fbpx
fructe si frunze de gutui
Boli/Afecțiuni Plante medicinale

Top 15 beneficii ale gutuiului despre care sigur nu stiai!

Punctajul nostru
Apasa pentru a acorda un punctaj
[Total: 19 Average: 4.1]

Gutuiul – pomul fructifer care ne imbie cu frumusetea si aroma fructelor pe care bunicile si strabunicile noastre le culegeu cu grija si le pastrau in fereastra inspirand artistii  populari:

„Galbena gutuie, Dulce, amaruie, Lampa la fereastră, Toata iarna noastra”

… pentru ca toata iarna bucurau gusturile romanilor de la tara prin diversele preparate facute din ele, fie ca se consumau proaspete, fierte sau coapte la cuptor.

Beneficiile frunzelor de gutui

Sursa foto: healthbenefitstimes.com

Insa pana sa ajungem la fructe, sa nu uitam de multimea beneficiilor pe care le confera frunzele de gutui.

In primul rand trebuie mentionat faptul ca frunzele de gutui contin o multitudine de acizi organici, precum:

  • acidul quinic 72%,
  • acidul citric 13% ‘oxalic,
  • fumaric si altele.

Frunzele de gutui mai contin si compusi fitochimici cu actiune antioxidanta si antiinflamatoare prin continutul de quercitina si rutin.

Prin continutul lor de rutin ajuta la mentinerea sanatoasa a vaselor de sange si a capilarelor prevenind accidentul vascular si hemoragiile.

Afectiuni tratate cu preparate pe baza de frunze de gutui

Diabetul zaharat

In combinatie cu o alimentatie echilibrata (vezi aici ce nu ai voie sa mananci cand ai diabet) ceaiul din frunze de gutui se poate dovedi a fi de real ajutor in cazul pacientilor care sufera de aceasta afectiune.

Cum se prepara/consuma?

Se pun 5 gr de frunze in 250 ml apa clocotita timp de  20 minute.

Dupa racire, intreaga cantitate se imparte in trei prize si se consuma pe intreaga zi (de 3 ori/zi).

Hipertensiunea arteriala

Frunzele de gutui sunt extraordinare si pentru persoanele care sufera de hipertensiune arteriala. In aceasta afectiune frunzele de gutui se folosesc sub forma de macerat sau de tinctura.

Cum se prepara maceratul din frunze de gutui?

Se iau aproximativ 50 g frunze de gutui care se spala in prealabil. Apoi zdrobesc (maruntesc) si se adauga 1 l apa rece, lasandu-se la temperatura camerei. Continutul se amesteca din cand in cand, iar la final se strecoara prin tifon. Preparatul astfel obtinut se va consuma in maxim 24 ore.

Infectii gastro-intestinale si diaree

Ceaiul din frunze de gutui este foarte benefic in cazul infectiilor gastrointestinale si al diareei. Prepararea este similara cele indicate mai sus (in cazul pacinetilor cu diabet).

Ingrijirea scalpului si indepartarea matretei

Ceaiul din frunze de gutui se foloseste pentru ingrijirea scalpului, inatrirea firului de par si indepartarea matretei. Dupa ce parul a fost bine spalat cu sampon si clatit cu apa normala, se va clati intreg scalpul cu 500 ml ceai din frunze de gutui si se va acoperi cu un prosop (se va lasa sa actioneze).

Afectiuni tratate cu preparate din fructe de gutui

Sursa foto: npr.org

Fructele gutuiului sunt cunoscute de peste 400 de ani pentru continutul lor bogat in vitamine (A,B,C.PP). Tanina si pectina din compozitia gutuilor mentin sanatatea mucoasei digestive, iar prin antioxidantii continuti de acestia, se faciliteaza lupata cu radicalii liberi responabili de aparitia cancerului.

De asemenea, prin continutul ridicat de potasiu regleaza tensiunea arteriala.

Gutuile au peste 100 de proprietati, de acea ele erau pastrate cu grija si nu lipseau iarna din casele romanilor.

Tratamentul anemiei si redarea poftei de mancare la copii

Pentru copiii anemici se face o salata din gutuie, morcov si mar rase pe razatoare si amestecate cu miere. Aceasta salata activeaza pofta de mancare, este o sursa de vitamine si minerale si intareste forta fizica si sistemul imunitar al copilului.

Beneficiile consumului de gutuie pe stomacul gol

Gutuia consumata dimineta pe stomacul gol intareste gingile remineralizand dintii, elimina toxinele din corp reducand obosela cronica, iar prin continutul ridicat de viatmina C opune rezistenta racelilor si gripei.

Gutia proaspata incetineste procesul de evolutie al microelementelor care favorizeaza hepatita. Prin continutul ridicat de pectine diminueaza colesterolul.

Sucul proaspat de gutuie, consumat dimineta pe stomacul gol ajuta persoanele astenice, pe cele cu probleme respiratorii si cardiace.

Beneficiile semintelor de gutuie

Sursa foto: spad-bio.com

Semintele de gutuie vindeca urmatoarele afectiuni:

  • tuse uramata de expectoratie cu sange
  • astmul bronsic
  • traheita
  • bronsita
  • angina pectorala.

Sa nu uitam si de minunata peltea de gutui, de gemul, dulceata si compotul pe care le putem prepara atat pentru beneficiile medicale, cat mai ales pentru gustul deosebit. Gutuiul este un pom fructifer care ne ajuta la mentinerea sanatatii cu tot ce are el mai bun. Pentru persoanele care nu tolereaza fructele, sau intampina dificultati in mestecarea lor, exista o solutie: coacerea! Gutuile coapte la cuptor sunt adevarate delicii, mai ales pe timpul iernii!

Sursa foto: splendidtable.org

15 comentarii

  1. Foarte bun articolul! Noi iubim gutuia. Copii o prefera în compot iar noi ca atare. Am găsit aici în Danemarca chiar și ceai de gutui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: