fbpx
Boli/Afecțiuni Diverse

Purificator de aer pentru un interior mai sănătos

Punctajul nostru
Apasa pentru a acorda un punctaj
[Total: 0 Average: 0]

Sănătatea familiei este importantă!
De aceea ne străduim să alegem hrana din surse sigure și facem cât mai mult sport și plimbări în natură. Dar cum să avem aer sănătos și în interior?

Care sunt principalii factori de poluare a aerului interior?

Sănătatea noastră depinde în mare măsură de calitatea aerului respirat.

Se vorbește mult despre poluarea aerului din exterior și ne place să credem că în interior suntem la adăpost de poluare. Însă, agenții de protecție a mediului, atrag atenția asupra faptului că în spațiile locuite, aerul ajunge deseori, să fie de 5 ori mai poluat decât aerul de afară.

În cele ce urmează o să prezentăm 5 dintre cei mai răspândiți poluanți din interior și ce tipuri de purificatoare de aer sunt recomandate pentru eliminarea lor.

1. Polenurile

Polenizarea este importantă pentru plantele cu flori, fără aceasta nu s-ar putea reproduce. Însă granulele mici și ușoare de polen sunt purtate de curenții de aer și ajung și în interiorul caselor noastre. Astfel persoanele alergice sunt expuse pe toată perioada zilei stimulilor alergeni. 

Din păcate cel puțin un sfert din populația globului este alergică la polen și această tendință este în continuă creștere.

Cea mai periculoasă plantă alergică este ambrozia. Răspândită în aproape toate zonele prost întreținute, ambrozia este responsabilă de cele mai frecvente alergii respiratorii agresive.  Polenizarea ambroziei durează din august și până în octombrie iar dintr-o singură plantă se pot răspândi 8 miliarde de grăunțe de polen care își păstrează capacitatea de germinație timp de 40 de ani.

Eliminarea polenurilor din aerul interior se poate face cu purificatoare de aer cu filtru hepa sau cu dispersoare de probiotice.

În cazul în care aerisirea casei este realizată prin sistem de ventilație mecanică, polenurile vor fi reținute de filtrele unității de ventilație și nu vor mai ajunge în interiorul casei.

2. Praful de casă și acarienii

Praful de casă se află chiar și în cele mai bine îngrijite locuințe. Se formează din particulele de impurități ce plutesc în aer și se depune peste tot.

Stratul fin de praf depus pe obiectele de mobilier, îl putem curăța ușor cu o lavetă din microfibră care captează și reține praful. Sau putem folosi soluții antistatice care vor împiedica depunerea lui pe mobilă.

Însă praful care se depune și pe covoare, cuverturi, perdele sau în zonele înguste, dintre perete și mobilier sau electrocasnice, calorifere, este mai greu de îndepărtat. Aceste zone greu accesibile trebuie curățate (spălate, aspirate) folosind accesorii, cu care se poate ajunge în spațiile înguste.

Este bine de știut că responsabil pentru producerea alergiilor nu este praful de casă ci reziduurile de dimensiuni microscopice ale acarienilor. 

Acarienii de praf sunt paraziți care se hrănesc cu celulele umane moarte și ca urmare se găsesc în număr ridicat în așternuturi, perne, covoare, cuverturi, canapele, saltele. Înmulțirea acarienilor este favorizată de supraîncălzirea și umiditatea în exces a locuințelor. Pot crea probleme serioase persoanelor cu alergii și astm. 

Majoritatea simptomelor (pete roșii pe piele, probleme respiratorii) apar noaptea pentru că reziduurile alergene se găsesc în așternut. De aceea lenjeria de praf trebuie spălată săptămânal iar saltelele, locul ideal de adăpost al acarienilor, trebuie aspirat în profunzime.

Pentru eliminarea prafului de casă se pot folosi purificatoare de aer cu filtru hepa iar pentru eliminarea reziduurilor acarienilor si consumarea hranei acestora ( celulele de piele uscată) sunt recomandate dispersoarele de probiotice.

3. Compușii organici volatili (VOC) 

Compușii organici volatili se eliberează din soluții, loțiuni, spray-uri, speciale de curățenie și igienizare, în timpul pulverizării sau prin evaporare. 

VOC -urile se pot evapora și din substanțele cu care este tratată mobila sau din materialele de construcție a casei, din lacuri și vopsele.

Formaldehida este un compus toxic care se poate elibera în aerul interior din adezivii folosiți la realizarea mobilei sau a covoarelor.

Eliminarea VOC-urilor  se poate face numai prin schimbarea aerului interior prin ventilație naturală sau mecanică. 

4. Animalele de companie

Suntem pasionați și iubitori de animale pentru că ele ne oferă bună dispoziție, momente speciale de fericire și reduc  nivelul de stres. Animalele de companie sunt o mare bucurie dar părul, blănița, epiteliile sau penele, pot declanșa simptome alergice.

Vinovate sunt proteinele din pielea uscată, din salivă sau din urină, care se așază pe țesături, mobilier, covor și haine. Simptomele alergice vor persista până la îndepărtarea alergenilor.

Pentru îndepărtarea alergenilor specifici animalelor de casă sunt indicate purificatoarele de aer cu filtre sau purificatoarele cu probiotice care îndepărtează mirosurile și curăță suprafețele pe care s-a depus mătreața animalului de companie. 

Acțiunea probioticelor este de lungă durată și în plus susțin imunitatea și previn răspândirea agenților patogeni. 

5. Mucegaiul

Mucegaiul creează probleme multor familii. Apare în sezonul rece când temperatura din interior este ridicată. Umiditatea în exces condensează pe suprafețele reci și cu timpul se transformă în igrasie și în mucegai. Sporii de mucegai ajung în aerul respirat fiind dăunătoare persoanelor sensibile. 

Este important să fie eliminate motivele apariției mucegaiului încă de la primele semne pentru că odată instalat va fi mai greu de îndepărtat. În plus mirosul de mucegai este persistent dar cel mai frustrant este faptul că mucegaiul reapare de fiecare dată în sezonul rece dacă nu rezolvăm probleme de izolație (punți termice), încălzirea optimă (20-23 °C) și aerisirea temeinică. 

Există purificatoare de aer care și dezumidifică , prevăzute cu roți și mâner de transport pentru a putea fi folosite în locurile în care este cea mai mare nevoie de dezumidificare. 

Cum poți reduce poluarea aerului interior?

Poluarea este cauzată de prezența în aer a unor concentrații ridicate de poluanți chimici (ex. dioxidul de carbon, radon), fizici (ex. particule de praf ) sau biologici (ex. mirosuri, acarieni de praf, părul animalelor de companie, agenți patogeni). 

În funcție de natura poluanților pentru reducerea poluării interioare au fost create diferite tipuri de purificatoare de aer. Sunt însă poluanți cum ar fi dioxidul de carbon, radonul, VOC,  care pot fi extrase din aerul interior numai prin aerisire.

Purificarea și schimbarea corectă a aerului interior sunt două acțiuni esențiale pentru reducerea poluării și eliminarea microorganismelor, a agenților patogeni și a alergenilor dăunători sănătății.

Care sunt beneficiile oferite de un purificator de aer?

Purificatorul de aer poate schimba radical calitatea aerului interior. Rolul lui este de a elimina particulele nocive, contribuind astfel la sănătatea și starea de bine a persoanelor. Astfel:

  • Reduce posibilitatea transmiterii agenților patogeni
  • Scade incidența îmbolnăvirilor cauzate de poluanții interiori
  • Ameliorează simptomele astmului
  • Protejează persoanele alergice și cu sistem imunitar scăzut
  • Crește calitatea vieții și a somnului

Tipuri de purificatoare de aer

1. Purificator de aer cu filtru hepa 

Acest aparat captează și rețin particule nocive precum: praful, polenurile sau părul de animale, cu ajutorul filtrelor hepa. 

Pentru a mări eficiența filtrării există aparate care folosesc tehnologia ionizării. Astfel de aparate sunt purificatoarele Woods care folosesc o tehnologie de ionizare brevetată. Producătorul are o experiență de peste 40 de ani în realizare purificatoarelor de aer profesionale pentru industria medicală, alimentară, școli și spații destinate fumătorilor.

Particulele de impurități absorbite de aparat, sunt încărcate electrostatic și sunt atrase de filtrele Hepa încărcate static din fabrică. 

2. Purificator de aer cu lampă UV-C

În locurile frecventate de un număr mare de persoane cum sunt instituții publice și de învățământ dar mai cu seamă cabinetele și centrele medicale, posibilitatea de a exista agenți patogeni în aer, este mare. 

Pentru a menține igiena acestor spații au fost create purificatoare de aer cu lampă UV-C.

Echipamentul emite în interiorul său radiații UV-C puternic germicide, capabile să neutralizeze fără efecte secundare agenții patogeni, viruși și bacterii.

În vederea combaterii eficiente a virusului Covid 19, sunt recomandate sterilizatoarele de aer profesionale. Echipamentul curăță aerul în două etape: Filtrare cu filtre M6 urmat de Neutralizare cu radiații care distrug agenții patogeni ce trec de filtru.

Sterilizatorul de aer poate fi folosit în siguranță fără a pune în pericol sănătatea personalului din interior. În plus, orientează circulația aerului poluat, de sus în jos, în avantajul persoanelor din interior.

3. Purificator de aer cu probiotice

Aceste echipamente folosesc o tehnologie de purificare inovativă. Spre deosebire de metodele tradiționale care elimină fără discriminare atât bacteriile bune cât și cele dăunătoare, purificatoarele cu probiotice acționează selectiv.

Nu folosesc nici filtre, nici radiații UV în schimb folosesc probiotice derivate în totalitate din organisme naturale care trăiesc în plante și în sol.

Probioticele sunt bacterii prietenoase care ne ajută să ne menținem sănătoși, îmbunătățesc digestia, cresc imunitatea și reduc alergiile.

Dispersoarele de probiotice de mediu au fost create pentru refacerea echilibrului microbian din spațiile interioare, izolate excesiv și controlate strict prin compuși artificiali și substanțe chimice de igienizare.

Soluția de probiotice dispersată în aer la intervale periodice de timp curăță atât aerul cât și suprafețele și obiectele din interior, de alergeni și agenți patogeni. Având o durată de acțiune extinsă în timp, consumă toate resursele organice care servesc la supraviețuirea agenților patogeni, acarienilor, mucegaiului, provocând dispariția lor treptată.

Dispersorul de probiotice este apreciat de iubitorii de animale de companie pentru că îndepărtează mirosurile și curăță suprafețele moi (pat, canapea) pe care se depune părul și mătreața animalelor de casă. 

Testele de laborator au dovedit eficiența purificatoarelor de aer cu probiotice și în prevenirea răspândirii Covid 19. Soluția de probiotice induce dezactivarea biologică a particulelor virale, reducând semnificativ, șansa supraviețuirii virusului.

Dispersoarele de probiotice sunt folosite cu succes la evenimentele organizate în interior, cu număr mare de persoane: nunți, reuniuni, conferințe, expoziții.

Surse foto: pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: