din ce in ce mai tare, formand materia fecala ce trebuie evacuata. In clipa in care intestinul are miscari mai lente fata de normal, logic ca apa este absorbita de intestin si aceste reziduuri devin mai dure si sunt impinse cu greutate spre rect.
Tipuri de constipatie
Exista mai multe tipuri de constipatie si anume:
- constipatie alimentara – anumite obiceiuri alimentare pot duce la constipatie, precum: consumul redus de fibre, consumul insuficient de lichide, administrare in exces de diuretice, suplimente alimenterea care intresc materiele fecale (fier, calciu, aluminiu), excesul de carne, prajeli, cafea, condimente, orez.
- Constipatia atona – atunci cand musculatura intestinala este slabita. Poate aparea din cauza anumitor afectiuni neurologice, sau in situatia scaderii nivelului de potasiu din organism, ori chiar a sedentarismului. De asemenea, aici se incadreaza si cauzele metabolice sau endocrine.
- Constipatia psihosomatica – constipatie pe sistem nervos: poate fi functionala (cand schimbam mediul), sau constipatie ca simptom al sindromului de colon iritabil.
- Constipatia obstructiva – blocarea colonului de un corp strain sau in urma unei boli neurologice.
- Stenoze (ingustari ale colonului din diverse cauze)
- Constipatia severa care poate sa apara din mai multe cauze: diabetul, hipotiroidismul, boala parkinson, dementa, depresia, anumite medicamente (tratament permanent), narcotice, medicatie antihipertensiva, antiparkinsoniana.
Simptome constipatie
Pe langa scaunele rare si dureroase, constipatia mai poate avea si alte simptome, precum:
- greturi
- varsaturi
- cefalee
- ameteli
- hemoroizi
- astenie fizica
- astenie psihica
- insomnie
Constipatia poate fi indusa si de anumite afectiuni digestive cum ar fi:
- colita
- cancerul de colon
- diverticulita
- ischemia – scaderea fluzului sanguin la nivelul colonului
- sindromul colonului iritabil
- boala Crohn.
In cazul in care constipatia nu este casuzata de o boala digestiva atunci trebuie schimbat regimul alimentar anterior cu unul adecvat.
Recomandari pentru a evita constipatia
- Adaugati fibre in dieta zilnica – alimentatia unui adult ar trebui sa contina aproximativ 25g fibre in fiecare zi. Fibrele retin apa in intestine, amestecand-o cu scaunul pe care il face mai moale.
Alimente cu continut ridicat de fibre:
? fructe proaspete
? grau nedecorticat
? fasole
? mazare
? linte
? soia
? fructe uscate (prune, caise, smochine, curmale)
? paine cu terate
? paine de secara
? paine integrala
? paine cu seminte
- Consumati lichide – indiferent ca este vorba de apa sau de suc de fructe si legume, important este sa se consume aproximativ 8 pahare de lichide pe zi).
- Evitati laxativele – unele dintre substantele care se gasec in laxative scad nivelul de potasiu si ingreuneaza evacuarea, prin scaderea contractiilor date de fibrele musculare netede.
- Faceti miscare – exercitiile fizice stimuleaza colonul.
- Fiti atenti la cantitatea de fier consumata: excesul de fier in organism duce la constipatie.
- Fiti atenti la medicamentele pe care le consumati – anumite medicament induc constipatia ca reactie adversa.
- Incercati sa nu va fortati cand vreti sa aveti scaun, deoarece se pot produce fisuri, hemoroizi sau prolapsul recatal. Recomand incercarea metodei de aici (nu trebuie sa stiti neaparat limba engleza, doar urmatiti si veti intelege tehnica):
Remedii naturiste pentru constipatie
- Seminte de in – lasa la imuiat o lingurita de seminte pentru 2-3 ore iar seara la culcare bea apa in care au stat aceste seminte.
- Pulbere de seminte de in – se pune o singurita de seminte in rasnita de cafea si pulberea obtinuta se amesteca cu 100 ml apa si se bea dimineata pe stomacul gol. Semintele macinate sunt mai active decat semintele intregi.
- Pepenele – pe langa continutul de apa si fibre, contribuie la eliminarea reziduurilor din colon.
- Consumul zilnic de papaya pe stomacul gol regleaza saunul.
- Spanacul consumat suc sau crud curata intreg tractul digestiv tratand constipatia cronica.
- Ulei de masline si suc de lamie– o lingura de ulei de masline si o lingura de suc de lamie administrate dimineata inainte de masa combat constipatia.
- Suc de lamie si apa calduta – se pune sucul de lamaie in 250 ml apa calduta si se bea dimineata pe stomacul gol cu inghitituri mici.
- Prune uscate si miere – 1/2 kg de prune uscate: se spala, se pun la fiert. Dupa ce au fiert se scot samburii si se mixeaza pana se obtine o pasata. Aceasta se combina cu aceeasi cantitate de miere. Continutul se pune in borcan de sticla cu capac si se pastreaza la frigider. Se consuma o lingura de trei ori pe zi inaintea meselor principale.
- Mere, miere si tarate – se bea dimineata pe stomacul gol un pahar de apa la temperatura camerei pregatit de seara. Se da un mar pe razatoare, se amesteca cu o lingura de miere si una de tarate de grau, pana se obtine o pasta care se consuma dupa ce s-a baut paharul cu apa. Acest tratament se contina pana la intrarea in normal a scaunelor.
Ceaiuri pentru constipatie
- Sena ceaiul de sena are efect laxativ dar nu trebuie consumat in exces.
- Ceaiul de menta – este recomandat atat in caz de deranjament stomacal dar si in constipatie (datorita efectului sau relaxant).
- Ghimbir: 2-3 ceaiuri de ghimbir pe zi ajuta miscarile intestinale si eliberarea intestinului.
- Papadie – o ceasca de ceai de papadie dupa fiecare masa ajuta bila sa se elimine mai rapid si favorizeaza implicit evacuarea intestinala.
- Ceai negru, ceai verde sau cafea – cofeina existenta in aceste ceaiuri aceleraza miscarile intestinale si evacuarea reziduurilor intestinale.
- Radacina de lemn dulce – are efect abntiinflamator si poate ajuta digestia.
- Radacina de nalba – se bea o cesca de ceai spre sfarsitul zilei (are proprietati laxative).
- Musetel – consumul unei cani de ceai seara ajuta la calmarea muchilor intestinali.
- Patrunjel – un ceai pe zi de frunze sau seminte este un laxativ usor.
Persoanele care sufera de constipatie pot indulci ceaiurile cu miere deoarece aceasta are un efect usor laxativ.
Sursa foto coperta: diabetes.co.uk
Citeste si:
❤️ Scapa de balonare si gaze folosind carbunele vegetal
❤️ Retete cu praz pentru diverse afectiuni (cancer, diabet, constipatie)
[…] Citeste si: Cum sa scapi de constipatie cu ajutorul tratamentelor naturiste! […]
[…] Citeste si: Cum sa scapi de constipatie cu ajutorul tratamentelor naturiste! […]
[…] ? Cum sa scapi de constipatie cu ajutorul tratamentelor naturiste! […]