fbpx
tuse, femeie tusind, bronsita
Boli/Afecțiuni Plante medicinale Semne și simptome

Bronsita – tot ce vrei si NU vrei sa stii despre ea

Punctajul nostru
Apasa pentru a acorda un punctaj
[Total: 2 Average: 4.5]

Perioada rece, schimbarile bruste de temperatura, intrarea copiilor in colectivitate… si multe altele se fac responsabile de aparitia bronsitei, atat la adulti cat si la copii. Dar ce este bronsita, cum se manifesta si, mai ales, cum poti scapa de ea?

Citeste mai departe si vei afla!

Ce este bronsita?

Sursa foto: wikimedia.org

Bronsita consta in umflarea si inflamarea bronhiilor din plamani. De cele mai multe ori acest lucru se datoreaza unei infectii sau unui element iritant. Inflamarea are ca urmare ingustarea cailor respiratorii, fapt ce duce la ingreunarea respiratiei.

Iritatia poate deteriora sau chiar distruge complet cilii subtiri (acel „par” protector care in mod normal capteaza si elimina substantele straine). Aceasta distrugere are ca efect crearea unui mediu in care acumularea elementelor iritante duce la producerea in exces a mucusului. Mai departe, pentru a se apara, plamanii provoaca aparitia unei tuse puternice si adanci, alaturi de o respiratie scurta si raguseala.

Tipuri de bronsita

Daca ai fost diagnosticat cu bronsita, probabil ca ai mai cautat informatii despre ea si ai descoperit ca poate fi de mai multe feluri. Totusi, cel mai adesea se discuta despre doua forme, respectiv: bronsita cronica si bronsita acuta. Pe langa acestea, in functie de modul de manifestare, bronsitele mai pot fi tabacice, astmatice, alergice, spastice, obstructive sau traheobronsite.

Dar haide sa vedem cate putin despre fiecare in parte:

Bronsita acuta

Bronsita acuta este cea mai frecventa si apare, in majoritatea cazurilor, dupa o raceala mai serioasa, ori dupa gripa. Totusi, aceasta cauza nu este obligatorie, bronsitele acute putand sa se manifeste si ca urmare a expunerii la substante poluante din mediu sau la anumiti agenti patogeni (bacterii).

Cu toate ca in general avem tendinta de a o trata cu superficialitate, nefiind considerata neaparat o amenintare pentru sanatate, existe multe cazuri in care bronsita acuta poate degenera. In general ea este mai periculoasa pentru copii si varstnici, precum si pentru persoanele cu probleme de imunitate. Nici persoanele cu probleme cardiace sau astm nu sunt, neaparat, in siguranta cu acest diagnostic.

Bronsita cronica

Bronsita devine cronica atunci cand simptomele precum producerea excesiva de mucus, tusea si raguseala se intind deja pe o perioada indelungata de timp. Apare acea „tuse cu flegma” in fiecare zi, cel putin doua luni consecutive sau trei luni pe an.

Sufera de bronsite cronice in general fumatorii. Aceasta afectiune are potential letal, producand o deteriorare progresiva si permanenta a plamanilor.

De la o bronsita cronica netratata se poate ajunge adesea la pneumonie.

Bronsita tabacica

Bronșita tabacică este o forma de manifestare a bronsitei care apare, aproape fara exceptie, in cazul persoanelor care fumeaza de mult timp. Aceasta este o consecinta a afectarii mucoasei traheei, bronhiilor si broniholelor. Diagnosticul se pune la fel ca in cazul bronsitei cronice.

Bronsita astmatica

Aceasta forma apare in cazul persoanelor ce sufera de astm. Ea se manifesta mai ales daca acestea s-au expus infectarii cu anumite virusuri (precum rinovirusul, adenovirusul sau chiar coronavirusul). Nici expunerea la alergeni nu este de ignorat.

In orice caz, bronsita astmatica, daca este acuta, se trateaza relativ usor. Totusi, daca nu se actioneaza corespunzator ea poate degenera in pneumonie, insuficienta respiratorie, insuficienta cardiaca ori chiar emfizem pulmonar. Asa ca daca aveti astm si suspectati ca ati fi putut dezvolta o forma de bronsita, mergeti la medic!

Bronsita alergica

La fel ca in cazul tuturor bronsitelor acute, bronsita alergica are manifestare mai putin periculoasa, insa netratata poate degenera. Ea apare ca o consecinta a expunerii la un factor alergen. Poate fi vorba despre praf, polen, ambrozie sau orice altceva declanseaza o alergie.

In cazul in care aveti manifestari ale afectiunii si suspectati ca ar putea fi vorba despre o bronsita alergica, programati-va o vizita la medicul alergolog pentru a primi tratamentul corespunzator si a descoperi factorul iritant.

Bronsita spastica

Pe langa simptomele clasice ale bronsitelor, forma spastica se caracterizeaza prin aparitia unei zvacniri a tesutului pulmonar. De aici apare un impuls puternic si aproape (daca nu chiar) incontrolabil de tuse. Nu de putine ori aceasta este insotita de o respiratie foarte zgomotoasa.

Bronsitele spastice sunt de cele mai multe ori virale. Mai rar au cauza bacteriana. In plus, bronsita spastica este o boala contagioasa, raspandita rapid prin picaturile de mucus eliminate prin tuse.

Traheobronsita

Desi poate parea ca are manifestarile clasice ale unei bronsite acute, traheobronsita reprezinta o afectiune ce determina inflamarea traheei si bronhiilor. De cele mai multe ori cauza este o infectie, dar nu se exclude nici posibilitatea aparitiei acesteia ca urmare a expunerii la anumite substante iritative.

In cele mai multe cazuri traheobronsita NU este contagioasa (exceptie facand traheobronsitele virale).

Bronsitele la copii

In cazul copiilor si al varstinicilor, bronsitele pot fi putin mai agresive. Mai ales daca nu sunt tratate corespunzator. Din acest motiv este important sa acordam acestora mult atentie inca de la primele simptome ale bolii.

In general specialistii spun ca aceasta afectiune constituie aproximativ 20% din totalul infectiilor respiratorii acute si este important ca in determinarea tratamentului sa se determine corect cauza bolii.

De cele mai multe ori bronsitele la copii se trateaza, empiric, cu antibiotic. Insa aceasta practica ar trebui eliminata avand in vedere ca nu de putine ori cauza este virala sau chiar alergica!

Simptome bronsita

Cele mai comune simptome care insotesc aceasta afectiune sunt:

  • Tusea insotita de o flegma alba, galbena sau verzuie;
  • Febra usoara (maxim 37,8)
  • Harait in respiratie, sunete care se modifica si chiar dispar in timpul tusei;
  • Dureri musculare in zona pieptului, provocate de tuse.

In cazul bronsitelor cronice mai apar si alte simptome precum:

  • Tuse persistenta cu o flegma galbena, alba ori verde care dureaza cel putin 3 luni pe an, timp de 2 ani la rand;
  • Respiratie suierata insotita de o senzatie de sufocare;
  • Tuse provocata de efortul fizic (chiar si de un efort fizic usor).

Preventie si tratament

Cand vine vorba despre tratamentul si prevenirea (re)aparitiei bronsitei, primele lucruri pe care trebuie sa le aveti in vedere sunt:

  • renuntarea la fumat
  • o dieta care contine multe fructe, legume si peste (pentru protejarea plamanilor de radicalii liberi).

De asemenea, s-a dovedit faptul ca inflamatia in bronsita acuta poate fi ameliorata de acizii grasi Omega-3 (despre care se crede ca reduc productia compusilor inflamatori). In plus, exista si siropuri pe baza de Omega 3 pentru copii, care le protejeaza si intareste atat sistemul imunitar cat si pe cel cardiovascular.

Suplimente alimentare pentru bronsite

Mai ales in cazul bronsitelor acute se poate interveni foarte usor cu suplimente alimentare. Cele mai indicate sunt:

  • Omega 3 – sustine imunitatea, ajuta plamanii, inima si creierul;
  • Vitamina C – deosebit de importanta in combaterea virusurilor care ataca sistemul respirator. De asemenea aceasta are capacitatea de a vindeca tesuturile pulmonare afectate.
  • N-acetilcisteina – pentru bronsita acuta doza este de 500 mg/zi, in timp ce pentru cea cronica se ia jumatate din doza. Preferabil intre mese.

Tratament naturist bronsita acuta si cronica

Si pentru ca in general imi place sa sustin puterea naturii, am sa va prezint si principalele plante care actioneaza incredibil in tratamentul bronsitelor (atat acute cat si cronice).

Plante pentru bronsite – uz inter

Puteti pregati in casa ceaiuri pentru bronsita din urmatoarele plante:

  • Cimbru – 2g planta uscata infuzata intr-o cana cu apa clocotita timp de 10 minute. Strecurati si consumati 3 cani/zi.
  • Unguras – 1-2 g planta uscata infuzata la fel, 10 minute. De asemenea, ungurasul poate fi folosit si sub forma de extract lichid (se gaseste la Plafar).
  • Isop – 1-2 lingurite de planta uscata infuzate intr-o cana cu apa clocotita timp de 5-10 minute. Se consuma 3 cani/zi.
  • Nalba – 2-3g de radacina uscata infuzatr intr-o cana de apa clocotita pentru 10 minute. Se consuma 2-3 cani/zi.
  • Echinaceea – 1g radacina uscata de 3 ori/zi sau extract lichid.
  • Eucalipt – se ia sub forma de capsule sau infuzie din 4-10 g/planta/zi.
  • Iedera – preferabil sa cumparati ceai sub forma de plic. Consumati 1-2 ceaiuri/zi, la masa. Aceasta planta are proprietati expectorante, antitusive, antispastice puternice.
  • Jujuba – se pun 30-50g de fruct macinat intr-un litru de apa si se fierb pentru 30 minute. Beti 3 cani/zi.
  • Oregano – 20g parti aeriene se infuzeaza intr-un litru de apa timp de 10 minute. Se consuma 3-4 cani/zi.
  • Roua cerului – 1-2g planta uscata la o cana. Se face o infuzie timp de 10 minute si se consuma de 3 ori/zi.
  • Muguri de pin – mai ales in cazul bronsitei cronice: 20g muguri de pin la 1l de apa clocotita. Se infuzeaza 10 minute apoi se strecoara. Consumati 4-5 cani/zi.

Plante pentru bronsite – uz extern

Aici puteti consulta si materialul pe care l-am facut cu ceva timp in urma despre aromaterapie – metoda alternativa de vindecare cu uleiuri pure.

Cele mai recomandate uleiuri esentiale pentru bronsite sunt:

  • Ulei esential de eucalipt – se dilueaza 3 picaturi in 10 ml de ulei de floarea soarelui sau masline (sau chiar ulei de masaj, ce preferati) si se maseaza pieptul si spatele.
  • Ulei esential de lavanda – se procedeaza la fel ca in cazul celui de eucalipt. De asemenea, in cazul bronsitei acute se poate folosi si pentru inhalatii (2-3 picaturi in apa fierbinte)

Tratament homeopat bronsita

Homeopatia a devenit tot mai populara in ultima vreme, cu atat mai mult cu cat ea poate fi utilizata ca metoda de tratament chiar inaintea consultului de specialitate.

Astfel, tratamentul individual in asteptarea consultului de specialitate se poate realiza cu:

  • Aconitum 5 CH, 3 granule de 3 ori/zi pentru tuse seaca, sufocanta, mai ales pe timpul noptii;
  • Coccus cacti 5CH, 3 granule de 3 ori/zi, in cazul tusei seci venite in serii de cate cinci, urmata de o expectorare vascoasa;
  • Sambucus 5CH, 3 granule de 3 ori/zi pentru nas infundat si tuse seaca;
  • Rumex crispus 5CH, 3 granule de 3 ori/zi in cazul in care aveti tuse seama declansata de aerul rece si simtiti mereu nevoia de a purta ceva pentru protectia nasului;
  • Pulsatilla 5CH, 3 granule de 3 ori/zi pentru tuse productiva in timpul zilei, care devine seaca noaptea;
  • Kalium bichromicum 5CH, 3 granule de 3 ori/zi pentru tuse cu aflux de mucus ce coboara din nas in gat;
  • Antimonium tartaricum 5CH, 3 granule de 3 ori/zi pentru tuse productiva si respiratie suieratoare;
  • Corallium rubrum 5CH, 3 granule de 3 ori/zi pentru tuse exploziva.

Metode alternative de tratament

Pentru a sustine tratamentul naturist, alopat si/sau homeopat, puteti interveni si cu:

Masaj auricular

Folosindu-va de un obiect cu un varf moale (in cazul in care nu aveti, puteti sa si masati cu degetele, dar efectul nu este la fel de puternic) masati punctele 109 plamani, 58 Shenmen, 110 Tragee, 60 Astm, 36 Glande suprarenale, 22 Occipital.

masaj auricular zone ureche reflexoterapie bronsita
Sursa foto: Portia de sanatate – remedii la indemana, vol.1, Reader’s Digest, Bucuresti, 2011, p.44.

Alimentatia recomandata pentru tratamentul bronsitelor

Principalele alimente pe care trebuie sa le consumati atat in cazul bronsitei acute, cat si in cel al bronsitei cronice sunt:

  • Fructe de mare, peste gras – pentru acizi grasi Omega 3
  • Ananas, capsuni, citrice, kiwi – pentru vitamina C
  • Carne de pasare, fasole, seminte de dovleac – pentru zinc.

De asemenea, in cazul acestui diagnostic este esential sa reduceti consumul de alcool si cofeina.

La ce specialisti sa mergi in caz de bronsita?

In primul rand este indicat ca de la aparitia primelor simptome sa mergi la medicul de familie. In cazul copiilor, puteti merge cu ei la pediatru.

Medicul va oferi toata indrumarea necesara si va putea recomanda un tratament corespunzator in functie de istoricul de alergii, intolerante si reactii al fiecaruia.

Alti specialisti care va pot ajuta in tratamentul bolii sunt: un acupunctor, un homeopat, un fito-aromaterapeut si un auriculoterapeut.

Bibliografie

? Beverly McMillan, Marele atlas ilustrat al corpului uman, Litera, Bucuresti, 2017

? Dan Andronescu, Bolile aparatului respirator, Universitatea Carol Davila, Bucuresti, 2010

? Portia de sanatate – remedii la indemana, vol.1, Reader’s Digest, Bucuresti, 2011

? Portia de sanatate – remedii la indemana, vol.3, Reader’s Digest, Bucuresti, 2011

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: