Originar din China, piersicul a fost adus in Europa de catre persani. In Evul Mediu acest fruct era interzis pe motiv ca ar fi toxic chiar otravitor. Povestea are un sambure de adevar si acesta este ascuns chiar in sambure. Samburele de piersica contine acid cianhidric care daca este consumat in cantitate mare poate produce neplaceri.
Persoanele alergice pot reactiona la puful care inveleste piersica. Dar cine spune ca nu pot fi curatate si spalate pentru a putea beneficia in continuare de multitudinea avantajelor pe care piersica le aduce organismului uman.
Mai mult, ce nu stim majoritatea este faptul ca de la piersic se pot folosi si frunzele pentru bai in special in lupta cu hemoroizii.
Piersicul – compozitie

Piersicile sunt cunoscute atat pentru gustul lor extrem de placut, cat mai ales pentru vitaminele pe care le contin. Totusi, vedeti mai departe ce intra in compozitia grozavelor piersici:
- acid acetil
- ulei volatil
- enzime
- hidrati de carbon
- acin valeric
- calciu
- vitamina A
- complezul B
- vitamina C
- vitaminaE
- vitamina K
- acid folic
- magneziu
- fosfor
- zinc
- cupru
- mangan
- fier
- calciu
- potasiu
- antioxidanti din belsug
- Fibre si carbohidrati
- acid chlorogenic – intareste sistemul imunitar si lupta cu infectiile
Beneficiile consumului de piersici

- Mentin sanatatea pielii – prin continutul de vitamina A si C;
- Mentine greutatea corporala;
- Benefice in sarcina – previne aparitia crampelor si a starii de oboseala (atat de comune in sarcina).
- Ajuta tranzitul intestinal;
- Protejaza vederea – prin continutul de betacaroten.
- Previn aparitia cancerului – prin continutul de polifenoli;
- Protejaza sistemul cardiovascular – prin continutul de potasiu si magneziu;
- Mentin colesterolul[AD1] in limite normale;
- Mentin tensiunea arteriala in limite normale
- Ajuta la eliminarea toxinelor de la nivelul colonului, rinichilor, ficatului si stomacului prin continutul de fibre si potasiu;
- Consumul de piersici imbunatatesc calitatea sangelui oferind suport globulelor rosii prin continutul de magneziu, fosfor, zinc, cupru, mangan fier si calciu.
- Au proprietati laxative prin continutul de fibre, reducand constipatia;
- Au efect diuretic;
- Reduc inflamatia din organism – prin continutul de compusi fenolici, eficiente in guta si reumatism;
- Previn aparitia obezitatii – prin numarul redus de calorii (piersicile contin doar 35-50 calorii si niciun pic de grasime);
- Protejaza sistemul nervos – reducand stresul si anxietatea prin continutul de magneziu si complexul de vitamina B;
- Tine sub control boala hemoroidala;
- Lupta cu diabetul corelat obezitatii;
- Reduce riscul pierderii parului – imbunataind pielea scalpului;
- Consumul piersicilor duce la eliminarea parazitilor din intestine;
- Consumul de piersici este cunoscut pentru efectul sau afrodisiac;
- Efecte sedative – prin consumul de ceai din flori de piersic;
- Inhiba activitatea de crestere tumorala;
- Ajuta in tratamentul bronsitei cronice, al tusei, dar si al gastritelor – toate aceste simptome pot fi ameliorate consumand ceai din frunze si scoarta de piersic;
- Impiedica procesul de imbatranire;
- Mentin alcalinitatea sangelui – se consuma 3-4 piersici zilnic pe stomacul gol timp de o saptamana;
- Previn degenerescenta maculara;
- Combate anemia – prin continutul bogat in minerale si vitamine;
- Benefic in arsuri ale pielii ajutand la completa vindecare fara cicatice – se aplica cataplasme cu frunze de piersic;
- Ajuta in tratamentul nefritelor – se realizeaza ceai de frunze pe piersic;
- Piersicul este eficient in tratamentul aftelor, mancarimilor, ranilor – se folosesc frunze de piersic spalate si pisate, aplicate pe zona afectata;
- Este eficient in tratamentul cancerului de col uterin – se fac spalaturi zilnice cu ceai din frunze de piersic;
- Amelioreaza durerile de piept – ceai din frunze de piersic uscate.
Stiati ca?

…In China ceaiul de piersica este utilizat ca purificator al rinichilor?
…Piersicile mai sunt cunoscute si sub denumirea de „mere persane”?
Voi cum folositi piersicile in viata de zi cu zi?
Sursa foto: farmanddairy.com
Citeste si:
🍑 Top 6 gustari sarace in calorii
🍑 De ce sa consumi fructul kaki? Vezi 23+ beneficii
🍑 Sfecla rosie – aliatul organismului in lupta cu infectiile si virozele!