fbpx
atentie la dezinfectantii de maini
Semne și simptome

APC avertizează: Atenție la dezinfectanții de mâini!

Punctajul nostru
Apasa pentru a acorda un punctaj
[Total: 1 Average: 5]

Cu puțin timp înainte de începerea școlilor, Asociația Pro Consumatori (APC) atrage atenția asupra pericolului pe care îl au dezinfectanții din comerț asupra copiilor.

Măsuri luate de Ministrul Sănătății împotriva COVID-19

APC critică măsurile anticipative ale ministrului sănătății:

„Se merge pe purtatul măștii și în sala de clasă pornind de la clasa I, excepție vor face elevii de grădiniță și cei de la clasa pregătitoare. Când ies în pauză, elevii se vor dezinfecta pe mâini, când intră înapoi, la fel. Măsura purtatului măștii va rămâne obligatorie fiindcă transmiterea este aerogenă și masca este cea mai sigură regulă, pentru că nu avem certitudinea că elevii vor respecta distanța minimă de siguranță sanitară de un metru”

Nelu Tătaru – Ministrul Sănătății

Conform conducerii APC, declarația ministrului nu este însoțită de măsuri de evaluare a conformității cu standardele și legislația europeană aplicabile pentru cele două categorii de produse amintite.

Măști respiratorii și dezinfectanți de mâini neconforme

Timp de 5 luni milioane de români au folosit măști și dezinfectanți de mâini care nu oferă protecția minimă necesară împotriva virusului SARS-CoV-2, aceste două categorii de produse fiind neconforme.

Dezinfectant de mâini MissLife – periculos pentru sistemul nervos și ochi

Dezinfectant de mâini, marca MissLife, fabricat în Turcia, notificat de Danemarca, produs comercializat sub formă de gel pentru mâini, în compoziția căruia a fost găsită substanța metanol, în procent de 11,6%, substanță deosebit de toxică pentru sistemul nervos central și pentru ochi.

Produsul prezintă și abateri de la normele europene de etichetare a produselor chimice, respectiv nu avea pe etichetă pictograme specifice pentru avertizarea consumatorilor cu privire la toxicitate și inflamabilitate. Totodată, produsul nu era prevăzut cu un sistem de închidere de siguranță pentru copii, care să înlăture riscul ingestiei substanței de către copii, fapt care ar fi dus la orbirea/decesul acestora.

Având în vedere abaterile deosebit de grave de la prevederile Regulamentului european privind produsele biocide Danish Safety Technology Authority a dispus distrugerea tuturor loturilor și notificarea țărilor membre UE pentru ca acestea să verifice dacă produsul se comercializează și pe piața internă a acestora. 

Dezinfectant de mâini ON DERMO – prea slab

Dezinfectant de mâini, marca ON DERMO, fabricat în Spania, notificat de Franța, produs comercializat sub forma de gel pentru mâini, în compoziția căruia a fost găsită o cantitate insuficientă de etanol (mai puțin de 50%) și de 2-propanol (mai puțin de 6%), fapt ce face ca acest produs să fie ineficient împotriva bacteriilor și virusurilor, sporind astfel riscul de infecție.

gel igienizant maini

În plus, prezența alcoolilor în compoziția produsului nu este însoțită pe eticheta de pictograme și avertizări privind toxicitatea și inflamabilitatea produsului în prezența unei surse de aprindere, încălcându-se astfel regulamentul european privind produsele biocide.

Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des Fraudes a dispus retragerea produsului atât de pe piață, cât și de la consumatori, respectiv interzicerea comercializării acestuia și notificarea țărilor membre UE pentru ca acestea să verifice dacă produsul se comercializează și pe piața internă a acestora. 

Dezinfectant de mâini SYMEX – ineficient împotriva bacteriilor

Dezinfectant de mâini, marca SYMEX, fabricat în Turcia, notificat de Franța, produs comercializat sub forma de gel hidro-alcoolic pentru mâini, în compoziția căruia s-a găsit o cantitate insuficientă de etanol (mai puțin de 42%) fapt ce face ca acest produs să fie ineficient împotriva bacteriilor și virusurilor, sporind astfel riscul de infecție.

dezinfectant de maini

 În plus, prezența etanolului în compoziția produsului nu este însoțită pe etichetă de pictograme și avertizări privind toxicitatea și inflamabilitatea produsului în prezența unei surse de aprindere, încălcându-se astfel regulamentul european privind produsele biocide.

Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des Fraudes a dispus retragerea produsului de la consumatori și notificarea țărilor membre UE pentru ca acestea să verifice dacă produsul se comercializează și pe piața internă a acestora.

Urmare a notificării realizate de Franța pe Safety Gate Belgia a găsit acest produs pe piața internă și a dispus interzicerea comercializării acestuia și retragerea acestuia de la consumatori.

Dezinfectant de mâini FICOMED

Dezinfectant de mâini, marca FICOMED, fabricat în Turcia, notificat de Franța, produs comercializat sub forma de gel hidro-alcoolic pentru mâini, în compoziția căruia s-a găsit o cantitate insuficientă de etanol (mai puțin de 33,5%) fapt ce face ca acest produs să fie ineficient împotriva bacteriilor și virusurilor, sporind astfel riscul de infecție.

ficomed dezinfectant de maini

În plus, prezența alcoolului în compoziția produsului nu este însoțită pe eticheta de pictograme și avertizări privind toxicitatea și inflamabilitatea produsului în prezența unei surse de aprindere, încălcându-se astfel regulamentul european privind produsele biocide.

Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des Fraudes a dispus retragerea produsului atât de pe piață, cât și de la consumatori, și notificarea țărilor membre UE pentru ca acestea să verifice dacă produsul se comercializează și pe piața internă a acestora.

Dezinfectant de mâini VECTEUR ENERGY

Dezinfectant de mâini, marca VECTEUR ENERGY, fabricat în Franța, notificat de Franța, produs comercializat sub formă de solutie hidro-alcoolic pentru mâini, în compoziția căruia s-a găsit o cantitate insuficientă de etanol (mai puțin de 35%) fapt ce face ca acest produs să fie ineficient împotriva bacteriilor și virusurilor, sporind astfel riscul de infecție.

hidroalcoolic

În plus, prezența etanolului în compoziția produsului nu este însoțiță pe eticheta de pictograme și avertizări privind toxicitatea și inflamabilitatea produsului în prezența unei surse de aprindere, încălcându-se astfel regulamentul european privind produsele biocide.

Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des Fraudes a dispus retragerea produsului de la consumatori, și notificarea țărilor membre UE pentru ca acestea să verifice dacă produsul se comercializează și pe piața internă a acestora.

Dezinfectantul de mâini SHIELD – poate provoca decesul!

shield hand sanitiser gel

Dezinfectant de mâini, marca SHIELD, fabricat în Marea Britanie, notificat de Marea Britanie, produs comercializat online sub forma de gel hidro-alcoolic pentru mâini, în compoziția căruia a fost găsită o cantitate insuficientă de etanol (mai puțin de 0,05%) și de 2-propanol (mai puțin de 0,1%), fapt ce face ca acest produs sa fie ineficient împotriva bacteriilor și virusurilor, sporind astfel riscul de infecție.

Produsul conține și metanol în proporție de 3,4%, substanță foarte toxică pentru sistemul nervos central și pentru ochi, iar ingestia acestui produs determină orbirea și, chiar decesul.

În plus, prezența metanolului în compoziția produsului nu este însoțită pe etichetă de pictograme și avertizări privind toxicitatea și inflamabilitatea produsului în prezența unei surse de aprindere, încălcându-se astfel regulamentul european privind produsele biocide.

Office for Product Safety & Standards. Department for Business, Energy & Industrial Strategy a dispus retragerea produsului de pe piața online și notificarea țărilor membre UE pentru ca acestea să verifice dacă produsul se comercializează și pe piața internă a acestora. 

APC: „Viața și sănătatea consumatorilor români atârnă de un fir de ață”

“România este raiul falsificatorilor de alimente, medicamente, jucării, confecții textile, măști de protecție respiratorie, dezinfectanți pentru mâini și orice alt produs destinat consumatorului. Atât timp cât ANPC nu efectuează, prin prelevări de probe din produsele alimentare şi nealimentare comercializate în orice tip de structură comercială autorizată, analize şi încercări în laboratoare acreditate conform legii sau în laboratoare proprii ori agreate, pentru a constata dacă produsele destinate consumatorilor sunt conforme, mai pe înțelesul tuturor, falsificate, viața și sănătatea consumatorilor români atârnă de un fir de aţă!”

Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.

Sursă material: apc-romania.ro

Sursa foto cover: housebeautiful.com

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: