Apa reprezinta o substanta vie, de care sunt dependente toate organismele. Pentru a ne putea dezvolta corespunzator avem nevoie de acces la cele mai sanatoase surse de apa. Si, cel mai important, trebuie sa avem grija la apa pe care o oferim copiilor nostri.
Astfel, inainte de a va vorbi despre beneficiile apei, dati-mi voie sa va spun o poveste.
In cautare de apa vie…

Era o dimineata mohorata de toamna, iar eu ma aflam la varsta la care nimic nu imi putea sta in cale cand venea vorba de natura. Faceam parte dintr-un grup montan de alpinism, asa ca totul era organizat, iar obiectivul era traseul Cheile Zanoagei – Lacul Scropoasa – Cheile Orzei – Cascada Sapte Izvoare.
Am coborat din autocar pe la ora 9-10 dimineata, la campingul din Zanoaga unde era un indicator spre Lacul si Cabana Scropoasa. Aerul acela de munte ne-a luat plamanii cu asalt, asemenea unei cascade.
Muntii din departare parca ne urau „Bun Venit”. Era imposibil sa iti pastrezi privirea fixa si respiratia constanta in acel peisaj tomnatic sublim. Pastelul de culori, mirosul proaspat, senzatia de rece sublima… toate iti faceau inima, cumva, sa mai sara cate o bataie din cand in cand. Si ea se pierdea in peisaj…
Tot grupul intrase intr-o stare de liniste totala. Doar un vant razlet parca incerca sa ne impinga de la spate, soptindu-ne la ureche ca aventura abia acum incepe si vom avea ceva drum de strabatut. Dar privirile lacome parca nu se mai saturau sa cuprinda totul. Atunci nu existau atatea aparate cu care sa poti imortaliza frumusetea si sa o iei cu tine. Trebuia sa capturezi totul cu ochii mintii.
Calatorie pe taramul Izvoarelor Magice
Am trecut podetul din capatul stanga al campingului si am urmat marcajul cu cruce albastra.
Si tot asa inaintand pe partea stanga a lacului Scropoasa am ajus la Cheile Orzei de aici nu a mai durat mult si am ajuns la Cascada 7 Izvoare. Auzisem despre aceasta ca ar avea cea mai pura apa din lume. Desi este un traseu scurt, de numai o ora si jumatate, el este incarcat cu semnificatie. Cumva, de cand pornesti la drum, simti ca ai calcat pe „taramul celalalt”. Nici nu ajungi la izvoare ca ca simti cum narile adulmeca aerul pur cu miros de apa.
In clipa in care ai ajuns, peisajul este parca decupat din basmele copilariei cu apa care se pravaleste pe stanci fara pauza… si din spatele ei te astepti sa apara Zana Izvoarelor, cu bagheta ei fermecata cu care apa este curatata si prinde viata.
Legendele din zona spun ca aceste izvoare curg neintrerupt de peste 2000 de ani potolind setea a mii de generatii. Cu ele si-ar fi racorit vesnicia insusi zeul dacilor, Zamolxe.
Nu am rezistat si am intins mana, prinzand apa agitata in causul palmei. Fiori de liniste imi patrundeu in corp si suflet, in timp ce gustam cu lacomie acest elixir. Si tot gustand, simteam fiecare picatura cum imi patrunde prin celule, dand o senzatie de putere. In rezervatia Bucegi sunt o multime de izvoare cu apa vie pornite din inima muntilor, grabite sa ne intampine si sa ne incarce bateriile.
Apa este izvor de viata. De ea sunt dependente toate fiintele vii de pe planeta.
Organismul uman este ca o masinarie care are permanent nevoie de apa. Si nu de orice apa, ci de apa de calitate!
Importanta apei pentru organism

Cu totii stim de ce este importanta apa pentru organism:
- Creierul contine 75% apa
- apa regleaza temperatura corpului
- sangele este in proportie de 83% apa
- apa ajuta la curatarea organismului de toxine
- apa reprezinta 22% din masa osoasa
- protejaza articulatiile
- transporta nutrientii si oxigenul catre celule
- umezeste oxigenul pentru respiratie
- ajuta la convertirea mancarurilor in energie
- protejaza organele vitale
- ajuta la absorbtia nutrientilor din alimente
- reprezinta 75% din masa musculara.
Din acest motiv este extraordinar de important să ne hidratăm corespunzător și, mai mult decât atât, să îi învățăm de mici pe copiii noștri să consume cea mai proaspătă și mai sănătoasă apă, în cantitățile potrivite pentru ei.
Necesarul de apa al organismului difera de la caz la caz. Pentru a functiona in parametrii optimi, un organism sanatos are nevoie intre 2-3 litri de apa zilnic.
Deoarece organismul nu poate retine apa decat in cazurile de boala, atunci hidratarea trebuie facuta pe intreg parcursul zilei.
Un organism care nu are suficienta apa este un organism deshidratat, iar acest lucru se resimte prin: sete, buze uscate, senzatie de gura uscata.
⚠️Nu toate lichidele pe care le consuman ne hidrateaza. Alcoolul, cafeaua, sucurile contin compusi diuretici care ne fac sa eliminam mult mai rapid apa din corp.
⚠️Nu este suficient sa deschidem o sticla de apa si sa bem, sperand ca gata: ne-am facut datoria fata de aceasta masinarie complicata care este corpul nostru. Trebuie sa tinem cont si de calitatea apei pe care o bem.
In acest sens trebuie sa observam:
- din ce sursa provine
- cum este ambalata
- cat timp a stat in depozit
De cata apa au nevoie copiii?

Se spune ca bebelusii alaptati, exclusiv, nu au nevoie de apa. Aceasta intra in „peisaj” abia de la 6 luni, cand se incepe diversificarea. Motivul este simplu: laptele matern contine pana la 87% apa. Totusi, mama care alapteaza trebuie sa aiba grija sa se hidrateze cat mai bine. Iar cea mai sanatoasa surse de hidratare pentru aceasta este o apa din inima naturii, oligominerala, care sa ii asigure atat o hidratare corespunzatoare cat si nutrientii necesari. Din acest punct de vedere cea mai buna solutie este apa Aquatique – recomandata de Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului „Alfred Rusescu”.
Și pentru ca tot vorbeam despre necesarul de lichide al unui copil, indiferent de varsta sa, se recomanda un minim de 100 ml de lichid/kg corp, strict pentru a-l feri de deshidratare! Sigur, acest lichid poate consta în formulă, apă pură, ceai, supe, șamd.
Totusi, se recomanda ca minim 30-40 ml de lichid/kilogram-corp sa fie apa pura!
Beneficiile apei de izvor – Cum ne asiguram ca avem bebelusi sanatosi

Calitatea apei se regaseste in calitatea vietii fiecaruia. Apa, si in special apa pura provenita din izvoarele de munte, ajuta organismul in urmatoarele situatii:
- Sa evitam oboseala si sa ne puteam concentra mai bine – o pierde de 5-6% din volumul de apa, ne da somnolenta, dureri de cap si ameteala, iar capacitatea de concentrare scade cu 20%.
⚠️ Un bebelus apatic si nervos poate fi DESHIDRATAT. De asemenea, este posibil sa nu aiba parte de o apa potrivita nevoilor sale. Din acest motiv specialistii recomanda sa oferim bebelusilor apa oligominerala Aquatique.
- Ne ajuta sa ne detoxificam eficient – la nivel intracelular, apa faciliteaza oxigenarea si eliminarea deseurilor metabolice din organism.
⚠️ Pentru a avea scaune regulate si a elimina meconiul din organism, mai ales nou nascutii hraniti cu formula de lapte au nevoie de apa.
- Previne formarea calculilor renali (pietre la rinichi) – daca oragnismul nu are suficienta apa, rinichiul functioneaza in gol. Astfel creste concentratia de saruri si minerale din urina ducand la cristalizarea acesteia. Acest lucru nu se poate intampla intr-o urina diluata corespunzator.
⚠️ Daca observati ca bebelusul nu umple suficiente scutece intr-o zi, sau ca urina este mai inchisa la culoare (concentrata), asigurati-va ca se hidrateaza corespunzator!
Apa – responsabila de o greutate optima

- Apa ajuta la o buna absorbtie a nutrientilor din hrana – apa este un adevarat solvent al alimentelor. Organismul o foloseste pentru disolutia hranei in mici particule dar si pentru metabolizarea si asimilarea ei.
⚠️ Din acest motiv este important sa respectati intocmai indicatiile producatorilor atunci cand realizati formula de lapte pentru bebelusi. Nu puneti mai putina apa daca vi se pare ca bebe este prea slab. Riscati sa il deshidratati grav! Folositi apa plata Aquatique, bogata in nutrienti, care va avea grija ca micutul sa creasca frumos. Nu trebuie sa fie gras. Trebuie sa fie sanatos.
- Este de mare ajutor in curele de slabire. Daca bem apa suficienta organismul va simti senzatia de plenitudine. Deshidratarea ne face sa consumam mai multa mancare decat are organismul nevoie. Cu siguranta vi s-a intamplat sa aveti senzatii ciudate de genul: imi este foame… parca as vrea sa manca ceva da nu stiu ce? In astfel de momente faceti testul paharului cu apa: beti un pahar cu apa si asteptati 5 minute. Daca senzatia a trecut inseamna ca va era sete!
- Ne ajuta sa avem flexibilitate in miscare – apa este principalul lubrifiant al articulatiilor. Ea este o parte importanta a discului intervertrebal, care ajuta la amortizarea socurilor in timpul mersului si al alergatului.
⚠️ Din acest motiv bebelusii au nevoie de cea mai buna apa.
- Ne ajuta sa avem o digestie si un tranzit normal – apa este un bun laxativ. Cand nu bem suficienta apa, organismul absoarbe cat are necesar iar colonul ramane uscat ducand la constipatie. De aceea este recomandat consumul de apa la temperatura camerei, dimineata pe stomacul gol.
⚠️ Bebelusii au nevoie de apa pentru a nu fi constipati. Daca se hidrateaza corespunzator vor avea scaune usoare si vor scapa de durerile de burtica. Toate acele „colici” sunt, de fapt, consecinta unei hidratari necorespunzatoare. Gazele si constipatia sunt responsabile de aparitia simptomelor neplacute.
Alte beneficii ale apei
- Ne ajuta in perioadele cu temperaturi diferite si pentru un sistem imunitar sanatos. Apa este esentiala in procesul de termoreglare: ne ajuta sa transpiram cand este cald si conserva caldura din corp cand este prea frig.
- Ne ajuta sa avem mereu o dispozitie buna si un somn de calitate – apa reduce anxietatea, depresia si oboseala si poate restaura ritmul normal al somnului.
⚠️ Foarte multi bebelusi se trezesc in timpul noptii de sete! Din acest motiv este bine sa ne asiguram ca sunt hidratati inainte de culcare si ca nu dorm intr-o incapere in care aerul este prea cald si prea uscat!
- Ne ajuta sa avem o piele frumoasa – un organism hidratat corespunzator are o piele luminoasa si elastica.
Aquatique – cea mai buna apa pentru bebelusi!

Apa are acest dar de a curata organismul atat la exterior cat si la interior. Apa pura, curata, provenita din adancul muntilor este un dar divin.
Imi amintesc cand am avut copii mici cum ma chinuiam sa fierb apa sa o racesc, intrucat nu exista pe atunci apa imbuteliata, din inima naturii, pentru bebelusi.
Mai tarziu, cand am devenit bunica, parca si grija a crescut proportional cu varsta. Cautam izvoare cu apa cat mai pura pentru a potoli setea micutului.
Intr-o zi fiica mea imi pune in mana o sacosa. Privesc si nu inteleg. Intreb „ce este?” si raspunsul ei vine necontenit: „apa pentru bebe, din inima muntilor Bucegi… pe unde ai calatorit si tu in tinerete”.
Privesc putin incurcata sacosa in care stateau frumos asezate cateva sticle cu capac roz. Scot una si privesc eticheta pe care era zugravit chipul unui pui de om.
Citesc: „Aquatique – apa minerala naturala, plata, oligominerala”.
Am zambit si am privit spre fiica mea, care ma intreaba imediat: „S-a intamplat ceva?”
Atunci mi-am amintit o vorba din batrani pe care i-am si spus-o: „Daca nu vine Mahomed la munte, vine muntele la Mahomed.”
Prepararea hranei bebelusului cu apa Aquatique
Fiica-mea era foarte stricta cand venea vorba despre apa pe care o consuma nepotul meu. Pana sa inceapa diversificarea, fiind alaptat exclusiv, nu am vazut apa cumparata in casa. Totusi, dupa ce i-a introdus hrana solida in alimentatie, am observat tot mai des acele sticle cu capac roz. Folosea apa Aquatique pentru:
- Prepararea cerealelor speciale pentru bebelusi;
- Prepararea laptelui formula cu care ii facea piureuri;
- Prepararea supelor (ea spunea ca apa fiarta si racita nu este suficienta pentru bebelusul ei, asa ca prefera inclusiv supele sa i le faca tot cu apa oligominerala).
Dar apa Aquatique nu este buna numai pentru bebelusi! Prin continutul bogat in calciu si magneziu, avand un pH de 7.98 (alcalin) este extraordinara si pentru adulti!
Voi ce apa consumati cel mai des?
Sursa foto: romaqua-group.ro, forbes.ro, freepik.com, superbebe.ro.
Citeste si: Alaptare, lactatie si plante pentru intarcare
Aquatique chiar este cea mai buna apa pentru bebelusi. Foarte frumos integrata si povestea din tinerete. Multumesc pentru material! Mi-a facut placere sa il citesc. Mi-a trezit multe amintiri.
In urma cu doi ani cumparam doar apa de la Tymbark cu diferite arome dar am renuntat la ea din cauza continutului de zahar. Acum cumpar apa de la Aqua, incerc sa beau macar un litru jumatate pe zi.
Mersi de recomandare, o sa tin cont de ea!
Frumos articol Aquatique bea sotul meu, eu beau Carpatina Light, este foarte putin acidulata si asta imi place.
Eu consum in general apa plata si apa de la robinet pentru ca anul asta mi-am instalat un filtru de apa dar fiului meu in varsta de 9 ani ii dau doar apa Aquatique inca de cand era mic, atunci cand e acasa, pentru ca o cumpar la 2 litri.
Cel mai des consum apa Bucovina pentru ca e una dintre cele mai bune si mai pure ape dar mai consum si AQUATIQUE, chiar azi mi-am luat o sticla
Cel mai des luăm apă de la izvor. Avem unul aproape de casă și profităm de el.
Am auzit numai lucruri bune despre aceasta apa. O sa o incercam si noi! Multumim pentru recomandare!
Acasa, fiecare din familie are cate o marca de apa preferata, sotul bea Borsec, mama bea Bucovina, iar eu si cu cea mica Aquatique.
Cristinuta mea are 6 ani si stiu ca erau studii facute inca de atunci si se spunea ca Aquatique este cea mai buna apa. Ma bucur sa aud ca si-a mentinut aceasta pozitie de top
Aquatique foloseam si eu cand era bebelus, cred ca pana pe la 3 ani.Ulterior am tot schimbat brandurile. Oricum Aquatique este renumita rin faptul ca este cea mai buna apa pentru copii.
Bine de știut pentru ce apa sa optam din comerț.
Apa este viaţă, asta este ştiut, dar ce fel de apă. contează enorm.
Am fost la o conferinţă unde a fost invitată un enolog pentru apă şi de la care am aflat foarte multe lucruri extrem de importante despre apă. Spre exemplu, noi am luat un aparat care purifică, filtrează apa de la izvor şi am crezut că este cea mai bună apă. Ei bine, nu este aşa, deoarece după ce trece prin acel aparat sofisticat, rămâne o apă săracă, fără mineralele, sărurile de care organismul are nevoie. Si muuulte alte chestii.
Felicitări pentru articol!