fbpx
iedera
Boli/Afecțiuni Plante medicinale

Remedii naturiste de iarna: + TOP 4 plante care sunt MAI ACTIVE iarna decat in orice alt anotimp!

Punctajul nostru
Apasa pentru a acorda un punctaj
[Total: 5 Average: 4.8]

Iarna este cel mai indragit anotimp, mai ales de catre copii, care au ocazia sa se joace in zapada pana cand pierd notiunea timpului. Mersul la sanius, bataia cu zapada, construirea omului de zapada… toate aduc bucurie micutilor, si stres parintilor! De ce? Pentru ca odata cu sezonul rece vin si bolile specifice: gripe, raceli, viroze!

Din fericire natura a avut din totdeauna grija de noi, venind cu o oferta bogata de leacuri din plante, numai bune in astfel de situatii!

Vezi in continuare care este „oferta naturii” pe timp de iarna si care sunt cele mai la indemana si mai eficiente remedii naturiste pentru raceala si gripa.

Coniferele – prietene de nadejde chiar si iarna

Sursa foto: playfullearning.net

Iarna ne stau la dispozitie frunzele de conifere: molid, brad, tuia – care daca nu stiai pe timp de iarna au de trei ori mai multe principii active decat in restul anului.

Inca din cele mai vechi tipuri, vanatorii foloseau rasina de brad pentru vindecarea ranilor. Acele de brad erau folosite ca diuretice si nu numai.

De asemenea, din brad se extrage canforul – baza medicamentelor pentru boli cardiovasculare (exemplu: insuficienta cardiaca).

Sterilizarea aerului prin crengute de brad

Sursa foto: farmersalmanac.com

Crengutele prospete de brad au o proprietate bacteriacida foarte puternica, astfel incat aproape ca sterilizeaza aerul din camara in care au fost lasate. Din vremuri stravechi la anumite popare bradaul era considerat „arbore sacru”.

Asadar, principalul motiv pentru care oamenii aduceau iarna bradul in casa era tocmai cel septic: pe o perioada de aproximativ o luna aerul se improspata si bacteriile erau tinute la distanta. Ulterior a aparut povestea lui Mos Craciun si traditia impodobirii bradului pentru a primi cadouri.

Cine  a facut o baie cu crengute de brad poate spune ca s-a nascut a doua oara pentru starea de bine dobandita.

Proprietatile uleilui de brad

Cine nu a auzit de uleiul de brad cu o serie de proprietati:

  • reduce inflamatia,
  • calmeaza durerea,
  • calmeaza artroza,
  • are un deosebit efect antinfalamator asupra tesutului pulmonar si bronhilor,
  • imbunatateste acuitatea vizuala,
  • reduce oboseala ochilor,
  • trateaza insomnia si nevroza.

Aplicarea a 4-5 picaturi pe piept imblanzeste tusea cronica.

Test alergie ulei de brad

Si pentru ca am vorbit despre uleiul de brad, inainte de a-l folosi este indicat sa faceti un mic test pentru a va da seama daca sunteti alergic la el:

Asadar, masati spatele bratului cu 10 picaturi pana intra in piele si daca in 10-12 ore zona se inroseste, inseamna ca sunteti alergic.

Frunzele de tuia – leac impotriva negilor si a durerilor reumatice

Sursa foto: royalplant.eo

Frunzele de tuia sunt o surasa nemapomenita pentru preparetele impotriva verucilor (negilor). Tot din ele se realizeaza si un compus pe baza de alcol sanitar foarte bun pentru calmarea durerilor musculare de natura neurologica si reumatica.

Lichenul – antibiotic natural

Sursa foto: cepolina.com

Lichenul este de trei tipuri: de piatra, de conifer si de stejar. In cele ce urmeaza vom vorbi putin despre beneficiile fiecaruia:

Lichenul de piatra

Sursa foto: pixabay.com

Acesta creste in zonele alpine, pe stanci, sub forma de ciorchine de 8-10 centimeri. Din acest lichen se fac cele mai active antibiotice impotriva bacilului Koch.

Lichenul de conifere

Sursa foto: ask.extension.org

Lichenul de conifere este folosit in industria cosmetica la diverse preparate: creme, unguente, lotiuni.

Lichenul de stejar

Sursa foto: youtube.com

Acesta este utilizat in industria farmaceutica la antibiotice impotriva bacilului tuberculozei si a agentului difteriei.

Iedera – parazitul „minune”

Sursa foto: needpix.com

Desi este considerata un parazit in natura, pentru ca se dezvolta pe copacii cei mai vigurosi din padure, aceasta reprezinta o sursa incredibila pentru preparate care trateaza peste 40 de afectiuni, dintre care amintim:

– tuse convulsiva,

– traheita,

– laringita,

– bronsita catarala,

– astm bronsic,

– hipertensiune arteriala,

– edem circulator,

– nevralgii,

– guta,

– obezitate,

– ulceratii,

– vergeturi,

– arsuri,

– taieturi,

– luxatii,

– negi,

– bataturi,

– alopecie,

– pediculoza, samd.

Vascul – tratamentul tensiunii arteriale si a crizelor astmatice

Sursa foto: discoverwildlife.com

Vascul, la fel ca si iedera este o planta parazit din care se fac medicamente pentru scaderea tensiuni arteriale. Acesta se utilizeaza sub forma de tinctura sau de ceai, atat in tratamentul tensiunii arteriale, cat si in tusea convulsiva sau smasmodica, in crizele de astm bronsic sau in crizele de epilepsie.

Mai cunoști alte plante care ne sar în ajutor iarna? Lasă un comentariu!

Sursa foto: hederawikeln.nl

14 comentarii

  1. Habar nu aveam de brad ca dezinfecteaza si sterilieaza camera, dar are sens… mai ales daca ma gandesc la mirosul proaspat pe care il degaja in incapere. Imi amintesc cand eram copii si aveam brazi naturali in casa… ca era deosebit. Acum, de cand cu brazii artificiali, parca am si uitat valoarea acestui conifer.

  2. Noi folosim uleiuri esențiale le Mayam! Cele mai utilizate acum în sezonul rele sunt cele de brad, eucalipt, cedru, portocala, lămâie și Tea tree.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: