fbpx
cea mai buna specie de varza
Dietă și Nutriție Plante medicinale

VARZA: Ce soi este cel mai potrivit pentru corpul TAU?

Punctajul nostru
Apasa pentru a acorda un punctaj
[Total: 1 Average: 5]

Cea mai populara leguma din multe tari ale lumii este varza. De-a lungul timpului au fost descoperite si cultivate o multime de varietati, fiecare avand proprietati speciale si aducand beneficii organismului uman.

Aceasta leguma este practic indispensabila in nutritie, indiferent de forma in care v-ati hotarat sa o consumati. Ea este disponibila pe tot parcursul anului si are un gust excelent atat cruda cat si murata.

Varza – proprietati

Varza are urmatoarele proprietati:

  • Protejaza impotriva bolii canceroase;
  • Imbunatateste procesele metabolice si hematopoieza (formarea globulelor din sange);
  • Elimina excesul de lichid din organism;
  • Imbunatateste metabolismul grasimilor, scade colesterolul;
  • Intareste sistemul imunitar;
  • Imbunatateste apetitul si procesele de digestie;
  • Trateaza constipatia;
  • Are rol de curatator de colon;
  • Efect diuretic usor;
  • Efect antinflamator;
  • Normalizeaza secretia sucului gastric;
  • Elimina fermentatia din intestin;
  • Imbunatateste microflora intestinala, distruge bacteriile patogene;

Varza poate fi folosita si sub forma de suc de varza obtinut din varza cruda.

Beneficii suc de varza

suc de varza beneficii

Sucul de varza poate avea o multime de beneficii. In cele mai multe cazuri este utilizat pentru:

  • Tratamentul constipatiei;
  • Probleme hepatice;
  • Imbunatatirea metabolismului grasimilor;
  • Ajuta la slabit;
  • Diabet si obezitate;
  • Previne raceala;
  • Previne anemia;
  • Previne atacul de cord si acidentul vascular;
  • Fortifica sistemul imunitar;
  • Trateaza ulcerul peptic si gastrita;
  • Stimuleaza secretia de bila ajutand ficatul sa elimine mai activ colesterolul si toxinele din organism;
  • Imbunatateste functia intestinala;
  • Reduce tusea uscata (gargara);
  • Extern reduce inflamatia si distruge negii.

Daca am enumerat beneficiile sucului de varza cruda, sa vedem si beneficiile sucului de varza murata (care nu este deloc de neglijat):

Beneficiile sucului de varza murata (zeama de varza)

Zeama de varza murata se foloseste adesea in bucatarie la prepararea celor mai delicioase retete traditionale sau pentru a „drege” ciorbele. Totusi, ea poate fi consumata si ca atare, mai ales cand va confruntati cu urmatoarele probleme:

  • Diabet zaharat;
  • Probleme ale tractului digestiv (gastrita, colita, ulcer gastric, aciditate ridicata si altele);
  • Hemoroizi;
  • Boli de piele (acnee, eczeme, pistrui, pete);
  • Probleme cu sistemul cardiovascular;
  • Obezitate;
  • Pancreatita;
  • Invazie helmitica (paraziti);
  • Boala de ficat;
  • Probleme cu rinichii;
  • Tuberculoza;
  • Bronsita;
  • Durere in gat;
  • Stomatita;
  • Amigdalita;
  • Tuse (reprezinta un expectorant excelent).

Un amestec de suc de varza murata in amestec cu zeama de lamaie si suc de ridichie neagra, creste destul de bine rezistenta organismului la virusuri, reduce inflamatia gatului, vindeca rapid traheita sau bronsita.

Daca in organism sunt acumulate in exces substante toxice, dupa administrarea bauturii de mai sus apar urmatoarele semne:

  • Se formeaza o cantitate excesiva de gaze;
  • Apare disconfort in tractul digestiv.

Pentru a preveni aceste consecinte trebuie mai intai sa curatati intestinele cu un pahar de suc de morcovi, pe care trebuie sa il consumati zilnic cu doua saptamani inainte de inceperea acestei cure.

Cine nu are voie sa consume suc de varza murata?

Cei supraponderali trebuie sa consume sucul de varza murata in amestec cu suc de rosii: 1 pahar de 3 ori pe zi dupa mese, timp de 1-2 luni.

Aplicat direct pe piele albeste pielea eliminand pistruii si petele maronii.

⚠️Atentie! Daca varza a fost fermentata cu otet atunci nu este recomandat sa folositi sucul acesteia.

De asemenea, exista cateva contraindicatii pentru consumul acestei „bauturi”, respectiv:

  • Persoanele diagnosticate cu hiperaciditate gastrica trebuie sa evite consumul;
  • Nu se recomanda in caz de exacerbare a ulcerului peptic.

Soiuri de varza pe care este recomandat sa le consumam

Si cum am mai spus, exista mai multe soiuri din care multe cu un efect extraordinar asupra organismului uman:

Varza mov

varza mov
Sursa foto: windnaturesoul.com

Aceasta reprezinta o subspecie a verzei albe, dar prin continutul de antocianina are o culoare care poate varia de la rosu la mov.

Beneficii:

  • Tonifica peretii vaselor de sange;
  • Distruge bacteriile patogene;
  • Imbunatateste functia rinichilor si a glandei tiroide;
  • Reduce tensiunea crescuta;
  • Are proprietati antitumorale.

Varza Beijing (chinezeasca)

varza chinezeasca
Sursa foto: plantlovinghumans.com

Acest soi de varza este cultivat in China din secolul al V-lea. Datorita faptului ca are frunzele asemanatoare salatei este consumata mai mult ca salata.

Beneficii:

  • Curata organismul de virusuri si microbi;
  • Creste rezistenta la diverse boli;
  • Incetineste imbatranirea;
  • Prezinta proprietati antioxidante;

In comparatie cu soiurile mai sus enumerate, varza de Beijing contine mai multe proteine, saruri minerale, aminoacizi si vitamine.

Broccoli

broccoli
Sursa foto: freepik.com

Broccoli reprezinta tot o specie de varza, cunoscuta in mod deosebit pentru continutul ridicat de acid folic, caroten, cupru, crom, iod, proteine apropiate de proteinele animale.

In plus, proprietatile benefice ale broccoli sunt explicate de prezenta acizilor grasi, precum si a vitaminelor din complexul B.

Beneficii:

  • Previne dezvoltarea bolilor cardiovasculare;
  • Reduce colesterolul rau din corp;
  • Protejeaza sistemul nervos;
  • Elimina metalele grele din organism;
  • Protejaza impotriva radiatiilor;
  • Previne dezvoltarea celulelor canceroase.

Conopida

buchete de conopida
Sursa foto: itockphoto.com

Aceasta este o leguma dieteica, insa nu contine prea multe fibre. Totusi, este preferata in bucatarie in mod deosebit datorita faptului ca este bogata in vitamine, proteine si aminoacizi esentiali. Este folosita in alimentaia bebelusilor precum si in diverse retete culinare.

Nu consumati cantitati mari daca aveti pietre la rinichi.

Varza de Bruxelles

Sursa foto: istockphoto.com

Aceasta specie de varza este cunoscuta datorita continutului bogat in vitamina C, precum si a altor oligoelemente necesare sanatii.

Trebuie insa stiut cum se gateste, deoarcece daca nu este gatita corespunzator devine amara.

Varza Savoy

Sursa foto: rte.ie

Fata de varza alba, aceasta este mai frageda si are frunzele crete. Ea contine mult mai multe vitamine C, E, A si oligoelemente. Dar are un continut mai mic de fibre, deci este recomandata in diete alimentare.

Beneficii:

  • Ajuta la intarirea firului de par – prin continutul ridicat de fibre;
  • Scade colesterolul;
  • Intareste dintii si unghiile;
  • Stimuleaza formarea hemoglobinei;
  • Are un efect calmant;
  • Incetineste procesul de imbatranire;

Avand frunzele mai fragede decat varza alba este mai potrivita pentru salate si nepotrivita pentru murat.

Sucul din acest tip de farza este benefic deoarece:

  • Scade zaharul din sange;
  • Scade tensiunea arteriala;
  • Previne racelile;

Varza Kale

Sursa foto: onzon.es

Varza Kale reprezinta o sursa nebanuita de fier si vitamine. Ea este mai putin cunoscuta pe piata romaneasca prin aspectul frunzelor groase si cerate, care te duce cu gandul la plantele ornamentale.

Este bogata in:

  • Vitamina A;
  • Vitamina K;
  • Vitamina C;
  • Vitamina B6;
  • Mangan;
  • Calciu;
  • Cupru;
  • Potasiu;
  • Betacaroten.

Beneficii:

  • Protejeaza organismul de stresul oxidativ asupra celulelor;
  • Protejeaza organismul de radicalii liberi;
  • Scade tensiunea arteriala;
  • Previne inflamatiile;
  • Are efect antiviral;
  • Are efect antidepresiv;
  • Are efect anticancerigen;
  • Ajuta la sintetizarea colagenului – o proteina care ofera elasticitate, flexibilitate si rezistenta pielii;
  • Protejeaza inima;
  • Ajuta la prevenirea formarii cheagurilor de sange – prin continutul de vitamina K se activeaza anumite proteine si le determina sa se lege de calciu (principiul de functionare a medicamentului Wafarina);
  • Previne osteoporoza;
  • Previne bolile cardiovasculare;
  • Inhiba formarea celulelor canceroase – prin continutul de sulforafan si indol-3-carbinol.
  • Sprijina sanatatea parului, a ochilor si dintilor – prin continutul in betacaroten;
  • Mentine sanatatea ochilor – prin continutul de luteina, zeaxantina si alti antioxidanti puternici care previna degenerescenta maculara, cataracta si imbatranirea ochilor.
  • Ajuta la slabit – desi contine putine calorii este mult prea bogata in minerale si vitamine, ajutand la o slabire fara urmari.

Varza kale are in compozitie fier comparabil cu spanacul, insa ea nu are oxalati ca spanacul, facand-o utila persoanelor cu pietre la rinichi.

Exista si unele atentionari in ce priveste continutul de varza kale si acestea fac referire la consumul in exces de catre persoanele care sufera de orice fel de afectiune tiroidiana.

Aceste persoane trebuie sa o consume cu moderatie deoarcece varza kale contine progoitrina, substanta care impiedica absorbtia de iod, cauzand dezechilibre hormonale si oscilatii ale glicemiei.

Acest lucru se poate intampla doar daca mananci cantitati prea mari.

Salata de varza kale

Internetul abunda de tot felul de preparate din varza kale insa personal, o prefer doar sub forma de salata:

Ingrediente:

  • Un buchet de frunze
  • 2 linguri ulei de masline
  • Zeama de lamie
  • Sare
  • Rosii
  • Ardei gras

Mod de preparare:

Se spala foarte bine frunzele sub jet de apa, una cate una, pe ambele fete. Frunza fiind cerata apa adera greu. Se scoate codita de la baza pana la varf (fiind foarte dura). Frunzele se taie in fasii foarte subtiri, se adauga si restul de ingrediente.

Se consuma cu calm, se mesteca bine deoarece frunzele sunt mai tari decat la alte specii.

Personal imi place foarte mult si desi am probleme cu tiroida, o cana de salata nu mi-a produs niciun deranj, ba mai mult: imi da o stare de bine si o dorinta de a mai consuma.

Eu o cultiv in gradina si un mare avantaj al sau este ca rezista pana primavara la temperaturi foarte scazute.

Citeste si:

🥦 ATENTIE! TOP 20 combinatii alimentare COMUNE despre care sigur NU STIAI ca te pot imbolnavi!

🥦 Calorii Negative si Cum sa tii o Cura de Slabire fara infometare!

🥦 Rucola – Cele mai importante beneficii si proprietati

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: