Asociația Pro Consumatori (APC) ne atrage atenția asupra faptului că 3 din 10 mărci de brânză FETA adaugă clorură de calciu în compoziție.
Ce este clorura de calciu și de ce este periculoasă?
Clorura de calciu, întâlnită și în spatele codului E 509 este unul dintre cele mai comune cheaguri chimice (de fapt înlocuitor artificial de cheag, cu rol de coagulare).
Aceasta se obține din calcar, prin reacție cu acidul clorhidric și ca produs secundar la obținerea sodei.
Clorura de calciu se folosește cel mai des la prevenirea formării gheții și eliminarea acesteia de pe carosabil.
De asemenea, clorura de calciu este utilizată pentru:
- dedurizarea apei din piscine;
- producerea altor substanțe chimice;
- în construcții, foraj și metalurgie;
- sterilizarea masculilor diverselor specii de animale
Care sunt mărcile care conțin clorura de calciu?
Cele trei mărci identificate sunt: Epiros, Taverna și President.
Alte neconformități:
Numai la 5 din cele 10 mărci de brânză Feta se menţionează pe etichetă umiditatea maximă (conţinutul de apă din produs) care este de maximum 56%!
- La 8 din cele 10 mărci de brânză Feta cantitatea de lapte de oaie folosită la fabricarea acestui tip de brânză este de minimum 70%, iar cantitatea de lapte de capră este de maximum 30%!
- La o marca de brânză Feta (Hochland) cantitatea de lapte de oaie folosită la fabricarea acestui tip de brânză este de 97%, iar cantitatea de lapte de capră este de 3%!
ATENȚIE
- La o marcă de brânză Feta (Kolios) cantitatea de lapte de oaie folosită la fabricarea acestui tip de brânză este de 68,3%, iar cantitatea de lapte de capră este de 29%!
- Perioada de timp recomandată de producător în privinţa consumării produsului după deschiderea acestuia este de până la 5 zile cu condiţia păstrării acestuia în frigider!
- Cantitatea de brânză Feta recomandată de producător pentru a fi consumată într-o zi este de 30 grame!
Citiți materialul APC aici: https://www.apc-romania.ro/ro/i-una-din-trei-marci-de-branza-feta-cu-denumire-de-origine-protejata-dop-contine-clorura-de-calciu/NzU3LTE.html