fbpx
Boli/Afecțiuni Plante medicinale Semne și simptome

Tratament CATARACTA – Se poate fara operatie?

Punctajul nostru
Apasa pentru a acorda un punctaj
[Total: 15 Average: 4.7]

Cataracta reprezina o boala a ochilor legata, in general, de varsta. Ea afecteaza aproximativ 5 milioane de persoane din intreaga lume. Dintre cei afectati, putini sunt cei ce stiu ca exista anumite tratamente naturiste pentru cataracta care daca sunt aplicate din debutul bolii pot avea efecte extraordinare.

Asadar, cititi in continuare pentru a vedea ce este cataracta, care sunt cauzele aparitiei acesteia si, ma ales, cum poate ea fi tratata acasa.

Ce este cataracta?

Cataracta reprezinta una din cele mai vechi recunoscute afectiuni oftalmologice. Ea are la baza scaderea treptata a capacitatii de a vedea. Acest lucru se datoreaza pierderii transparentei cristalinului.

cataracta, ochi cu cataracta
Sursa foto: stock.adobe.com

In fond, ce se intampla este ca proteinele normale din ochi se deterioreaza, se grupeaza si devin opace, formandu-se astfel o zona tulbure pe suprafata cristalinului. Imaginati-va o fereastra pe care se aduna in continuu impuritati care nu sunt curatate. Pana la urma ele se vor prinde atat de bine incat vor impiedica vederea spre exterior.

Cam asa se intampla si cu ochiul, de aici aparand senzatia de vedere tulbure.

Aceasta boala este atat de frecventa incat este estimat ca mai mult de jumatate din europenii cu varsta de peste 65 ani dezvolta cataracta intr-o masura mai mare sau mai mica.

Cataracta cauze

Majoritatea cercetatorilor sunt de parere ca principalii responsabili de aparitia cataractei sunt radicalii liberi. Considerata a fi cauza principala a multor boli legate de varsta, deteriorarea produsa de radicalii liberi poate rezulta din expunerea de-a lungul vietii la razele UV nocive ale soarelui, la poluarea atmosferica, fum si alti factori de mediu.

O alta cauza comuna a aparitiei cataracteri o reprezinta diabetul.

Simptome cataracta

Cele mai comune simptome ale cataractei sunt:

? Diminuarea si chiar incetosarea treptata a vederii (fara durere);

? Cresterea sensibilitatii la lumina;

? Aparitia unor „halouri” in jurul obiectelor luminate;

? Aparitia unor schimbari in perceptia culorilor.

Cum previi aparitia cataractei?

Odata cu varsta majoritatea devenim pasibili de a dezvolta aceasta boala. Totusi, daca intervenim din timp cu o alimentatie echilibrata si un stil de viata sanatos, sansele de a ne afecta scad considerabil.

Asadar, ce putem face pentru a preveni cataracta?

  1. Purtarea ochelarilor de soare care blocheaza razele UV – in comert se gasesc multe produse ieftine ce sunt mai curand daunatoare. Cele mai indicate perechi de ochelari de protectie sunt acelea cu lentila polarizata. Nu trebuie sa fie neaparat de firma sau sa fie niste ochelari scumpi. Important este sa treaca testul de autenticitate si sa aiba protectie UV minim 400. Ei sunt indicati inclusiv la volan pentru a estompa stralucirea violenta a farurilor, mai ales pe timpul noptii. O gama variata de produse, la toate preturile, gasiti aici.
  2. Renuntarea la fumat – fumatul afecteaza calitatea vietii… pe toate planurile. Inclusiv cand vine vorba despre sanatatea ochilor.
  3. Introducerea in dieta a unor alimente cu un continut ridicat de antioxidanti (precum vitamina C – citeste si Catina – cel mai bogat depozit de vitamina C si betacaroten! + RETETE).
  4. Cand va uitati la televizor lasati langa acesta o lampa aprinsa. Acelasi lucru se aplica si pentru citit: lasati sa fie suficienta lumina in incapere.

Tratament cataracta fara operatie

In momentul in care incepeti sa aveti simptome dintre cele amintite anterior, puteti sa ajutati ochii luand o serie de suplimente alimentare benefice in tratamentul cataractei precum:

  • Vitamina C de 1500mg, mai ales in combinatie cu vitamina D3. Studiile indica faptul ca vitamina C are un rol esential in prevenirea si ruperea gruparii proteinelor din ochi (proces asociat formarii cataractei);
  • Seleniul, mai ales asociat cu vitamina E actioneaza ca un antioxidant puternic prin ecranarea membranelor celulelor fata de deteriorarea produsa de lumina solara.
  • Quercitina reprezinta o flavonoida care protejeaza impotriva cataractei si ajuta la vindecarea acesteia. Ea contribuie la mentinerea transparentei cristalinului dupa deteriorarea produsa de radicalii liberi.

Suplimente alimentare recomandate in tratamentul cataractei, precum si dozaj recomandat:

  • VITAMINA C – 500 mg, de doua ori/zi. Reduceti doza in caz de diaree.
  • VITAMINA E – 250 mg/zi. In situatia in care luati anticoagulante este bine sa va sfatuiti cu medicul inainte de a introduce aceasta vitamina in planul de tratament.
  • SELENIU – 200 mcg/zi. Nu depasiti doza. In cantitati mari seleniul poate fi toxic.
  • GINKGO BILOBA – 40 mg de 3 ori/zi. Alegeti un produs standardizat care contine minim 24% glicozide flavonoidice (unele companii noteaza acest lucru chiar pe ambalaj, exemplu aici)
  • ACID ALFA-LIPOIC – 150 mg/zi. Luati suplimentul dimineata (nu are importanta daca inainte sau dupa masa).
  • ULEI DE PESTE – 2 lingurite/zi. La fel ca in cazul vitaminei E, daca luati anticoagulante discutati cu medicul inainte.

Leacuri babesti pentru cataracta

Plantele sunt adesea un aliat natural impotriva diverselor afectiuni. Asadar, puteti sa folositi diverse leacuri babesti pentru cataracta care s-au dovedit de-a lungul timpului extrem de eficiente. Totusi, precum am spus si in materialul acesta, este important sa NU combinati plantele intre ele.

Asadar, plantele recomandate pentru cataracta sunt:

? Afinul – uz intern.

? Coacaz negru – uz intern: 5g frunze uscate la 1l apa clocotita. Lasati la infuzat 5 minute. Se pot consuma 2-3 cani/zi.

? Silur – uz extern: se realizeaza o infuzie dintr-o lingurita cu varf de flori uscate intr-o cana de apa clocotita, lasata 15 minute. Se inmoaie doua comprese sterile in infuzia astfel obtinuta si se aplica pe ochii inchisi, pentru aproximativ 10 minute. Astfel va fi redusa senzatia de oboseala, iritatie si sensibilitate oculara.

? Romanita – uz extern: se realizeaza o infuzie din 2 pliculete de ceai de romanita si se lasa la racit. Se va stoarce apoi lichidul in exces dupa care se aplica pliculetele pe ochii inchisi, pentru 10 minute. Aceasta operatiune se poate realiza de 2-3 ori/zi.

? Sulfina – uz extern: Se fierb 20g flori uscate in 100ml de apa timp de 15 minute. Inmuiati o compresa in decoct, stoarceti excesul de lichid si apoi aplicati 10 minute pe ochii inchisi. Procedura se repeta de 2-3 ori/zi.

? Hamamelis – uz extern: se pun 10g scoarta uscata de hamamelis intr-un litru de apa, la infuzat, timp de 5-10 minute. Apoi se inmoaie o compresa in lichid, se stoarce si se aplica de 2-3 ori/zi pe ochii inchisi.

Alte leacuri babesti cataracta:

?‍? Clipiti des.

?‍? Puneti comprese cu castraveti timp de 10 minute.

?‍? Daca lucrati la calculator, faceti la fiecare ora o pauza de 10 minute pentru gimnastica oculara (serii de „opturi” cu ochii inchisi: de zece ori intr-un sens si apoi de 10 in sensul celalalt);

?‍? Spalaturi oculare cu 4 picaturi tinctura de sunatoare intr-un pahar mare cu apa calduta (30 grade), apoi lasati lichidul sa se scurga usor prin pleoape, clipind des.

Tehnici de presopunctura – SHIATSU-DO-IN pentru cataracta

Puneti-va degetele pe frunte. Masati radacina nasului de sus in jos cu varful degetelor mari. Repetati de mai multe ori. Apoi, cu ajutorul indexului, realizati un masaj circular deasupra pometilor.

Puteti folosi si acest filmulet ca ghid:

Alimente recomandate si de evitat in cataracta

Daca ati fost diagnosticat cu aceasta afectiune, atunci trebuie sa stiti ca exista o serie de alimente care va pot ajuta in tratarea cataractei, precum si altele care va pot face mai mult rau.

Asadar, consumati cat mai mult:

✅ Kiwi, Mazare, Porumb, Varza Creata, Spanac – pentru continutul crescut de luteina;

✅ Cirese, Ceapa rosie, Mere – pentru quercitina;

✅ Broccoli, Capsuni, Ardei gras, Citrice – pentru vitamina C;

✅ Germeni de grau, Avocado, Sardine, Migdale, Seminte de floarea soarelui – pentru vitamina E.

In acelasi timp este recomandat sa reduceti consumul de:

❌ Alcool;

❌ Sare;

❌ Maioneza si sosuri cremoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: