carnea de iepure
Dietă și Nutriție

CARNEA DE IEPURE: 35 de motive INCREDIBILE pentru care sa o consumi!

Punctajul nostru
Apasa pentru a acorda un punctaj
[Total: 5 Average: 5]

Carnea de iepure are un gust dulce, asemanator celui de pasare. Ea este extrem de apreciata de catre nutritionisti pentru calitatile sale dietetice indiscutabile.

Carnea de iepure intra in categoria carnii albe, saraca in lipide si fier (comparativ cu cea rosie).

Carnea, desi nu intra in topul preferintelor alimentare ale multor persoane, este foarte sanatoasa si are multe beneficii pentru sanatate.

Carnea de iepure – beneficii

carnea de iepure transata

Beneficii nutritionale

  1. Carnea de iepure este cunoscuta pentru faptul ca are un continut scazut de grasimi:
  • iepure 6,8g / portie
  • vita 18,3g / portie
  • porc  9 g/ portie

2. Ea are un continut caloric scazut comparativ cu alte sortimente de carne, la portia de 100g.

Calorii carnea de iepure:

  • iepure  – 173 calori
  • pui – 201 calori
  • vita – 295 calori
  • miel – 300 calori
  • porc – 400 calori

3. Este bogata in proteine usor digerabile – 28g/portie.

4. Carnea de iepure este benefica in dieta persoanelor varstnice.

5. Carnea de iepure are un nivel scazut de colesterol -70 mg/portie fiind benefica in bolile cardiovasculare.

Carnea de iepure este sanatoasa

6. Carnea de iepure este bogata in vitamine:

  • Vitamina B12 – o portie asigura necesarul zilnic din aceasta vitamina, cu rol important in functionarea sistemului nervos, dar si in formarea celulelor rosii din sange.
  • Vitamina B3 (acid nicotinic) – o portie asigura 40 % din necesarul zilnic. Aceasta este o vitamina importanta pentru tratarea racelilor.
  • Vitamina C
  • Acid folic
  • Tiamina\riboflavina
  • Niacina
  • Biotina
  • Acid pantotenic
  • Vitamina A
  • Vitamina PP
  • 8.Vitamina B9

7. Bogata in minerale – 4 g fier, 204 mg fosfor, 292g potasiu pe 100g precum si mangan, flor, potasiu, cobalt, zinc, crom.

8. Bogata in aminoacizi: isoleucin, leucina, lizina, metionina, cistina, fenilalanina, tirozina, treonina, triptofan, valina, arginina, histidina, alanina, acid aspartic, acid glutamic, glicina, prolina, serina si altele.

9. Furnizeaza un raport optim intre continutul de omega 3 si omega 6 de aproximativ 1:4.

10. Contine o cantiatate mica de sodiu.

11. Are cel mai mare continut de calciu si fosfor comparativ cu celalte sortimente de carne.

12. Carnea de iepure este frageda si foarte usor de digerat fiind recomandata in dieta persoanelor cu probleme digestive.

13. Previne arteroscleroza – prin continutul scazut de colesterol si grasimi stabilizeaza procesele metabolice.

14. Recomandata in alimentatia persoanelor alergice – prin nivel scazut de alergeni.

15. Benefica in bolile severe ale ficatului.

16. Are proprietati antioxidante – fiind benefica in dieta persoanelor bolnave de cancer.

17. Carnea de iepure este o sursa de acid linoleic, care are mare efect asupra sistemului cardio-vascular si care reduce susceptibilitatea formarii cheagurilor de sange.

Carnea de iepure pentru diabetici si nu numai

18. Carnea de iepure este recomandata persoanelor care sufera de diabet, dislipidemie si obezitate.

19. Ea este permisa in dieta persoanelor cu guta – neavand compusi purinici in compozitie.

20. Reduce nivelul de radiatii din chimioterapie.

21. Benefica in vindecarea mai rapida a ranilor – prin compusii biologici activi.

22. Carnea de iepure ajuta la reglarea nivelului de glucoza din sange.

23. Carnea de iepure este benefica pentru piele si mucoase.

24. Carnea de iepure intareste oasele – prin continutul de fosfor.

25. Carnea de iepure nu contine strontiu (un element ce nu este metabolizat si care duce, de regula, la afectarea osoasa – dislocand calciul din oase).

26. Ajuta celulele creierului sa asimileze oxigenul, ducand la cresterea activitatii acestuia.

27. Recomandata in alimentatia sportivilor si a persoanelor care lucreaza in medii toxice.

28. Grasimea de iepure, asemenea celei de bursuc, este utilizata in medicina populara  pentru a trata bronsita, tusea puternica si afectiunile ORL.

29. Benefica pentru sistemul circulator.

30. Mareste  rezistenta organismului in perioada postoperatorie si in timpul bolii.

31. Grasimea de iepure este folosita si in cosmetica pentru intretinerea tenului.

Carnea de iepure pentru copii si gravide

carnea de iepure la copii

32. Ficatul de iepure este recomandat gravidelor si femeilor care alapteaza, precum si copiilor si varsnicilor.

33. Carnea de iepure este indicata in alimentatia bebelusului – deoarece nu acumuleaza substante nocive si nu produce alergii.

34. Nu produce flatulenta, balonare sau indigestie.

35. Carnea de iepure poate fi introdusa in dieta bebelusilor de la varsta de 7-8 luni fiind usor de digerat si foarte bogata in microelemente si vitamine.

Carnea de iepure contraindicatii

  • Se consuma cu moderatie de catre persoanele cu psoriazis.
  • Consumul in cantitati mari poate creste aciditatea gastrica.
  • Nu trebuie consumata in exces de catre persoanele care sufera de guta, artrita sau boli de rinichi.

Cum se pastreaza carnea de iepure   

Carnea de iepure se pastreaza la temperaturi de 0-4 grade, timp de 4 zile. Pentru o perioada mai lunga de timp se spala, se usuca, dupa care se unge cu ulei de masline. Apoi se inveleste in celofan (folie alimentara) si se pune la congelator.

In concluzie, carnea de iepure este cea mai dietetica si cea mai nutritiva carne, din toate punctele de vedere.

Citeste si:

🍀 Calorii Negative si Cum sa tii o Cura de Slabire fara infometare!

🍀 Top 6 gustari sarace in calorii

🍀 Scapa de GUTA in mod Natural + Retete din Pedicuta

Sursa foto: freepik.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: