fbpx
femeie care isi sufla nasul, rinita alergica, viroza, nas infundat
Boli/Afecțiuni

Spalarea nazala – o solutie ideala pentru a scapa de rinita si sinuzita

Punctajul nostru
Apasa pentru a acorda un punctaj
[Total: 3 Average: 5]

Pentru ca tocmai am vorbit zilele trecute despre dezvoltarea bacteriilor din gura si curatarea acesteia, m-am gandit ca ar fi oportun sa abordam si subiectul curatarea nasului – acesta fiind o alta poarta de intrare a bacteriilor si a virusilor in organism.

Este normal sa avem o anumita cantitate de mucus la nivelul mucoasei nazale si sinusale. Totusi, infectiile si alergiile cauzeaza producerea de mucus in exces, ducand la probleme. Prin spalarea nasulului se indeparteaza mucusul aflat in exces, mucusul infectat (puroi), particulele de praf, polen, bacteriile si poluantii. In felul acesta se reduce inflamatia (infundarea) nasului.

Spalarea nazala se poate face atat „manual”, cat si cu dispozitive speciale cumparte din comert si solutie salina.

De ce se recomandata spalarea nazala?

Stim cu totii ca aerul pe care il respiram contine o flora microbiana saprofita, naturala, formata din bacterii, ciuperci si virusi. In conditii de umiditate si caldura, alaturi de aceasta se dezvolta germeni patogeni care provin de la omul bolnav sau purtator. Cea mai comuna modalitate de transmitere a agentilor patogeni este calea aerului, ducand la aparitia bolilor infectioase respiratorii.

Si cum calea de acces este nasul atunci spalarea lui reprezinta o grozava masura de preventie. O igena permanenta a nasului ne poate scapa de aparitia unor boli precum rinitele acute sau cronice, infectioase sau alergice si sinuzitele.

Cel mai mare pericol al acestor infectii consta in aceea ca se pot extinde catre urechi, ducand la otite.

Cand este necesara spalarea nazala?

Spalarea nazala salina este necesara in urmatoarele situatii:

  • Alergii – cand factorul alergenic patrunde in nas
  • Aer poluat – praf, poeln, fungi, mucegaiuri, fum, cenusa, hidrocarburi, gaze de esapament. Acesti poluanti odata ajunsi in nas trebuie indepartati prin spalare deoarece pot fi cancerigeni producand mutatii celulare. Iar dintre cancerele asociate poluantior amintim:

 – cancerul pulmonar  (azbest, plumb, fum de tigara)

 – cancerul cailor nazale (pulberi de lemn)

 – cancer de esofag (fumatul)

  • Sforaitul – canalele nazale congestionate impiedica buna inspiratie a aerului in plamani. Se creeaza o rezistenta semnificativa in palatul moale. Acesta vibreaza deoarece in pozitia culcat pe spate palatul moale cade pe spate, iar fluxul de aer vrea sa ridice natural palatul. Din cauza congestiei, fluxul de aer este scazut. Astfel nu va putea sa tina palatul moale departe de peretele faringian si in acest fel apar acele vibratii suparatoare (sforaitul).

Avantajele spalarii nazale

  • reducerea simptomelor nazale cauzate de gripa, raceala si rinita alergica
  • reducerea congestiei nazale si a consumului de sparyuri decongestionante (care pot da dependenta)
  • reduce efectele fibrozei chistice si ale sindromului cililor imobili
  • reduce sforaitul si apneea de somn

Metoda de spalare a nasului cu apa sarata

Se foloseste o cana de 300ml apa calda (nu rece, nu fierbinte).

Se dizolva 1/4 lingurita sare de mare sau sare obisnuita (NEIODATA).

Se pune lichid astfel obtinut in causul palmei si se trage apa pe cate o nara, dupa care se sufla nara respectiva pana se elimina toata apa. Se repeta procedura pe fiecare nara in parte pana la curatarea completa.

Foarte important de stiut este ca nasul se sufla cate o nara cu gura intredeschisa pentru a evita aparitia presiunii in sinusuri sau impingerea secretiilor spre ureche.

Personal am practicat aceasta metoda de spalare inca din tinerete, ori de cate ori a fost cazul – chiar si cand in preajma au fost persoane racite.

De curand m-am confruntat cu o sinuzita care mi-a umplut sinusurile de infectie si cum spalatura parca nu facea fata, am facut o infuzie de salvie in care am dizolvat sarea. Cu aceasta infuzie am spalat nasul. In doar 2 zile infectia din nas s-a redus vizibil iar in cea de a treia a disparut.

Recomand cu caldura aceasta metoda care daca este efectuata corect aduce doar beneficii.

Stiai ca?

Nasul este un FILTRU pentru aproximativ 14.000 litri de aer pe care ii inspiram in fiecare zi? Pentru ca acest filtru sa fie permanent curat trebuie sa facem o rutina din igena nazala zilnica.

Sursa foto: TheHealthSite.com

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: