fbpx
must din struguri
Boli/Afecțiuni Dietă și Nutriție Plante medicinale

Must din struguri – 20 de beneficii extraordinare pentru organism!

Punctajul nostru
Apasa pentru a acorda un punctaj
[Total: 9 Average: 4.4]

Suntem in plin sezon de recoltarea a strugurilor asa ca m-am gandit ca nu strica sa  ne bucuram de minunatele propietati ale acestuia si de beneficiile aduse sanatatii, mai ales sub forma de must.

Mustul din struguri rosii este cel mai bogat in resveratrol (regele antioxidantilor), cel mai puternic antioxidant care lupta cu radicalii liberi din corp.

Trebuie amintit ca mustul este acel suc proaspat stors din struguri inainte de a intra in fermentatie.

Must din struguri – beneficii

Sursa foto: tabu.ro

Beneficile mustului bogat in resveratrol si minerale:

  1. Energizeaza organismul  – bogat in fier dar si in flavonoizi ajuta corpul sa lupte cu epuizarea fiind un remediu excelent in oboseala cronica. Cura cu must este extrem de benefica tuturor persoanelor aflate in convalescenta. Acesta ajuta la recapatarea puterilor.  
  2. Stimuleaza metabolismul – intensificand arderile, scade apetitul. Altfel spus, te ajuta sa slabesti! Atentie insa la cantitatea consumata deoarece mustul contine zahar are un aport caloric ridicat.
  3. Imbunatateste memoria – prin continutul de polifenoli.
  4. Amelioreaza problemele digestive – Pin efectul sau laxativ mustul te scapa de constipatie, fara laxative.
  5. Amelioreaza durerile de cap – in cazul persoanelor cu migrene introducerea in dieta a mustului poate fi extrem de benefica.
  6. De ajutor pentru sanatatea inimii – o dieta in care se consuma must stimuleaza productia de oxid nitric, care ajuta la flexibilitatea vaselor de sange tinand tensiunea in parametrii normali.
  7. Scade nivelul colesterolului ,,rau” – mustul  reduce nivelul de colesterol prevenind ingrosarea peretilor arterelor.
  8. Previne cancerul – renumitul resveratrol din must, precum si antioxidantii prezenti in acesta previn formarea tumorilor in organism. In lupta cu aceasta boala ar fi mai eficient mustul obtinut din struguri negri.
  9. Intareste sistemul imunitar – Prin bogatia de minerale, vitamine si antioxidanti mustul fortifica organismul si il protejaza impotriva bacteriilor si a virusurilor. Antioxidantii din must protejaza organismul in lupta cu radicalii liberi.
  10. Benefic pentru sanatatea pielii – consumul de must bogat in antioxidanti (complexul de vitamine B, C, PP, K, potasiu, calciu, magneziu) mentine tenul curat, tanar si luminos, prevenind aparitia ridurilor sau a acneei. Mustul aplicat pe un disc demachiant curata tenul acneic si gras.
  11. Hidrateaza organismul – deoarece are in compozitie 81% apa.
  12. Contribuie la detoxifierea organismului – daca este asociat cu o dieta corespunzatoare.
  13. Protejaza neuronii – mustul ajuta neuronii, limitand pierderea celulelor cerebrale. Mustul blocheaza partial evolutia maladiei Alzhaimer.
  14. Ocroteste ochii – consumul de must previne apartitia leziunilor retiniene si a degenerescentei maculare (boala oftalmica in urma careia se distruge vederea centrala)
  15. Efect antiartroza – mustul are capacitatea de a diminua durerile articulare
  16. Reduce inflamatia prostatei – datorita proprietatilor antinflamatoare si antioxidante, limiteaza neplacerile produse de inflamarea prostatei.
  17. Impiedica aparitia diabetului de tip II si a obezitatii – prin continutul de resveratrol. Polifenolii din must ajuta la stimularea sistemului imunitar si reduc leziunile inflamatoare care pot sa apara la nivelul celulei pancreatice, producatoare de insulina.
  18.  Efect diuretic – prin continutul de potasiu
  19.  Ajutor in efortul intelectual intens – prin continutul bogat in saruri de fosfor
  20.  Ajuta la evacuarea vezicii biliare – prin compusii zaharosi si vitaminele continute de must.

 Recomandari consum must

Sursa foto: Romaniatv.net

Atunci cand va ganditi sa incepeti o cura cu must, sau pur si simplu sa il consumati, trebuie sa tineti cont de faptul ca 100 ml must = 100 calorii.

De aceea este recomandat sa fie consumat ca un desert, fie in prima, fie in ultima parte a zilei.

Foarte multa lume se intreaba daca mustul are alcool. De aceea este bine sa stiti ca in primele 3-4 zile mustul nu are alcool. Dupa acest timp alcoolemia poate creste pana la 4%. In aceasta etapa se mai numeste si „tulburel”. Cand mustul incepe sa contina alcool nu mai este recomandat copiilor sau persoanelor care urmeaza sa se urce la volan!

Precautii – zahar in must

Mustul trebuie consumat cu masura de catre persoanele diabetice, deoarece 1 litru de must contine pana la 280mg de zahar.

Tot din acest motiv, precum si pentru ca este laxativ, mustul nu trebuie consumat in caz de diaree.

De asemenea, persoanele cu sindrom de colon iritabil, colita ulcerativa sau reflux gastro-esofagian, vor consuma cantitati mici de must.

Nu in ultimul rand, se recomanda prudenta in consumul de mult atunci cand aveti insuficienta pancreatica si hepatica.

 Stiati ca ?

  • Proantocianidinele din must au actiune antioxidanta extrem de puternica, de 20 de ori mai puternica decat vitamina C si de 5 ori mai mare decat vitamina E, putand bloca actiunea anumitor bacterii?
  • Este sigur 100% faptul ca mustul nu contine alcool decat in prima zi. Din a doua, in functie de conditiile de depozitare poate incepe sa contina alcool. Din ziua a 4-a avem de-a face cu tulburel contraindicat copiilor si soferilor.

Sursa foto coperta: food-retail.agrointel.ro

8 comentarii

  1. Uite ca am aflat o multime de lucruri noi. Niciodata nu mi-a placut mustul (nu as putea spune de ce). Totusi, acum ca am citit materialul incep sa ma gandesc mai bine… si poate o sa incep sa consum, ca tot e sezonul!

  2. Mie imi place mustul si daca stiam ca are atatea beneficii pentru organism as fi baut mai mult. :)Oricum mi-ai facut o pofta de must si acum ma gandeam ca mustariile noastre obisnuite sunt inchise.

  3. Ştiam că mustul şi strugurii, mai ales cei negri, au beneficii extraordinare pentru organism. Din păcate anul acesta nu am făcut must şi nici nu am băut. 🙁
    Poate mai găsesc, acum că mi-ai amintit de beneficii.
    Mulţumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: