fbpx
femeie de varsta mijlocie in natura fericita
Dietă și Nutriție Frumusețe

Teff – cereala care ajuta femeile sa fie frumoase si sa se simta bine la orice varsta!

Punctajul nostru
Apasa pentru a acorda un punctaj
[Total: 3 Average: 4.7]

In ultima vreme sunt comercializate tot mai multe produse pentru slabit care au la baza ceai de teff. Astfel, fiind intrebata tot mai des ce este acest teff si cum actioneaza, m-am gandit sa scriu un articol in care sa „elucidez” putin misterul.

Inainte de toate, chiar daca femeile sunt cel mai adesea atrase de beneficiile multiple ale acestei cereale, barbatii au de asemenea de castigat daca o folosesc!

Ce este TEFF?

seminte de teff
Sursa foto: mnn.com

Cereala Teff este originala din Etiopia – zona in care este cultivata de peste 6.000 ani. Aceasta seamna cu meiul, motiv pentru care se regaseste adesea in retete diverse si sub denumirea de „mei etiopian”. Aceasta cereala minuscula se prepara extrem de usor si are foarte multe beneficii. Este bogata in proteina si lipsita de gluten, motiv pentru care  recomandata in special persoanelor care sufera de boala celiaca (intoleranta autoimuna la gluten).

Veritabila sursa de substante nutritive

Semintele de teff sunt mai mici ca dimensiune decat bobitele de chia, insa pe cat sunt de micute pe atat sunt de bogate in substante nutritive. Astfel, ele se folosesc ca aliment de baza in sudul Africii, fiind ingredientul principal al painii traditionale etiopiene si o importanta sursa de minerale si vitamine in hrana copiilor.

Cereala teff aport de minerale si vitamine

100g de cereale teff asigura urmatoarele procente de vitamine si minerale din Doza Zilnica Recomandata:

  • calciu – 36%
  • magneziu – 90%
  • potasiu – 25%
  • fosfor  80%
  • zinc – 50%
  • cupru  – 80%
  • vitamina k 5%
  • vitamina B1 50%
  • Vitamina B2 30%
  • vitamina B3 30%
  • Vitamina B6 45%
  • Vitamina B5 – 50%
  • proteine  50%
  • carbohidrati 47%
  •  8 aminoacizi esentiali in special lizina
  • intre 20-40% din carbohidratii din teff il reprezinta amidonul rezistent.
  • Fibre 62%
  • fier – 80%
  • sodiu 1%
  • grasimi 7%

   O suta de grame de seminte prezinta un continut caloric de 333Kcal.

Beneficiile consumului de teff

beneficii teff
Sursa foto: fitnesstips.com

Cele mai importante beneficii ale consumului de teff sunt:

  • reducerea simptomelor asociate sindromului premenstrual
  • reglarea greutatii corporale
  • intarirea sistemului imunitar
  • osteoporoza (intarirea oaselor)
  • optimizarea digestiei si circulatiei sangelui
  • mentine sanatatea inimii – prin continutul de acizi grasi omega 3.
  • regleaza tranzitul intestinal
  • asigura sanatatea aparatului digestiv
  • ajuta in curele de slabire – deoarece este satios,regleaza metabolismul,este usor de digerat,ajuta organismul sa elimine toxinele, sustine sanatatea intestinala.
  • trateaza anemia prin continutul de fier
  • ajuta in diabetul de tip 2 – prin continutul de amidon rezistent are un indire glicemic relativ scazut, care ajuta diabetici sa isi contoleze mai bine nivelul glicemiei.
  • menstruatii abundente si dureroase
  • antinflamator
  • previne diverticulita (inflamatia colonului)
  • optimizeaza functionarea sistemului nervos.

Poate fi introdus in alimentatia copilului dupa varsata de 1 an, fierte in forma de terci la care se aduga miere si/sau fructe confiate. Se poate pepara si paine din teff, dar despre aceste lucruri vom vorbi in cele ce urmeaza.

Ce putem prepara din teff?

  • Se poate amesteca cu lapte vegetal (de orice natura)
  • se pot prepeara lipii sau paini foarte sanatoase
  • prajturi cu faina de teff
  • fursecuri sau batoane nutritive
  • ceai de teff pentru slabit

      Cu o cantitate relativ mica din aceste preparate iti poti potoli repede foamea.

Pasta tartinabila din teff

Pate de teff
Sursa foto: pinterest.com

Ingrediente:

  • 100g seminte de teff
  • 50 g seminte decorticate de canepa
  • 40g tofu
  • sare (dupa gust)
  • legume crude (se asorteaza dupa gustul fiecaruia, inclusiv cu muraturi)

Mod de preparae:

Semintele se spala intr-o sita foate fina (fiind mici le putem pierde) si se proportioneaza in felul urmator: 100 g seminte, 300 ml de apa, urmand a se fierbe timp de 15 minute. 

Se lasa la racit dupa care se pune intr-un mixer impreuna cu semintele de canepa, cu bucata de tofu aleasa precum si sarea. Se mixeaza pana se obtine o pasta. Se serveste pe paine integrala, asezonata cu feliute din legumele preferate (ca orice pateu). Cantitatea se creste in functie de necesitati.

Sursa foto: jeanhailes.org.au

Citeste si:

? Reteta pentru DETOXIFIEREA ORGANISMULUI cu Usturoi si Lamaie

? Morcovul – leguma care te scapa de anemie, astenie si multe altele! + 9 Retete naturiste din morcov

? Ridichea neagra – comoara din gradina!

5 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: