Prazul (Allium Porum) este originar din zona Mediteranei, de unde s-a raspandit in intreaga lume, ajungand si la noi (in special in zona Olteniei). Folosita cu precadere in bucatarie el are o multime de prorietati care contribuie la mentinerea sanatii.
Cuprins articol
Prazul in istorie
Minunata leguama era cunoasuta din Antichitate. Se spune ca renumitul faraon Keops ii recompensa pe luptatori cu un manuchi de praz.
Imparatul Nero era supranumit ,,prazolog” deoarece era mare consumator de praz cunoscaindu-i proprietatile sale antiraceala.
O alta legenda despre aceasata leguma ne spune cum regele Cadwallader, trebuia sa duca o lupta importanta cu saxonii in ziua de Sf. David si nu avea sanse de castig. Cum lupta s-a dat pe o cultura de praz, acesta le-a spus soldatilor sa isi prinda cate un fir de praz de coif pentru a se recunoaste intre ei – si asa au castigat lupta.
De atunci s-a purtat traditia ca de ziua Sfantului David, in fiecare an soldatii din Walles sa poarte o insigna simbolozand un fir de praz.
Compozitie praz
Prazul a fost si este apreciat prin continutul sau bogat in:
- Minerale: fier, magneziu, potasiu, calciu, flor, clor, sodiu.
- Vitamine: C, B6, PP.
- Apa (in proportie de 80-90%).
- Hidranti de carbon.
- Proteine
- Glucide
- Lipide
Proprietati praz
Datorita acestor componente este folosit in tratarea unor serii de afectiuni, precum:
- arteroscleraoza
- afectiuni ale aparatului respirator
- hemoragie nazala
- roseata tenului
- laringita
- raguseala
- faringita
- gripa
- artrita
- angina pectorala
- boli cardiovasculare
- constipatie
- astm bronsic
- enterocolita si inflamatii ale intestinului
Uz extern praz
Extern, sub forma de comprese, cataplasme si spalaturi locale ajuta in urmatoarele afectiuni:
panaritiu – infectia unghiei numita in popor sugiu
furuncul
plagi infectate
abcese
Prazul in cosmetica
In cosmetica se adreseaza tenurilor acneice si cuperozice.
- Tenuri inrosite si eruptii cutanate – Se aplica pe fata un amestec in parti egale de lapte sau zar cu suc de praz.
- Pentru a colecta puroiul din abcese si furuncule, se face o pasta din miez de paine si suc de praz si se aplica pe zona cu probleme.
- Piele ingrosata si bataturi – frunzele de praz se tin in otet 24 de ore dupa care se aplica pe batatura se panseaza, pastrandu-se peste noapte.
- Stralucire par – dupa baie parul este clatit cu decoct de praz.
Sursa foto: bursucina.blogspot.com
Citeste si:
? Cele mai importante beneficii ale consumului de HREAN + Retete!
? Reteta pentru DETOXIFIEREA ORGANISMULUI cu Usturoi si Lamaie
[…] trecute vorbeam despre praz si despre beneficiile acestuia. Astazi vreau sa va aduc in atentie cateva retete care v-ar putea starni interesul sau macar […]