fbpx
Diverse Publicitate

Ziua buna se cunoaste dupa cafeaua de dimineata

Punctajul nostru
Apasa pentru a acorda un punctaj
[Total: 2 Average: 5]

A venit toamna. Copacii parca se pregatesc de ultimul spectacol de gala. Multitudinea de culori nu ii inspira doar pe poeti si pe pictori, ci ne fascineaza pe noi toti, indiferent cat de infimi am parea pentru Univers.

Privesc spre padure si in minte imi vin „Codrii de arama” ai lui Eminescu, in plenitudinea frumusetii lor. Niciun zgomot, nicio adiere de vant… totul asternut intr-o lunga asteptate.

Cobor prin campiile parjolite de canicula verii care abia a plecat. Din loc in loc cate un palc de pasari tipa strangandu-si randurile si pregatindu-se de lunga calatorie.

O frumusete trista.

Privesc peste umar spre padurea ramasa in departare, in care spectacolul este deja dezlantuit. Mii de frunze colorate desprinse din ramurile copacilor danseaza in vazduh intr-un dans frenetic. Vantul le inalta in adancul cerului, numai pentru ca apoi sa le aseze cu multa grija pe pamant pentru iernat.

Seara a venit mai repede ca deobicei, fiind urmata de o noapte lunga si plina de ganduri si grij.

In plin miez de noapte aud ceva lovind ritmic in geam. Ma ridic si privesc: vantul infasoara casa ca o soparla uriasa intrata in agonie… Pe semne ca nici lui nu ii place afara in intunericul rece… si framanta crengile copacilor cu atata rautate, incat bietii de ei ajung sa imi bata cu ramurile in geam.

Spre dimineata cand cocosii  incep vioi sa cante, parca si vantul plictisit de atata zarva s-a dus sa se odihneazca.

Ce a ramas in urma?

Un décor plumburiu ca in catrenele lui Bacovia. O atmosfera tipic bacoviana care dupa o noapte agitata iti striveste in taina cerebelul, iar tu trebuie sa zambesti, caci a inceput o noua zi.

Fa-o daca poti!

Nici in casa nu mai este prea multa liniste.

Cineva foarte vesel danseaza prin bucatarie, pe langa espressorul de cafea si fredoneaza:

Ziua buna se cunoaste de dimineata”.

Ma asez somnoroasa si trezita cu „fata la cearceaf” si privesc spre sot cum topaie si corecteaza versurile, de parca tine cu tot dinadinsul sa le aud:

ZIUA BUNA SE CUNOASTE DUPA CAFEAUA DE DIMINEATA”.

Versurile fredonate de el intra parca intr-un tango cu rasnita de cafea care zdrobeste cu rautate ceva.

Cand rasnita tace, intreaga incapere este invadata de o aroma de cafea macinata, muzica se opreste si domnul incepe:

  • Ti-o prezint pe Etolia, noua mea achizitie in materie de cafea…

Ma uit buimaca la el cum debordeaza de viata si cata energie are… si in mintea mea se rotesc mii si mii de intrebari:

Cafea Etolia? Ce o mai fi si asta? De ce este asa de euphoric? De unde atata stare de bine?

Si tot se rotesc in mintea mea intrebarile pana cand gandurile sunt intrerupte de o ceasca aburinda de cafea pe care mi-o aseaza tacticos in maini.

Aroma imi invadeaza cu repeziciune pana si sinusurile.

Ciudat… o cafea cu un miros bogat, o aroma fructata. Gustul fructelor galbene tropicale a fost prima imagine…

Ridic cu teama ceasca spre gura… dar nu.

O indepartez si o admir: cana de sticla ii reda culoarea in toata plenitudinea ei castaniu-roscata.

Invart lichidul in cana: o pelicula de catifea din care se inalta aburi.

Indraznesc…

Gust: cu prima inghititura incerc sa inteleg ce are special fata de celelalte cafele. In minte mi-a aparut imediat ecoul cuvantului „prospetime”.

Il intreb de unde atata prospetime, si m-a lamurit in cateva cuvinte:

Aceasta cafea este adusa in tara verde, si numai dupa aceea se prajeste. De aici prospetimea.

Am aflat despre Kfea.ro ca este cel mai mare Coffee Shop online in Romania, oferind clientilor sai o multitudine de sortimente de cafea (cafea boabe, macinata, chiar si capsule). In functie de origine, cafeaua are alta nuanta ori savoare.

Ascultand cu atentie nici nu am realizat cum cafeaua mea din cesca pur si simplu a disparut, lasand in urma ei parca o invitatie.

Ma ridic si privesc pe fereastra. Parca nici cerul nu mai pare atat de plumburiu. Parca nici copacii nu mai sunt asa tristi. Ceva din mine ma indeamna sa spun mai vreau.

Am inceput sa inteleg ca ziua buna incepe cu o cafea buna, si am continuat sa-l ascult…

Beneficiile cafelei

…iar daca imaginea bacoviana se schimba dupa o cafea, atunci sa nu uitam si ce face aceasta cafea in corpul nostru:

  • Oamenii de stiinta ai American National Cancer Institute au descoperit ca aceasta reduce cu 20% aparitia cancerului de piele.
  • Se mai spune ca metabolismul iubitorilor de cafea cofeinizata este cu 16% mai rapid decat al celor care nu beau cafea, ajutand la slabit.
  • Cafeaua contine mai multi antioxidanti decat afinele si merele.

…Si inca ceva: femeile care consuma 2-3 cani de cafea sunt mai putin susceptibile (15%) sa dezvolte depresie.

Nimic fals, totul numai si numai adevar, caci daca ma uit mai bine pe fereastra imaginatia ma duce de la Bacovia la „Iarna pe ulita” a lui Alecsandri. Si ce poate fi mai frumos iarna decat o cesca de cafea in aroma de cozonaci copti si crengute de brad?

Si, in final nu intarzie nici intrebarea:

  • Ei bine, ia zi… cum a fost?

Si din dorinta de a-l necaji si de a-i taia din entuziasm, i-am zis:

  • Efectul Placebo!

Dar nu am avut succes pentru ca mi-a marturisit ca a impartit-o si colegilor de serviciu si toti au fost foarte interesati de aceasta cafea proaspat prajita, preparata cu atata dibacie. Chiar si cei mai fideli consumatori de alte marci au fost surprinsi.

Desi de fel imi place sa fiu carcotase, aceasta cafea ma obliga sa spun adevarului pe nume.

Asa ca da: Ziua buna se cunoste dupa cafeaua de dimineata.

Articol scris pentru Superblog 2021.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: