frunze de rucola, beneficii rucola
Dietă și Nutriție Plante medicinale

Rucola – Cele mai importante beneficii si proprietati

Punctajul nostru
Apasa pentru a acorda un punctaj
[Total: 0 Average: 0]

Rucola, intalnita din ce in ce mai des pe rafturile supermarketurilor, este consumata de foarte multi dintre noi si confundata cu papadia, considerand-o o specie a acesteia. Frunzele celor doua plante sunt asemanatoare ca aspect si ca gust, insa trebuie remarcat faptul ca rucola are gustul ceva mai picant fata de papadie (care este mai amara).

Desi pana la un punct au cantitati asemanatoare de proteina si apa in compozitie – in cazul rucolei 2,58 g proteina (la 100 g planta) iar papadia 2,7 g, apa: rucola detine 91,71 de grame / 100 g planta iar papadia 85,6 g apa /100g planta cruda – totusi au grade de rudenie diferite.

Singurul lor punct comun real, de care e bine sa tinem cont, este acela ca ambele sunt foarte sanatoase pentru organism.

Rucola si broccoli. Ce au in comun?

Desi poate nu ne vine sa credem, dar rucola face parte din aceeasi familie cu broccoli, conopida si varza – de aici proprietatile sale anticancerigene. Si pentru a se indeparta si mai mult de papadie frunzele de rucola au in continut ulei de mustar.

Mai mult, romanii i-au atribuit proprietatea de afrodiziac: au obtinut o bautura din rucola si lavanda numita „potiunea dragostei”.

In concluzie rucola nu este papadie cum nici papadia nu este rucola.  Planta mai este cunoscuta si sub numele de „voinicica” datorita faptului ca are o crestere robusta indiferent de terenul in care este cultivata. Frunzele de rucola sunt consumate de catre Italieni pe pizza (dupa ce este scoasa din cuptor), iar in Cipru este adaugata in omlete si salate.

Compozitie rucola

  • vitamine A  – 475 mg  (10% din doza zilnica recomandata)
  • vitamina K –  22 mg (28% din doza zilnica recomandata)
  • vitamina C –  6 mg (4 % din doza zilnica recomandata)
  • calciu – 6 mg (4% din doza zilnica recomandata)
  • fibre 1 g
  • calorii 5
  • betacaroten
  • alti compusi chimici cu rol antinflamator.

Rucola beneficii

frunze de rucola, beneficii rucola
Sursa foto: doxologia.ro
  1. Combate alfatoxinele ce pot ataca ADN-ul si ficatul, prin continutul de clorofila. Pentru a beneficia de continutul de clorofila trebuie consumata in stare cruda.
  2. Combate cancerul – prin continutul de fibre si antioxidanti dar si de glucozinolati care au proprietatea de a reduce riscul aparitiei cancerului de prostata, plamani, san si pancreas.
  3. Contribuie la hidratarea organismului – are un continut de 90% apa.
  4. Mentine sanataea oaselor – prin continutul de calciu si vitamina K mentine sanatatea oaselor si a dintilor, in timp ce vitamina K ajuta calciul sa se fixeze in oase.
  5. Reduce inflamatiile din organism, ajutand la o mai buna energizare si mobilitate a corpului.
  6. Protejaza creierul – atat prin continutul de vitamine (complex B) cat si acid folic ajuta persoanele cu risc de declin cognitiv.
  7. Ajuta gravidele pentru dezvoltarea optima a fatului – datorita continutului de acid folic.
  8. Detoxifica organismul –  prin continutule de  fibre, antioxidanti si minerale, rucola ajuta corpul sa se curate de toxine.

Consumul de rucola poate preveni boli grave

Cele mai importante boli pe care le puteti preveni consumand rucola sunt:

  • Obezitatea – accelerand metabolismul
  • Scorbutul – prin continutul de vitamina C in combinatie cu alte legume si suc de lamaie (mai ales in salate)
  • bolile oftalmologice – prin continutul vitaminei A din compozitie
  • osteoporoza –  prin continutul de vitamina K si calciu
  • ajuta la slabit
  • combate anemia
  • previne infectiile renale si intestinale
  • Arteroscleroza –  imbunatateste calitatea sangelui
  • scade nivelul de colesterol
  • previne infundarea vaselor de sange
  • previne accidentul vascular cerebral
  • previne aritmiile cardiace

Cum consumam aceasta planta?

Salata de rucola

rucola salad, salata de rucola reteta,
Sursa foto: flickr.com

      Ingrediente:

  • un manunchi frunze de rucola
  • 5-6 rosii cherry
  • ulei extravirgin de masline
  • suc de lamaie

 Se mai pot adauga, dupa preferinta, avocado si seminte de susan.

       Mod de preparare:

Se spala foarte bine frunzele de rucola (caci au tendinta de a aduna impuritati de pe suprafata solului), se maruntesc si se pun  intr-un bol. Se taie rosile felii, se adauga uleiul si zeama de lamaie dupa gust (se poate pune si sare daca nu se poate altfel). Salata se consuma in 15 minute de la preparare deoarece isi pierde proprietatiile curative.

Sandwich cu rucola

sandwich de rucola
Sursa foto: t-online.de
  • 3 legaturi de rucola
  • 4 felii de tofu
  • 4 felii de paine integrala
  • Masline (dupa gust).

Din aceste ingrediente se prepara 2 sandwich-uri.

Smoothie de rucola

rucola smoothie, suc de rucola,
Sursa foto: eatsmarter.de
  • 250ml apa
  • 1/2 cana frunze proaspete rucola
  • 1/2 frunze proaspete spanac
  • 1 banana
  • 1/2 cana cu fructe de zmeura
  • 1 lingurita ulei de cocos
  • sare si miere dupa gist.

Se spala ingredientele si se mixeaza pana se obtine un smoothie ce are consistenta unui nectar.

Sursa foto coperta: jamiegeller.com

Citeste si:

🌱 Salata verde: planta minune care te ajuta in (aproape) orice situatie! + 6 Remedii Naturiste

🌱 7 Remedii Naturiste pentru Pietre la Rinichi

🌱 Glanda tiroida: 10+ Plante pentru tratamentul naturist in hiper si hipotiroidism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Felicitari! Te-ai abonat cu succes!

Ceva nu este in regula. Te rog sa mai incerci o data.

Fii linistit! Mailul tau este in siguranta! Vei primi doar notificari despre sanatate.

Fii primul care afla cele mai noi remedii naturiste si FII SANATOS!

%d blogeri au apreciat: