Oricine a mancat macar o data orez. Simplu, cu legume, cu lapte sau cu bucati de carne, el reprezinta o optiune populara dar si extrem de sanatoasa!
Orezul dateaza din perioada Neolitica, fiind cultivat in terenurile umede din Asia Rasariteana. In vremea imparatului chinez Schen-Nung (anul 2737 inainte de Hristos) se cultivau cinci tipuri de cereala, considerate sfinte: orezul, soia, graul, orzul si meiul.
In Europa orezul a fost adus de Alexandru Macedon in urma unei expeditii facute in India.
Cuprins articol
Orez compozitie
In comert putem gasi mai multe soiuri de orez:
- orez rosu
- orez brun
- orez basmati
- orez prefiert
Orezul trebuie consumat in functie de afectiunile pe care dorim sa le tratam.
De exemplu, orezul rosu care este benefic femeilor pentru a combate cancerul de san.
Orez rosu – compozitie si beneficii
Orezul rosu nu este la fel de popular ca acela clasic, alb. Cu toate acestea, el este extrem de sanatos si de bogat in vitamine si minerale.
In compozitia acestuia se intalnesc:
- magneziu
- fier
- zinc
- minerale
- monacolin K
Mai mult, orezul rosu NU contine GLUTEN!
Beneficiile orezului rosu
- Ajuta la fortificarea sistemului imunitar prin continutul de vitamine, minerale si lingan (element de echilibru hormonal).
- Previne aparitia cancerului prin continutul de lingan (singura specie de orez cu astfel de compus chimic).
- Regleaza nivelul hormonal – prin continutul de lingan.
- Contribuie la scaderea colesterolului prin continutul de monacolin K. Acesta controleaza actiunea unei enzime cheie din ficat responsabila de producerea colesterolului.
- Studiile in domeneniu au constat ca prin consumul de orez ROSU timp de 8 saptamani trigliceridele se vor reduce cu 36,5% iar colesterolul rau cu 23%.
- Din orez rosu se obtine drojdia de orez rosu extraordinar de muna pentru sanatate.
Citeste si: TOP 11 plante care te ajuta sa scapi de COLESTEROL si TRIGLICERIDE
Compozitia si beneficiile orezului brun
Orezul brun a devenit tot mai popular in randul consumatorilor romani, in special datorita compozitiei sale. Astfel la 100g intalnim:
- proteine 6,61g (cel mai mic continut de proteine dintre toate cerealele)
- carbohidrati 79,3g
- folati 9 micrograme
- tiamina 0,1 mg
- riboflavina 0,01 mg
- sodiu 1 mg
- magneziu – 44mg
- fosfor 77mg
- potasiu 79 mg
- niacina 1,33mg
- Vitamina B6 0,14 mg
- carbohidrati
- antioxidanti
- mangan 80% din doza zilnica
- fibre 14% din doza zilnica
- seleniu
- triptofan
Beneficile orezului brun pentru sanatate
- Sursa de energie – prin continutul de mangan, care transforma proteinele si carbohidratii in energie, fiind implicat in sinteza acizilor grasi.
- Protejaza sistemul nervos – prin continutul de mangan.
- Eficient in protectia impotriva radicalilor liberi.
- Ajuta la digestia grasimilor prin continutul de mangan si fibre.
- Protejaza sistemul cardio vascular – prin continutul de magneziu si fitonutrienti.
- Componentele din bobul de orez brun lupta cu angiotensina II.
- Ajuta la scaderea indicelui de masa corporala si reduce riscurile asociate obezitatii.
- Stabilizarea glicemiei in organism – orezul brun are indice glicemic mic. Consumul a 5 portii de orez alb pe saptamana este asociat cu cresterea riscului de diabet.
- Efecte anticancerigene – prin continutul bogat in mangan si seleniu.
- Recomandat in guta sau artrita prin continutul scazut de sodiu. Efectul alcalinizant al orezului dat de nivelul mic de proteina din compozitie face sa scada nivelul de acid uric din sange.
- Protejaza intestinul impotriva cancerului de colon – prin continutul de fibre si seleniu.
Contraindicatii orez brun
- Prin faptul ca este nedecorticat, orezul brun poate produce alergii persoanelor mai sensibile.
- Orezul gatit si lasat la frigider mai mult de 7 zile devine un mediu prielnic pentru dezvolatatrea bateriilor. De asemenea, triptofanul din compozitie se poate converti in acid alfa-picolinic. Consumat, acesta poate cauza hipersensibilizarea si aptoza celulelor sanatoase, lucru care duce la afectarea celuleor si a tesutului sanatos.
Orezul Basmati
Orezul basmati reprezinta o varietate de orez din nordul Indiei si Pachistan.
Acest tip de orez este bogat in :
- carbohidrati (implicit calorii)
- micronutrienti precum: acid folic, tiamina si seleniu.
Beneficile orezului Basmati
- Imbunatateste digestia – prin continutul de fibre.
- Ajuta la eliminarea lichidelor din organism.
- Este de ajutor in curele de slabire.
- Ajuta persoanele cu diabet la mentinerea unui indice glicemic normal.
- Protejaza intestinele – prin continutul bogat in seleniu.
- Benefic in scaderea colesterolului– prin bogatia de uleiuri naturale.
- Benefic pentru sanatatea sistemului reproducator.
- Benefic pentru sistemul nervos – prin continutul de magneziu.
- Reduce frecventa migrenelor.
- Scade tensiunea arteriala – prin magneziul din compozitie.
- Previne infarctul sau atacul cerebral.
- Sprijina sistemul imunitar prin prezenta in compozitie a antioxidantilor.
- Ajuta la eliminarea secretiilor nazale si a mucusului ajutand la curatarea sistemului respirator
- Are efect energizant.
- Ajuta la intarirea gingiilor.
- Nu contine gluten
Orezul basmati este un orez prelucrat, rafinat si cu adaos de minerale si vitamine, insa cel mai sanatos este cel brun.
Orezul Basmati brun – este considerat regele orezului fiind cel mai delicios tip de orez. Acesta contine de 3 ori mai multe substante nutritive decat celate soiuri de orez, fiind esential in diete datorita proprietatilor lui de absorbtie a glucidelor.
Valori nutritionale la 100g
- Calorii (kcal) – 130
- lipide – 0,3g
- colesterol – 0
- sodiu -1mg
- potasiu – 35mg
- carbohidrati – 28g
- proteine 2,7g
Orezul prefiert
Orez prefiert – are o valoare nutritiva mai mare decat orezul alb, fiind folosit traditional in vechea Indie si Pakistan. La ora actuala 25% din orezul consumat in intreaga lume este prefiert.
Cum are loc prefierberea?
- Oparirea orezului integral cu vapori de apa
- se usuca pana se obtine umiditatea dorita
- lustruire, rezultand orezul prefiert.
Acest proces determina schimbari in structura orezului integral initial, cele mai importante fiind gelatinizarea partiala a amidonului si difuzarea mineralelor si vitaminelor din straturile externe spre interiorul bobului unde raman si dupa lustruire.
Astfel acest orez ramane bogat in minerale si vitamine comparativ cu orezul alb care prin lustruire pierde o mare parte din aceste elemente existente in coaja.
Stiati ca?
- In multe tari din Asia orezul este hrana de baza?
- In Thailanda au existat perioade cand mai mult de jumatae din forta de munca a tarii se ocupa de cultivarea orezului?
- In Birmania un cetatean consuma in medie 220kg de orez pe an?
- Orezul este cultivat pe toate continentele mai putin Antarctica?
- In lume exista cel putin 40,000 soiuri de orez?
- Orezul exista in dieta umana de cel putin 5000 de ani?
- Orezul a fost folosit si pe post de ciment – in urma cu secole orezul se facea faina, se amesteca cu var stins pentru a obtine un mortar special superior celui folosit de obicei in constructii. Un astfel de mortar era atat de rezistent ca punea in dificultate chiar buldozerele care doreau sa demoleze zidurile construite cu un astfel de mortar, in plus constructiile de acest fel erau rezistente la intemperii.
- Orezul a fost folosit ca materie prima pentru realizarea unor opere de arta.
- Din orez se obtin, industrial: amidon, zahar, alcool, medicamente, carton, hartie etc.
Citeste si:
☘ Crampe la stomac: tipuri, cauze si cum putem scapa de ele in mod natural
☘ Cum sa scapi de constipatie cu ajutorul tratamentelor naturiste!
☘ Apa alcalina: Sursa de vindecare naturala a organismului despre care putina lume stie
Sursa foto: freepik.com