fbpx
matcha super aliment
Dietă și Nutriție Publicitate

Trendul matcha: este sau nu este matcha un super aliment?

Punctajul nostru
Apasa pentru a acorda un punctaj
[Total: 1 Average: 5]

În ultimii ani cam de prin 2016 rețelele de socializare și internetul au fost cuprinse de febra matcha, un ceai verde sub formă de pudră relativ necunoscut publicului din afara Asiei. Lanțuri de cafenele și ceainării și-au decorat meniurile în verde incluzând matcha în lista de delicatese propuse clienților lor; pagini întregi de blog sunt dedicate ceaiului matcha; restaurantele servesc deserturi cu matcha. Dar cât este de justificată atenția dedicată acestui ceai verde? In definitiv nu este decât un simplu ceai verde, nu-i așa? Merită sau nu merită să-l introduci în dieta ta zilnică?

Ce este matcha?

Cuvântul matcha care înseamnă ceai verde pudră, descrie exact ce este matcha. Dar dacă îți faci temele temeinic o să afli că lucrurile nu sunt atât de simple cum par la o primă vedere.

Pentru că nu face scopul articolului nostru, nu vom scrie despre istoria ceaiului matcha însă îți recomandăm să citești articolul de aici dacă vrei să înțelegi cum a devenit matcha atât de populară în Japonia. Îți spunem doar că matcha este folosit în ceremonia japoneză a ceaiului chanoyu, cuvânt ce se traduce în română prin sintagma calea ceaiului.

Matcha este specială în primul rând datorită metodei de cultivare a plantelor de ceai și a felului în care sunt recoltate frunzele ce urmează a fi măcinate pentru a fi transformate în pudră. Pe de o parte, plantele de ceai destinate producerii de matcha sunt cultivate doar în anumite zone ale Japoniei, zone care asigură climatul propice dar care au și un sol bogat în nutrienți. Ne refrim în mod special la regiuni muntoase ca insula Kyoto, zona Nishio sau Fukuoka. Un alt plus al acestor zone este acela că sunt ferite de poluare iar producătorii de matcha testează atât solul, cât și frunzele de ceai pentru a detecta dacă există urme de pesticide și pentru a oferi clienților lor un produs sănătos. Un furnizor de astfel de matcha de calitate este Moya Matcha, un brand pe care îl găsești și în mediul online românesc pe site-ul Matchabar.ro și care propune matcha din zona Uji, zonă cu tradiție în producția acestui ceai.

O etapă importantă în cultivarea plantelor pentru matcha este umbrirea. Această metodă numită kabusecha este practicată de sute de ani în Japonia și presupune acoperirea plantelor cu trei săptămâni înainte de recoltarea frunzelor. Nemaiavând lumină solară, plantele de ceai încep să producă mai multă clorofilă pentru a compensa lipsa acesteia, frunzele devenind astfel mult mai bogate în nutrienți și căpătând o culoare intensă. Pentru matcha se recoltează doar primele trei frunze de pe vârfurile crengilor (bobocii plantei) și imediat după recoltare acestea sunt procesate pentru a preveni procesul de oxidare. De menționat este faptul că ceaiul Matcha Ceremonial se obține doar din frunzele recoltate în prima recoltă a anului.
Am făcut această trecere în revistă succintă a câtorva dintre etapele de procesare a frunzelor de ceai pentru matcha pentru a-ți explica pe de o parte cum se justifică prețul acestui ceai, mai mare decât al altor ceaiuri verzi și pe de alta, pentru că toate aceste etape influențează foarte mult compoziția chimică și beneficiile ceaiului matcha pentru organismul uman.

Am făcut această trecere în revistă succintă a câtorva dintre etapele de procesare a frunzelor de ceai pentru matcha pentru a-ți explica pe de o parte, cum se justifică prețul acestui ceai, mai mare decât al altor ceaiuri verzi și pe de alta, pentru că toate aceste etape influențează foarte mult componența chimică și beneficiile ceaiului matcha pentru corpul uman.

A bea sau a nu bea matcha?

După ce am citit articole și studii în diverse publicații științifice, îți spunem din capul locului că da! merită și ar trebui să bei matcha zilnic! Dar ca să te ajutăm să-ți răspunzi singur la această întrebare, îți enumerăm în cele ce urmează și câțiva dintre compușii bioactivi din matcha precum și efectele lor asupra corpului uman.

L-teanina, un aminoacid care de câțiva ani a devenit focusul a nenumărate studii. Un studiu efectuat pe animale (Yokogoshi et al., 1995) a demonstrat că administrarea de L-teanină duce la reducerea tensiunii arteriale și inhibă efectul excitant al cafeinei. Un alt studiu publicat în revista Science Direct în 2006 a demonstrat că l-teanina are efect calmant asupra corpului uman. Având în vedere nivelul ridicat al concentrației de l-teanină din matcha, aproximativ 50% din cantitatea totală de aminoacizi din compoziția sa, așa se explică și efectul calmant pe care îl are consumul acestui tip de ceai verde. Nenumărate alte studii au demonstrat că L-teanina are efecte pozitive asupra funcțiilor cognitive, îmbunătățind atenția și capacitatea de concentrare dar și asupra dispoziției: luptă împotriva oboselii psihice și anxietății și induce o stare de relaxare.

EGCG este un alt compus din matcha  care conține de 137 de ori mai mult EGCG decât ceaiul verde de calitate superioară, inclusiv Ichibancha. În cadrul unui studiu clinic efectuat pe un grup de voluntari supraponderali de vârsta a doua și desfășurat pe o perioadă de 8 săptămâni, s-a demonstrat că băutura preparată din ceai verde bogat în EGCG îmbunătățește starea de spirit. 

Pe lângă efectele sale asupra psihicului, EGCG are și proprietăți anticancerigene. Acțiunea anti-cancerigenă a acestei catehine poate fi atribuită proprietăților sale antioxidante care suprimă procesele inflamatoare ce  contribuie la transformarea, hiperproliferarea și inițierea carcinogenezei. Un alt studiu a demonstrat că prin consumul de ceai verde bogat în compuși bioactivi ce acționează asupra proceselor inflamatorii din organism se încetinește evoluția hepatitei. Un studiu pe animale a dovedit că matcha are proprietăți cardioprotectoare și contribuie la întărirea vaselor sangvine.

Aceeasi catehină are efecte benefice și asupra sistemului imunitar pentru că inhibă dezvoltarea unor microorganisme ca virusul gripal, virusul herpetic, sau stafilococul auriu.

Antioxidanți: matcha conține 1384 de unități de antioxidanți pe gram, adică de 13 ori mai mulți oxidanți decât rodiile sau de 15 ori mai mulți decât afinele, având cea mai mare concentrație de antioxidanți dintre toate superalimentele. De aceea matcha este extrem de benefică pentru toate tipurile de ten, ajută în lupta cu afecțiuni ca rosaceea sau acneea și protejează pielea împotriva actiunii razelor UV.

Pe lângă efectele enumerate anterior matcha este un foarte bun adjuvant în lupta împotriva obezității și este benefică în curele de slăbire; fiind bogată în fluor, contribuie la o mai bună sănătate orală și luptă împotriva halenei, încetinește evoluția parodontozei și previne apariția cariilor; reduce colesterolul; previne apariția artritei; etc.

Având în vedere toate aceste beneficii și fără să mai luăm în calcul cele pe care nu le-am pomenit aici, nu este de mirare că matcha este considerată a fi ”un elixir al tinereții” și motivul din spatele longevității japonezilor.

Sursa foto: pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: