Inca din cele mai vechi timpuri oamenii si-au protejat sanatatea ori s-au tratat cu diverse ierburi gasite in natura, transmitand din generatie in generatie aceasta arta.
Intentia mea in acest material este de a puncta cateva reguli de baza pentru folosirea corespunzatoare a plantelor medicinale, care daca nu sunt bine procesate fie nu dau rezultatul pe care-l asteptam, fie ne pot face rau.
Cuprins articol
Cele 6 tipuri de ceai
Plecam de la conceptul de CEAI pe care il folosim atunci cand vrem sa apelam la un tip de planta medicinala.
Astfel, este total gresit sa spunem ca am facut ceai deoarece ceaiul – in adevaratul sens al cuvantului – se refera la cele 6 tipuri de ceai:
- alb
- verde
- negru
- galben
- oolong
- puer.
Aceste 6 ceaiuri sunt obtinute din aceeasi planta: CAMELLIA SINENSIS, prin procedee diferite ce privesc gradul de oxidare a plantei (mai exact a frunzelor).
Nu vreau sa insist prea mult pe aceste proceede doarcece fac subiectul altui material.
Revenind la ceai, ceea ce facem noi se numeste infuzie din diverse plante medicinale.
Preparatele obtinute din plante medicinale
Infuzia
Infuzia (numita adesea „ceai”) este ce mai cunoscuta forma de extractie a substantelor active din plantele medicinale, si consta in oparirea plantelor cu apa fiarta timp de 1 – N minute (sau asa cum este recomandatrea pentru planta respectiva).
La prima vedere este foarte simplu: nimic nou. Insa pentru a obtine o infuzie „medicament” trebuie sa avem in vedere urmatoarele aspecte:
Apa folosita la prepararea infuziei
Apa cu care facem infuzia trebuie sa fie apa de calitate nu de la chiuveta, cu clor, deoarece exista riscul ca anumite substante active sa se distruga.
Citeste si: Apa alcalina: Sursa de vindecare naturala a organismului despre care putina lume stie
Temperatura apei pentru infuzie sa varieze de la 60 grade la 95 grade in functie de planta. In cazul infuziilor din flori sau frunze mai delicate se foloseste apa la 60 grade, pentru a beneficia de toate substantele active din compozitie.
La infuziile din plante mai dure (exemplu macese) se foloseste apa la 80-95 grade, pentru a se putea evidentia si aroma.
Daca nu aveti termometru puteti aproxima… caci dupa ce a clocotit va fi lasta 5 minute inainte de a infuza planta. Dupa acest timp apa ajunge la 80 grade.
Timpul de infuzare
Timpul de infuzare este deosebit de important. Acesta poate varia de la 1-2 minute si pana la 1 – 2 ore in functie de scopul pentru care am facut infuzia, precum si de planta infuzata.
De exemplu plantele si florile delicate se pot infuza 2-3-10 minute, pe cand fructele cu cat sunt infuzate mai mult cu atat isi elibereaza mai multi nutrienti si arome.
Un alt exepmlu ar fi infuziile pentru gargara si spalaturi care se pot lasa mai mult.
Fiecare planta are particularitatile ei si trebuie respectate.
Infuziile din plante verzi nu se tin mai mult de 1—2 minute sa actioneze.
Acoperirea vasului de infuzat
Un alt aspect important este acoperirea vasului de infuzat cu un capac pentru a nu permite pierderea uleiului volatil.
Vasul in care se prepara infuzia trebuie sa fie folosit numai in acest scop si este recomandat sa fie din ceramica sau sticla.
Astfel, pentru a obtine cele mai bune rezultate se indica utilizarea unui ceainic cu infuzor.
Indulcirea infuziei
Se recomanda ca infuzia sa fie consumata neindulcita. Daca se indulceste cu zahar este recomandat ca zaharul sa se puna de la inceput odata cu plantele. Daca se foloseste miere sa se adauge cand ceaiul este caldut. Sunt plante precum musetelul care daca este indulcit cu miere si dat bebelusilor pot dezvolta boala numita botulism.
Infuzia de musetel, pe cat de eficienta este in colici, pe atat de nefasta devine daca se aduaga miere. Adultii pot consuma ceaiul de musetel indulcit cu miere, cu precizarea ca mierea se adauga in solutia calda, nu fierbinte, pentru a nu deveni toxica.
Citeste si: Vezi ce poate face o cana de ceai de musetel pe zi!
Cunoasterea plantelor medicinale
Trebuie sa cunostem foarte bine planta pe care o folosim si in special timpul de infuzare si combinatia cu medicamente. Un alt exemplu la musetel: nu se face concentrat si nu se ia ASPIRINA cu ceai de musetel deorece poate pune viata in pericol.
Plantele din care facem infuzia trebuie sa fie in garantie daca au fost achizitionate (dupa o vreme isi pierd din substantele active). Daca sunt culese din flora spontana trebuie sa ne asiguram ca recoltarea a fost realizata corect, intr-o anumita perioada, la o anumita ora din zi, din locuri nepoluate.
Un alt lucru important: nu faceti infuzie din seminte (ex. inul devine gelatinos dupa ce este infuzat)
Depozitarea corecta a plantelor medicinale: aceasta se face in recipiente etanse, in locuri ferite de aburi, umiditate excesiva…etc.
Decoctul
Decoctul este procedeul care consta in fierberea materialului vegetal pentru a obtine mai multe substante active. Decoctul se face in special din materiale dure, lemnoase, coji si radacini.
Metoda clasica de obtinerea a decoctului
Se pun 1-2 lingurite de planta maruntita intr-un vas peste care se toarna 300 ml apa rece si se pun la fiert.
Daca decoctul se face din flori, frunze, planta, atunci se va fierbe timp de 10-15 minute. Daca este din scoarta sau coji, se va fierbe 30-40 minute. Dupa fierbere decoctul se strecoara si se completeaza cu inca 250ml apa.
Maceratul la rece
Este un procedeu de obtinere a extractelor apoase, cum ar fi tincturile, vinurile tonice medicinale, oteturile medicinale. Prin aceasta metoda principiile active se extrag printr-o sedere mai indelungata a plantei cu dizolvantul.
Plante precum radacina de nalba si semintele de in pot fi prelucrate numai prin macerare la rece. Acestea vor sta in contact cu apa rece timp de o jumatate de ora dupa care se vor strecoara.
In functie de preferinte se poate, sau nu, indulci.
✅Temperatura pentru macerare trebuie sa fie 15-25 grade celsius, nu mai mult.
✅Timpul de macerare care se face cu apa rece nu trebuie sa depasaca 6-8 ore. Un interval de timp mai mare devine favorabil dezvoltarii microrganismelor.
✅Maceratele din plante ale caror dizolvant este apa se prepara pentru cel mult 24 de ore si se pastreaza in sticle inchise la culoare sau numai la frigider.
✅Recomandat ar fi sa le puneti seara la macerat si sa se consume a doua zi.
Tincturile
Tinctura este un macerat al carui dizolvant este alcoolul de diferite grade, in functie de retea si de planta din care se realizeaza.
Tincturile se consuma cu picatura, in apa sau pe un cub de zahar.
Macerarea la cald
Acest procedeu mai este cunoscut, popular, si sub denumirea de „digestie” sau „plamadeala la cald”.
Acest tip de maceratie se face la cald, la o temperatura de 40-60 grade celsius. Cu acesta metoda se prepara uleiurile medicinale (sunatoare, musetel).
Planta maruntita si uleiul se pun intr-un vas care se fierbe pe baie marina timp de 2-3 ore, amestecand periodic. Uleiul obtinut se strecoara si se pastreaza in sticle inchise la culoare, la rece.
Citeste si: Aromaterapia: metoda alternativa de vindecare, cu uleiuri esentiale pure
Cataplasma
– Cunoscuta in popor si sub denumirea de „oblojala”. Planta macinata se amesteca cu apa, urmand a se obtine o pasta. Aceasta se infasoara in tifon si se aplica pe zona afectata.
In cazul cataplasmei cu faina de mustar se foloseste apa la temperatura camerei. In cazul cataplasmei cu in se foloseste apa fierbinte.
Siropurile medicinale
Siropurile medicinale sunt solutii extractive apoase care se fac pe baza de zahar (650g zahar la 350ml lichid), prin fierbere. Exista si siropuri care se obtin prin macerarea plantei la rece, in suc propriu cu zahar si miere, la intuneric sau ingropate in pamant. Am sugerat cateva astfel de retete in materialul: 3 Siropuri de tuse NATURALE pe care le poti face TU acasa…
Vinurile medicinale
Vinurile medicinale se obtin prin macerarea a 30-50 grame planta maruntita, in 1000 ml vin vechi si natural.
Macerarea se obtine la temperatura camerei. Dupa, se lasa la macerat 10 zile dupa care se strecoara si se lasa in repaus 24 ore. Se indulceste dupa gust si se completeaza cu vin pana la 1000 ml.
Oteturile medicinale
Acestea se prepara prin macerarea plantelor in otet de vin sau mere la temperatura camerei timp de 10 zile. Dupa ce s-a macerat se strecoara si se completeaza cu otet pana la cantitatea initiala.
Oteturile medicinale se prepara din 5-10 g plante la 100ml otet.
⚠️De retinut- oteturile medicinale nu se folosec dect pentru uz extern. Exemplu: otetul din petale de trandafir se foloseste pentru frictionarea extremitatilor in caz de febra mare.
Baile cu plante medicinale
Baile se fac din diferite plante medicinale care se fierb timp de 1-2 ore, dupa care se pun in apa din cada.
Temperatura apei din cada nu trebuie sa depasaca 34-36 grade celsius, iar timpul de stat in baie sa nu depasasca 30 minute. Baile se fac cu diverse plante dupa o recomandare (nu la intamplare), in functie de afectiunea ce urmeaza a se trata.
La folosirea bailor generale cu plante trebuie sa se tina cont de urmatoarele reguli:
- se aplica in prima jumatate a zilei, deorece sunt solicitante pentru organism. Nu se iese in curenti de aer.
- Se fac cu 30 minute dupa micul dejun, daca se manca usor, sau dupa 2-3 ore dupa o masa mai bogata.
- Nu se aplica baile medicinale dupa efort fizic intens sau dupa tensiuni nervoase.
- la cel mai mic semn de intoleranta iesiti din baie. Este important sa existe o alta persoana care sa va supravegheze.
- Dupa baie este recomandata o perioada de odihna.
Indiferent de metoda adoptata cu plante este bine sa discutati cu medicul cand urmati un tratament cu plante medicinale, deoarece acestea pot sa potenteze efectul medicamentelor sau pot sa interactioneze cu acestea.
Sa nu uitam ca si plantele sunt medicamente ale caror efecte apar dupa ceva timp. Nu le tratati ca pe niste plante inofensive caci nu este asa. Dar nici sa nu inlocuiti tratamentul alopat cu ele. Cel mult completati-l cu acesta, la recomandarea specialistului.
Citeste si:
? Tratamentul naturist: prieten sau dusman?
? Ai cu adevarat un stil de viata sanatos… sau te minti frumos?
[…] realizeaza o infuzie de busuioc dintr-o lingurita de frunze la 250 ml apa clocotita, timp de 10 […]
[…] Conjunctivita – se sterg ochii cu infuzie de trandafir iar sera inainte de culacare se aplica pentru 30 de minute comprese cu infuzie (citeste si: Tu stii cum se prepara CORECT un tratament naturist?) […]