Cam asa incepe cel mai recent comunicat oferit de Asociatia Pro Consum.
Se apropie 1 mai si romanii, cu stomacele inca pline de la Pasti, dau buzna in magazine sa pregateasca proviziile pentru gratar.
Acelasi lucru au facut si cei de la APC, insa cu alta intentie: aceea de a vedea ce mananca romanii!
Aroma de fum, aroma de tomate si multi conservanti alimentari
De cand am un nou pitic mancacios in casa, ma simt nevoita sa urmaresc cu mult mai mare atentie etichetele produselor inainte de a cumpara mancare. Chiar ieri constatam ca nu prea mai gasesti nimic fara sulfati, sulfiti, gume diverse, glutamati si alte „oze”.
Asa ca nu mica mi-a fost mirarea cand am citit comunicatul oferit de APC. De anii trecuti am renuntat la mici si carnati, de cand am aflat ca in aceste preparate se adauga coloranti obtinuti din insecte si slime roz ca filler.
Citeste si: Ca de 1 mai: Tot ce trebuie să știți despre pâinea feliată, mititei, cârnați, muștar și bere!
E, totusi, „amuzant” cand citesc etichete si vad ketchup care in loc sa fie facut din rosii, are doar aroma de tomate, sau carnati afumati cu aroma de fum.
Asta platim, asta mancam!
Mai trist este ca de cele mai multe ori exact gamele premium, acelea pentru care dam cei mai multi bani, sunt cele care ne intoxica. Micii au aroma de carne, bambus, sfecla rosie, fibre de cartofi, extract de drojdie, zahar, proteine vegetale din mazare, slanina, seu de vita, apa, sare (iodata si neiodata), chimion, ardei iute, cimbru, coriandru, multe alte condimente, dextroza, maltodextrina, fibre vegetale, aroma de fum, ascorbat de sodiu, acid ascorbit, acetat de sodiu, acid citric, carmin, nitrat de potasiu, bicarbonat de sodiu, carbonati de sodiu, lactat de sodiu, izocarbonat de sodiu, procolor, superfrich si monoglutamat de sodiu!
Inca mai caut sa vad ce este acest superfrich. Mi-a ramas mintea la el.
Cândva încercam să fac mici de casă și era dezamăgită că nu aveau gustul potrivit. Orice rețetă aș fi testat, nimic nu funcționa. Acum înțeleg și de ce: nu aveam toate E-urile acestea care dau gustul potrivit.
In orice caz, este trist. Cu greu mai poti gasi o „eticheta curata” cu adevarat. Multe din produsele care se lauda ca nu au E-uri, conservanti si ca sunt sanatoase pentru copii (tot mai des intalnite in hypermarket-uri) tot contin cate un ingredient ascuns, un „E inofensiv” caruia ii este trecuta doar denumirea, nu si simbolul.
Va invit sa cititi materialul complet pe site-ul APC.