Parul a fost apreciat inca din cele mai vechi timpuri ca un simbol al feminitatii, un adevarat criteriu pentru care barbatii diverselor vremuri isi apreciau iubitele. Sanatatea lui se afla in directa legatura cu posibilitatea de procreere. Din acest motiv tot mai multe femei au devenit preocupate de a avea un par sanatos.
Cuprins articol
Ce inseamna, de fapt, par sanatos?
Cum parul nu se poate exprima in cuvinte cand este bolnav, el ne transmite mesaje prin aspectul sau, respectiv:
- aspect de par tocit
- usacat
- zburlit (aspect de scama)
- gras
- subtire
- mat (fara stralucire)
- lipsit de vigoare
- nu mai creste
- cade, samd.
Cand am constatat aceste probleme ale parului nostru, prima solutie nu este sa punem repede niste extensii, crezand ca rezolvam problema. Sau mai rau, sa il agresam cu vreo vopsea puternica, sau cu alte produse de infrumusetare.
Un par bolnav trebuie tratat. Pentru a sti ce sa tratam, trebuie prima data sa ne verificam sanatatea intregului corp astfel incat sa aflam de unde vin problemele.
Parul, asemenea florilor, are nevoie de un teren fertil, blogat in nutrientii necesari pentru dezvoltare… si in rest de nimic altceva.
Despre firul de par
Firul de par are in compozitie un tip de proteina numita Keratina. Acesta, ca si plantele, are o radacina sub piele, un folicul din care iese firul de par si un bulb unde se produce pigmentul de culoare sau melanina.
Firul de par are nevoie de hrana corespunzatoare a foliculului cu oxigen si nutrienti (proteine, vitamine si minerale). Daca acesti nutrienti nu ajung la folicul, radacina slabeste si se produc dereglari ale secretiei de sebum.
Drept urmare pot aparea probleme precum: matreata, par uscat, caderea parului.
Omul pierde zilnic 50-100 de fire de par care se regenereaza in acelasi folicul. Daca pierderea este mai mare de atat atunci trebuie cautata cauza (prin consult de specialitate) si remediata.
Ce afectiuni se afla in spatele unui par cu probleme?
- Carenta de minerale, vitamine si proteine din corp
- dezechilibrele hormonale – exemplu sarcina
- stresul – caderea parului poate sa apara si la 2 luni dupa un episod stresant
- factori toxici externi
- anorexia
- bulimia
- anemia
- lipsa de fier
- dezechilibre tiroidiene
- anticonceptionalele cu continut de estrogen si progesteron
- diabetul
- sindromul ovarelor polichistice
- dermatita seboreica
- chimioterapia
- diverse traume
Dupa ce problemele de sanatate generala ale organismului au fost identificate si puse sub control (ori chiar remediate) urmatorul pas este ingrijirea scalpului.
Cum putem sa avem un par sanatos si stralucitor?
Respectand o serie de reguli sau folosindu-ne de ajutorul pe care ni-l pune la dispozitie natura, putem avea un par sanatos si stralucitor. Astfel, uitati care sunt cele mai practice recomandari:
- Spalati parul cel mult de doua ori pe saptamana, nu mai mult!
- Schimbati samponul la o luna sau doua pentru a nu se obisnui parul cu el (si a produce efectele adverse fata de cele dorite);
- Incercati sa aflati care este samponul care vi se potiveste pentru genul vostru de par;
- Detoxificati periodic parul – cea mai cunoscuta metoda din strabuni este curatarea cu otet de mere: La 100 ml otet puneti 300 ml apa, masati bine radacina parului cu varful degetelor dupa care limpeziti cu apa. Veti obtine un par curat si stralucitor;
- Folositi intotdeauna balsam – pentru a evita despicarea varfurilor. In situatia in care aveti un par gras si va temeti ca se va ingrasa si mai tare, atunci tineti cont sa il aplicati doar pe varfuri!
- Clatiti parul cu apa rece – pentru a inchide cuticulele parului si a pastra nutrientii din balsam. Acest procedeu nu trebuie sa dureze mai mult de 30-40 secunde.
- Cautati un piaptan de calitate pentru a evita ruperea firelor de par ud;
- Achizitionati-va o peri de par de calitate – spre deosebire de piaptan, peria se foloseste pe parul uscat nu ud. Un periaj de cateva ori pe zi curata parul de scame, praf si alte impuritati si il aeriseste.
- Tundeti-va lunar varfurile parului pentru a-l ajuta sa creasca frumos si viguros.
- Evitati elasticele deoarece rup firele de par – folositi bentite sau altecva care nu agata.
- Folositi stiling-ul doar pentru ocazii, altfel din dorinta de a arata perfect distrugeti parul.
- Tratati parul cu silicon: acesta este recomandat pentru firul subtire si fragil;
- Consumati nuci si peste pentru un par sanatos.
- Folositi apa calduta, nu fierbinte! Apa fierbinte distruge substantele si uleiurile naturale din firul de par.
Ingrijire si tratament pentru par gras
Vorbim de par gras atunci cand glandele sebacee de la nivelul scalpului o iau razna si secreta mai mult sebum decat are scalpul nevoie pentru hrana. Acest lucru se datoreaza de cele mai multe ori aparitiei unor tulburari hormonale.
Metode de stopare a secretiei de sebum
Pentru a avea un par sanatos, fara exces de sebum:
- folositi sampoane pe baza de citrice si mentol;
- folositi balsam pe baza de extracte de plante fara grasimi;
- tineti cont de clatirea imperioasa a parului pana „scartie”;
- folositi masti naturale care sa nu agreseze scalpul.
Tratamente naturiste pentru par gras
- Clatiti parul dupa samponare cu un amestec de apa cu otet sau zeama de lamaie;
- Masati radacina parului cu bere sau vin (il va degresa) dupa care clatiti bine cu apa;
- Folositi decoct din frunze de nuc, menta sau musetel, in loc de balsam.
- Folositi bicarbonat de sodiu – 3 lingurite bicarbonat si putina apa, se maseaza usor radacina parului si apoi clatiti cu apa.
- Masati parul cu decoct de menta si lavanda.
- Cimbru, rozmarin si codita soricelului – se prepara o infuzie din 3 lingiri de amestec si 1 litru apa, timp de 15 minute. Se clateste si se maseaza viguros scalpul dupa samponare. Amestecul de plante are rolul de a reduce secretia de sebum.
Tratamente pentru parul uscat si lipsit de stralucire
Daca aveti parul uscat si lipsit de stralucire, atunci aflat ca exista o serie de plante care au efecte extraordinare in astfel de situatii. Ele sunt:
?radacina de brustuere
?tataneasa
?teiul
?pelinul
?salvia
Se iau 3 linguri din fiecare planta si se amesteca dupa care care se prepara un decoct cu 3 linguri de amestec la un litru de apa. Cu acesta se clateste parul dupa samponare.
Tratamente cu plante impotriva caderii parului
Caltunasii (condurasii) – au proprietati tonifiante si regeneratoare
Aceasta planta este extrem de eficienta in preventia caderii parului. Astfel, se realizeaza o infuzie din 150g planta (frunze si flori) intr-un litru de apa clocotita pentru 15 minute.
Se maseaza scalpul timp de 10 minute (pentru a da rezultate). Acest masaj ajuta la activarea circulatiei sangvine a scalpului si la oxigenarea sistemului de vase capilare.
Musetelul pentru par blond si frunze de nuc pentru brunet – se realizeaza o infuzie cu care se maseaza parul si se clateste dupa samponare.
Masti cu argila verde aplicate la radacina parului – se lasa sa actioneze timp de 15 minute dupa care se clateste cu apa din abundenta.
Cat de importanta este apa pentru un par sanatos?
Am tot vorbit de spalatul parului, de clatit… dar nu am povestit despre cel mai important lucru si anume APA. Nu putem obtine efectul dorit (indiferent de tratament) daca apa cu care spalam parul nu este de calitate.
Calitatea apei se vede inclusiv in calitatea parului. Bunicile noaste aveau acea stralucire in par (parca nativa), insa ele strangeau apa de ploaie cu care isi spalau apoi parul… si desi va poate parea ciudat, aceasta tehnica dadea rezultate incredibile.
Acum apa este incarcata cu substante minerale care o fac dura. Apa dura incarca firul de par si ii ia stralucirea, facandu-l aspru si greu de descalcit.
Ce facem cand avem apa dura?
Dedurizarea apei se poate face cu otet asa cum am mai prezentat lai sus.
Lamaia – datorita continutului de acid citric sucul de lamie impiedica depunerea de calcar pe firele de par.
Apa de ploaie – se fierbe si se raceste si se amesteca cu apa de la robinet pentru a reduce duritatea (2 cani la 3 de apa de la robinet).
Apa de izvor imbuteliata – se amesteca cu apa de la robinet in cantitati egale, se spala parul si se limpezeste cu apa imbuteliata pentru a indeparta urmele de calcar.
Si pentru ca traim in secolul cosmetizarii au aparut tot soiul de opinii cu privire la tratamentele naturiste. Toate „argumentele” impotriva utilizarii tratamentelor naturiste sunt menite sa incurajeze consumul produselor cosmetice (artificiale) existente pe piata.
Daca ar fi adevarat ce vor sa ne spuna cum ca apa de ploaie si de izbor, lamaia si oteul nu ar avea nici un efect… atunci cum au aparut basmele? Cu zane si Ilene Cosanzene cu pletele pana la calcaie? Oare aveau atunci mai multe cosmetice decat acum? Ne uitam la femeile de la tara din perioada interbelica. Ele se foloseau de natura in tot ce era cosmetic si toate aveau cositele pana in brau. Nu zic ca nu sunt si produse cosmetice bune, dar oare din ce sunt facute? Daca nu din oferta generoasa a nturii?
Cel mai impotrant pentru sanatatea parului nostru este sa folosim ce este mai bun si din plante si din cosmetice.
Sursa foto coperta: womenshealthmag.com
Citeste si:
?♀️ Scapa de Matreata in mod natural! Vezi 20+ Remedii Naturiste pentru matreata
?♀️ Tratamentul naturist: prieten sau dusman?
?♀️ Cosmetice NATURALE din Aloe Vera pe care ti le poti prepara singura ACASA
[…] riscul pierderii parului – imbunataind pielea […]
[…] Citeste si: Sfaturi si tratamente naturiste pentru un par sanatos […]