vrajitoare, vraji, plante toxice, vrajitorie
Plante medicinale Plante toxice

Plantele toxice si vrajitoria – Despre Belladonna (Matraguna)

Punctajul nostru
Apasa pentru a acorda un punctaj
[Total: 0 Average: 0]

Inca din antichitate oamenii au caut leacuri sau razbunari pe acele persoane care le greseau, mergand la vrajtoare. Din popor circula vorba ca de cele mai multe ori persoana careia i se faceau acele „presupuse” farmece inebunea sau chiar murea.

Plante, vraji si incantatii

Vrajitoarele foloseau niste incantatii (un fel de rugaciuni) pentu a fi credibile, insa la baza acestor practici stateau plantele toxice pe care le cunosteau suficient de bine incat sa prepare cele mai potrivite potiuni (in functie de cat de rau voia clientul sa faca).

Principala planta utilizata de vrajitoare era matraguna sau stiintific Atropa Belladona.

Denumirea de ,,Atropa” vine din mitologia romana, de la zeita Atropos – reprezentata de o femeie cu foarfeca in mana (supranumita „nemiloasa  care taie firul vietii”). Cuvantul „Belladonna” format din italienescul bella – frumoasa, donna – femeie , o femeie frumoasa care iti ia mintile.

Utilizarea matragunei din cele mai vechi tipuri si efectele ei

Vrajitoarele se foloseau de licorile obtinute din aceasta planta si in ritualurile de exorcizare in care licoarea inghitita producea delir si halucinatii, pacientul raspunzand la intrebarile care i se adresau. Dupa ce efectul disparea, persoana dobandea o stare de liniste si calm, razand permanent – lucru care ducea la concluzia ca a fost eliberat de duhurile care il bantuiau, insa adevarul este ca aceasta actiune nu era nimic altceva decat un efect advers al plantei.

In alte situatii se intoducea in bautura persoanelor pe care voiau sa le aiba permanent aproape. Fiindca planta da un soi de dependenta, persoana intoxicata nu simtea nevoia sa plece.

Au existat cazuri in care persoana careia i se administra sfarsea in ospiciu sau chiar murea.

Mituri despre frumusete si discutii cu zeitati

In antichitate fetele isi picurau in ochi suc proaspat din planta pentru ca aceasta are rolul de a dilata pupilele – iar acest fapt le dadea impresia ca sunt mai frumoase.

In ritualurile de „incantare a zeitatilor” inhalau aburi din  planta fiarta. Acesta era modul de intrare in transa. Persoanele care practicau aceste ritualuri intrau intr-o stare de halucinare. Aici aparea viziuni pe care le interpretau ca fiind mesaje din partea zeilor.

Astfel de practici au fost consemnate de catre Giambattista della Porta (sec. XVII) in cartea sa „Magic Naturalis”. Conform autorului, in timpul acestor halucinatii practicantul spunea ca se transforma in pasare care zboara sau intr-un animal sacru.

Belladonna – tratament in bolile psihice

Desi planta este recomandata in cantitati foarte mici in bolile psihice si in epilepsie, supradoza poate agrava conditia si poate produce chiar moartea.

Din Antichitate si pana prin Evul Mediu, o combinatie de matraguna, opiu si masalarnita era utilizata in chirurgie ca anestezic.

Planta in sine este un miracol al naturii prin numarul mare de medicamente obtinute din ea inclusiv atropina, folosita in investigatiile ochiului si in boala parkinson pentru puterea de relaxare a muchilor striati.

Matraguna in farmacologie

Matraguna (Atropa Belladona) este incadrata la plantele toxice periculoase, insa in farmacologie aceasta este utilizata pentru producerea de medicamente efecte diferite, in functie de partea din planta care se prelucreaza.

Din frunze se obtin preparate pentru tratarea urmatoarelor afectiuni:

 • ulcer gastric si duodenal
 • colita cronica dureroaza
 • hiperaciditate gastrica
 • spasme intestinale
 • boala parkinson
 • stimulente pentru memorie
 • afrodisiace pentru barbati

Preparatele din radacina plantei folosite in urmatoarele afectiuni:

 • tuse convulsiva
 • boli de nervi
 • epilepsie
 • colici renale
 • icter
 • bolile esofagului
 • tractul urinar si respirator

Din fericire, in ziua de astazi nu mai este nevoie sa ne preparam singuri medicamentele… si sa riscam sa gresim doza. Aparitia si dezvoltarea homeopatiei ne salveaza de un efort!

Matraguna – Contraindicatii

Belladonna este contraindicata in:

 • tahicardie
 • fibrilatie
 • glaucom

Mai in gluma, mai in serios… Despere matraguna se spunea ca ar fi cauza disparitiei dinozaurilor insa nu exista date cerete care sa dovedeasca acest lucru.

2 comentarii

 1. Ce articol interesant! Deși știu că vrăjitoarele foloseau tot felul de plante, chiar animale pentru poțiuni, despre matragna și efectele ei, de atunci și de acum, habar nu aveam. Și eu mă bucur că medicamentele cu aceasta planta sunt pregătite de cunoscători și, sper, nu vrăjitori. :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Felicitari! Te-ai abonat cu succes!

Ceva nu este in regula. Te rog sa mai incerci o data.

Fii linistit! Mailul tau este in siguranta! Vei primi doar notificari despre sanatate.

Fii primul care afla cele mai noi remedii naturiste si FII SANATOS!

%d blogeri au apreciat: