fbpx
maslina verde, masline verzi, ulei de masline
Diverse Plante medicinale

9 Lucruri interesante pe care nu le stiai despre ULEIUL DE MASLINE

Punctajul nostru
Apasa pentru a acorda un punctaj
[Total: 19 Average: 4.1]

Despre beneficiile pentru sanatate ale uleiului de masline am mai vorbit si cu alte ocazii. De exemplu în aceste articole:

Totusi sunt cateva lucruri interesante pe care putini le stiu despre uleiul de masline…

1. Aroma are legatura directa cu antioxidantii continuti

Daca ati cumparat sau gustat mai multe tipuri de ulei de masline ati vazut ca gustul poate diferi. Desi ar putea parea tentant sa credem ca acest lucru se datoreaza soiului de masline, realitatea este ca aroma uleiului este data, mai degraba, de antioxidantii continuti.

Cu cat sunt mai putin procesate maslinele, cu atat uleiul va avea o aroma mai… intensa!

In plus, procesarea minima asigura un continut ridicat de antioxidanti. Acestia sunt extrem de benefici pentru sanatate!

Asa ca daca aveti un ulei de masline mai amar, este foarte probabil sa fie de calitate superioara!

2. Uleiul de masline scade cantitatea de colesterol rau si creste colesterolul bun

Exista doua tipuri de colesterol: LDL (lipoproteine cu densitate joasa) – asa zis-ul „colesterol rau” si HDL (lipoproteine cu densitate inalta) – sau „colesterolul bun”.

Va invit sa cititi si acest material in care am vorbit mai mult despre colesterol si trigliceride: TOP 11 plante care te ajuta sa scapi de COLESTEROL si TRIGLICERIDE.

Uleiul de masline este renumit pentru faptul ca duce la eliminarea colesterolului rau. Din acest motiv este recomandat sa il includeti in mod regulat in alimentatia dumneavoastra.

3. Uleiul de masline are proprietati anticancerigene

Studiile realizate in domeniu au demonstrat faptul ca antioxidantii din uleiul de masline au puterea de a lupta cu celulele canceroase.

De aici si incidenta scazuta a bolii in randul populatiei ce respecta dieta mediteraneana.

4. Uleiul de masline prelungeste durata de valabilitate a produselor de panificatie

paine cu ulei de masline

Painea, briosele, fursecurile pot tine mai mult daca sunt realizate cu ulei de masline! Prin simpla inlocuire a untului sau a margarinei din retete va puteti alege cu niste bucate mult mai rezistente si mai fragede!

Continutul bogat in vitamina E al uleiului de masline ajuta la pastrarea prospetimii pentru o perioada indelungata.

Totusi, avand in vedere faptul ca uleiul de masline are un gust mai puternic decat untul, este recomandata injumatatirea cantitatii utilizate.

5. Uleiul de masline ajuta la scaderea tensiunii arteriale

Inca o data, dieta mediteraneana este renumita si pentru cele mai putine cazuri de hipertensiune arteriala.

Adaugarea in regim a salatelor cu ulei de masline poate aduce beneficii incredibile.

Sigur, este imporant sa aveti grija si la restul alimentelor ingerate, precum si la combinatiile pe care le realizati. Nu va asteptati la minuni. Trebuie consecventa, ca in absolut orice tratament naturist.

Va recomand in acest sens sa cititi si articolul: Ai cu adevarat un stil de viata sanatos… sau te minti frumos?

6. Maslinele verzi si negre sunt, de fapt, la fel!

Desi exista multe persoane care cred ca sunt diferente intre cele doua, realitatea este ca singura diferenta dintre maslinele verzi si cele negre consta in nivelul de maturitate din momentul recoltarii.

Maslinele verzi sunt recoltate devreme, iar cele negre sunt lasate in copac mai mult timp.

Poate exista si o diferenta de gust intre ele, dar ambele sunt la fel de sanatoase!

7. Uleiul de masline trebuie consumat in maxim 2 luni de la deschiderea sticlei

Diferenta de gust dintre uleiurile bune si cele mai putin bune are legatura cu momentul in care a fost deschisa sticla. Se spune ca uleiul de masline este similar vinului. Astfel, odata ce continutul a fost expus la aer, incepe sa oxideze. Acest proces duce la pierderea aromei si a proprietatilor.

In consecinta, este bine sa consumati uleiul de masline in decurs de maxim 2 luni din momentul deschiderii sticlei!

8. Lumina va distruge chiar si cele mai bune uleiuri de masline

Poate ca v-ati intrebat de ce uleiul de masline se comercializeaza, de obicei, in sticle inchise la culoare.

Raspunsul este simplu: pentru a minimiza cantitatea de lumina care ajunge la acesta.

Pe langa aer, si lumina este capabila de a provoca oxidarea uleiului de masline. In felul acesta compusii chimici benefici sunt distrusi.

Astfel, odata ce ati cumparat o sticla de ulei de masline, este recomandat sa o depozitati intr-un dulap de bucatarie sau o debara aflata la temperatura camerei.

9. Culoarea uleiului de masline NU este un indicator de calitate!

uleiuri de masline

Diferenta de culoare a uleiurilor de masline poate varia foarte mult: de la verde la galben, brun si auriu.

Totusi, culoarea este determinta de nivelul de coacere a maslinelor la recoltare. In acest fel maslinele verzi, necoapte, dau uleiurile verzi. Maslinele negre, coapte, produc uleiurile aurii.

In ce priveste aroma, uleiurile de masline galbene-aurii tind sa fie mai untoase si mai „blande”, in timp ce acelea verzi sunt mai piperate si mai robuste.

Oricum, culoarea este mai putin importanta. Ce conteaza cu adevarat este nivelul de rafinare!

Mai stiti si alte lucruri interesante despre uleiul de masline? Lasati-mi un comentariu!

1 comentariu

  1. A real noticeable money making agile. Similarly interesting in order to venture this disorder. I would homogeneous in order to celebrate an individual to the young children you needed manufactured for discourse this awesome condition.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: