Pentru ca tot vin sarbatorile si mesele sunt pline cu multe si de toate, m-am gandit la un material care sa va fie cat mai util!
Astfel, va propun sa vorbim despre alimente pe care nu este bine sa le combinati.
Fiecare aliment luat separat are rolul sau in nutritie, insa anumite combinatii pot face mai mult rau decat bine, ingreunand digestia.
Este foarte probabil sa va alimentati corect, cu alimente sanatoase si hranitoare, insa rezultatul final sa nu fie cel dorit: organismul sa nu beneficieze de nutrientii alimentelor ingerate tocmai din cauza incompatibilitatii dintre acestea.
Cuprins articol
Paste cu carne si paine
Carnea nu se combina cu niciun fel de carbohidrati pentru ca stomacul nu poate digera bine aceste combinatii. Astfel poate sa apara indigestia.
Desi sunt foarte gustoase, pastele cu carne sunt o adevarata bomba pentru un sistem digestiv mai lent. In plus, painea adaugata in acest context nu doar ca ingrasa, dar nu aduce absolut niciun beneficiu nutritional.
Intre aceste alimente trebuie sa existe un interval de minim jumatate de ora.
Paste cu sos de rosii
Aceasta combinatie des intalnita in restaurente (si nu numai), considerata sanatoasa, poate cauza senzatie de oboseala acuta dupa masa.
Efectul se datoreaza stomacului, caruia ii este greu sa digere combinatia de carbohidrati (pastele) si mancare acida (sosul din rosii).
Paste cu sunca si smantana
Considerate delicatese in bucataria italiana acestea sunt o combinatie nefasta intre carbohidratii din paste si grasimile din sunca si smantana. Alimentele din aceasta combinatie consumate separat sau in alte amestecuri sunt, desigur, utile organismului.
Totusi, pentru sanatatea dumneavoastra este mai bine sa le evitati in aceasta forma!
Carnea cu cartofi
Majoritatea fripturilor sunt insotite de cartofi prajiti. Totusi, putina lume stie ca aceasta este o combinatie grea pentru digestie.
Poate fi facuta o combinatie mai usor de digerat intre cartofi la abur si carne tot la abur.
Cerealele cu lapte – alimentul cel mai popular dupa ’89
Cerealele cu lapte au devenit o moda preluata din afara. Totusi, fructele, cerealele si laptele NU SE CONSUMA IMPREUNA.
Este bine sa se consume singure, cu cateva ore inainte de urmatoarea masa.
Asociat cu cerealele, laptele este greu de digerat si produce tulburari in procesul de digestie.
In plus, celebrele cereale din comert sunt produse printr-un proces numit „extruziune”. Aici se pierd majoritatea proprietatilor cerealei in sine, si se adauga un invelis de ulei si zahar. Sunt delicioase dar nu si sanatoase! O adevarata bomba calorica!
Fasole si branza
Acest amestec este cel mai des intalnit in „faimosii” naschos.
Ea este o combinatie mexicana in care proteinele din branza asociate cu fasolea ingreuneaza digestia, ducand la balonare si flatulenta.
Cereale cu fructe uscate
Desi toti suntem tentati sa credem ca aceasta este o combinatie ideala pentru sanatate, nutritionistii sunt de alta parere.
In primul rand, se recomanda consumul cerealelor simple, din magazinele naturiste, care pot fi amestecate cu lapte vegetal (de soia, migdale, cocos).
Cerealele se pot combina doar cu legume verzi, nu cu proteine, zaharurui sau grasimi!
Pepene galben cu prosciutto
Pepenele, fie el galben sau rosu, nu suporta nici o combinatie!
Desi multi avem tendinta de a-l combina cu zahar, biscuiti sau chiar prosciutto, acesta se consuma DOAR de sine statator.
Omleta cu branza si carne
O reteta foarte populara, dar extrem de nefasta pentru organism. Combinatia mai multor proteine nu face nimic altceva decat sa ingreuneze digestia.
Astfel, se recomanda doar un singur tip de proteina la o masa. Pe acest considerent, cea mai sanatoasa omleta este cea cu legume (ardei si/sau rosii).
Branza topita intinsa pe paine
Amidonul din paine si proteinele din branza topita nu fac casa buna. Consumate impreuna, ele obliga stomacul sa digere mai intai proteinele, si nu painea bogata in amidon (cum ar fi cel mai sanatos).
Amidonul ramas nedigerat se descompune, producand neplaceri digestive.
Branza normala cu paine
Branza este bogata in calciu, dupa cum bine stim. Iar painea este bogata in carbohidrati. Combinate la aceeasi masa, ele vor determina aparitia unui proces alcalin generat de carbohidrati.
In felul acesta calciul nu va putea fi absorbit corespunzator, indiferent de cantitatea de branza pe care o consumam.
Asa se ajunge la celebra lipsa de calciu, cu toate ca noi consumam produse bogate in acest element!
Salatele de fructe dulci si acide
Multora ne plac salatele de fructe.
Totusi, atunci cand le preparam trebuie sa fim foarte atenti la selectia pe care o realizam.
Astfel, fructele dulci, gen: fructe uscate, banane, mere, struguri, pere, s.a., nu se combina cu fructe acide, gen: citrice sau cereale.
Fructele in combinatie cu orice alt aliment
Fructele nu ar trebui combinate cu alte alimente deoarece contin zaharuri simple, care nu au nevoie sa fie digerate, parasind repede stomacul.
Daca, totusi, le vom consuma odata cu alte alimente, ele vor sta mai mult timp in stomac si vor fermenta, ducand la balonare, flatulenta si senzatie de disconfort abdominal!
Cartofi cu paine
Dupa regulile nutritiei, carbohidratii se consuma individual.
In acest caz avem doaua alimente din grupa carbohidratilor care nu vor face nimic altceva decat sa ne ajute sa mai luam in greutate si sa obtinem un efect „pufos”.
Bananele si laptele – milkshake
Desi celebra si gustoasa, aceasta este o combinatie de evitat!
Motivul este foarte simplu: este greu de digerat.
Indicat ar fi sa consumam un pahar de lapte pe post (lapte vegetal) de gustare, intre mesele de dimineata si pranz, si sa lasam banana ca gustare intre pranz si cina.
Combinatia nuci si ulei de masline
Aceasta este o combinatie intalnita la salate, in general. Uleiurile vegetale combinate cu nucile sau migdalele pot avea efecte neplacute in corp. Grasimile din ulei impiedica proteinele sa fie digerate optim.
Carne cu paine
Am vorbit mai devreme despre combinatia de cartofi cu paine. Totusi, un alt amestec la fel de des intalnit (si de gresit) este cel de carne cu paine!
Aceasta este cea mai uzuala combinatie, care incalca regulile alimentare de baza.
Potrivit nutritionistilor, combinatia carbohidrati (paine) cu proteine (carne) este interzisa.
De asemenea, carnea nu se combina cu lactate, grasimi sau fructe, dar poate fi asociata cu legume verzi (ardei, rosii, castraveti, varza, salata).
Paine cu unt
Acest amestec nu este recomandat persoanelor care doresc sa slabeasca. Persoanele cu greutate normala pot consuma aceasta combinatie in cantitate mica.
Briose si cu suc de fructe
Aceasta combinatie are efectul de a creste glicemia si a ajuta acele persoane care doresc sa ia in greutate.
Este o combinatie plina de calorii si cu putini nutrienti.
Friptura grasa si bere dupa masa
Nu este de mirare ca aceasta este combinatia preferata de majoritatea oamenilor.
Cu toate acestea, friptura cu bere agreseaza colonul din doua directii, si anume:
Berea produce aciditate mare in sange, organismul incercand sa o elimine prin urina.
In colon apa se resoarbe, insa pe mucoase raman substantele nocive in cantitate mare.
In concluzie, decat sa beti bere dupa o friptura gustoasa, mai bine beti apa sau un pahar de vin!
BONUS: Carnea si produsele din carne la fiecare masa
Ficatul nostru scindeaza orice proteina animala din hrana pe care noi o consumam zilnic. Produsul final este reperezentat de cresterea acidului uric din sange. Din acest punct, el este transportat de sange la rinichi.
In rinichi urmeaza procesul de filtrare si excretarea lui in urina in proportie de 70%.
Cresterea nivelului de acid uric peste normal. Din acest motiv nu se considera patologic de la inceput.
Totusi, daca acest consum exagerat de carne continua, el devine un factor de risc metabolic.
Ficatul este principalul organ unde se transforma orice tip de proteina culeasa din alimentatia noastra, iar rinichiul filtreaza reziduuri, aici resorbindu-se proteinele.
In situatia in care creste numarul de proteine din urina, inseamna ca rinichiul nu are o functie normala. Asa se ajunge la boli precum: guta, pietre la rinichi si nu numai!
Cum se consuma corect carnea?
- 2 portii de 150g peste – pe saptamana
- 1 portie de 150g carne rosie – pe saptamna
- 1 portie de 150g carne pui – pe saptamana
Sa nu uitam ca proteine putem asimila si din produse lactate ai altele!
Exista diete hiperproteice care aduc scaderi semnificative in greutate. Totusi, ele NU sunt benefice functionarii normale a corpului uman.
Concluzii
? Combinatiile: proteine si carbohidrati blocheaza digestia, mentinand alimentele in faza semidigerata. Acest fenomen duce la procese de fermentatie (avand drept consecinata diareea) sau putrefactie (avand consecinta constipatia). Cele doua procese pot genera inmultirea bacteriilor rele la nivel intestinal.
? Nici combinarea proteinelor intre ele nu este sanatoasa, din cauza timpilor diferiti de digerare (exemplu: branza cu carne sau cascaval cu carne);
? Fructele nu se consuma decat cu 2 ore inainte de masa, ori cu 2 ore dupa masa.
? Proteinele se pot combina cu verdeturi si legume.
? Fainoasele se pot combina cu verdeturi si legume.
? Produsele zaharoase si fructele se consuma numai intre mese pentru ca atat fructoza cat si zaharoza determina procesul de fermentatie care nu este benefic sanatatii.
? Mancare multa inseamna nivel caloric ridicat (energie) crestere de trigliceride.
? Grasimile consumate in exces inseamna nivel de lipide ridicat si colesterol crescut.
Citeste si:
? TOP 11 plante care te ajuta sa scapi de COLESTEROL si TRIGLICERIDE
? Scapa de balonare si gaze folosind carbunele vegetal
? Cum sa scapi de constipatie cu ajutorul tratamentelor naturiste!
? Crampe la stomac: tipuri, cauze si cum putem scapa de ele in mod natural
? Reteta pentru DETOXIFIEREA ORGANISMULUI cu Usturoi si Lamaie
Toată mâncarea mea este pe bază de plante și din fericire nu mă confrunt cu probleme de acest tip.
Orice combinații aș face, sunt ușoare pentru organism.
O, Doamne, pe o mare parte dintre ele le consum exact cum ai scris în acest articol… Trebuie să îmi revizuiesc complet regimul alimentar.
Da, daca ar fi sa ne luam dupa toate recomandările…nu stiu cat am mai mânca! Dar cheia cred ca este echilibrul
hmm de ce combinatii, unele chiar le consumam exact asa cum ai spus ca e gresit, cred totusi ca ,solutia ar echilibru in toate
Sincer, mancam aceste combinatii de cand lumea. Nu stiu daca ar trebui sa plecam urechea la toate. Important sa fi echilibrat si sa nu exageram.
Cam astea sunt combinatiile pe care le folosim tot timpul. Nu cred ca am ratat vreuna. :)) Cu un pic de disciplina cred as putea manca mai responsabil.
Cerealele merg in combinatie cu lapte..dar cu cel vegetal…si combinatia de ulei cu nuci merge..dar strict in salata pentru ca fibrele din „frunze” joaca un rol cheie. Ar fi multe de discutat pe acest subiect 🙂
Trebuie să avem mare grijă la alimentație, combinații cât mai simple pentru a fi ușor asimilate de corp.
Eu recunosc ca fac mai toate combinatiile de mai sus. Cred ca atata timp cat avem totusi o dieta echilibrata si un stil de viata cat mai sanatos, nu trebuie sa fim nici foarte stricti.
Sa stii ca multe dintre aceste mentiuni nu le stiam. Chiar le consum des si sper sa nu am de suferit doar ca mi se pare ca se potrivesc de minune
[…] ? ATENTIE! TOP 20 combinatii alimentare COMUNE despre care sigur NU STIAI ca te pot imbolnavi! […]
[…] ? ATENTIE! TOP 20 combinatii alimentare COMUNE despre care sigur NU STIAI ca te pot imbolnavi! […]