Toti stim ca piftia (sau racitura) si bulionul de oase sunt preparatele buncilor si strabunicilor nostri in tratarea problemelor de oase. Cine le da aceasta superputere?
Raspunsul este simplu: colagenul.
Cuprins articol
Ce este colagenul?
Colagenul este de fapt ce mai importanta proteina structurata a organismului. O treime din cantitatea totala de proteina din corpul uman este formata din diferite tipuri de colagen.
Termenul de colagen defineste de fapt o intreaga familie de proteine din care 28 tipuri diferite, 57% din colagen are in alcatuire 3 aminoacizi:
- Glicina (33%)
- Prolina (12%)
- Hidroxiprolina (10%)
In matricea extracelulara, colagenul actioneaza ca un stabilizator in zona dintre celulele individuale ale unui tesut.
Tipuri de colagen
In corp se gasesc mai multe tipuri de colagen, respectiv:
- Colagen de tip I – piele, tendoane, oase, dinti, vase de sange, organe interne.
- Colagen de tip II – cartilaj, la ochi in umorul vitros.
- Colagen de tip III – piele, uter, vase de sange.
- Colagen de tip IV – in glomerulii renali (corpurile filtrante) cristalin, mambrana celulara a pielii, celulele vasculare.
- Colagen de tip V – membrana celulara a muschilor.
Surse de colagen
Cele mai bogate surse alimentare din care ne putem prelua colagenul sunt:
- oasele cu maduva
- cartilajele
- tendoanele de vita si porc
- picioarele, glesnele de porc
- picioarele de pui
- pielea de porc si pui
- meduzele – colagenul din meduze este folosit in produsele cosmetice.
Cele mai populare preparate bogate in colagen sunt: piftia si bulionul de oase.
Pentru a produce colagen, corpul uman are nevoie de doua componente:
- Aminoacizi
- Vitamina C – actioneaza impreuna cu enzimele la producrea colagenului.
Consumul de alimente bogate in zinc si siliciu, precum catina, semintele de dovleac si meiul, au efect de sustinere, promoveaza acumularea de colagen si intarzie descompunerea acestuia.
Citeste si: TOP 8 afectiuni pe care le trateaza CATINA + 6 Motive pentru a avea ulei de catina in casa!
Cine distruge colagenul din organism?
Principalii factori in distrugerea colagenului din organism sunt:
- Stresul,
- expunerea la soare in momente nepotrivite si pentru prea mult timp,
- fumatul,
- bolile cronice,
De asemenea, productia de colagen incetineste cu inaintarea in varsta.
Cum stim ca pierdem colagen?
Principalele semne de pierdere a colagenului sunt:
- pielea isi pierde din fermitate, apar ridurile
- subtierea parului
- oasele isi pierd din densitate
- tendoanele sunt mai putin flexibile
- apar probleme articulare
Cele mai afectate sunt femeile in timpul menopauzei, deoarece nivelul de estrogen scade si odata cu acesta scade si capacitatea organismului de a produce colagen.
In astfel de situatii piftia si bulionul de oase sunt potrivite pentru a compensa nevoia organismului de colagen.
Alternativa vegetariana pentru colagen
Colagenul este produs doar de animale – deci nu exista colagen vegetal.
Vegetarienii isi pot ajuta organismul sa produca colagen printr-o alimentatie echilibrata, consumand produse bogate in vitamina C, pe langa proteine.
Produse vegetale care contin aminoacizi importanti in producerea colagenului:
- arahide
- seminte de floarea soarelui
- seminte de susan
- seminte de mac si canepa
- macese
- catina
- urzici si seminte de urzici
- citrice
- ardei grasi si rosii
Pe langa aceste alimente un rol important in a ajuta organismul in productia de colagen o au ciupercile in mod special Shitake.
Citeste si: 30+ Beneficii ale consumului de SUSAN NEGRU pe care putini le cunosc!
Beneficiile consumului de piftie si bulion de oase
Consumul de piftie si bulion de oase reprezinta un leac extraordinar in:
- reumatism
- osteoporoza
- artroza
- artrita reumatoida
- dureri de genunchi
- dureri articulare
- dureri de spate
- refacerea ligamentelor rupte
- fracturi
- hernie de disc
- imbunatateste structura oasoasa la copii
- ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor
- benefica in boala intestinala – prin continutul de glutamina
- boli autoimune
- boli inflamatorii cronice ale intestinelor
- boala celiaca
- creste permeabilitatea intestinala – prin continutul in glutamina care hraneste bacterile bune din intestin.
- colita urlceratica
- Boala Crohn
- repara peretele intestinal prin continutul de colagen
- Ajuta sistemul imunitar prin continutul de prolina si hidroxiprolina
- confera parului rezistenta si stralucire
- efect antiimbatranire
- Benefic in sarcina – colagenul de tip IV ajuta la implantarea oului in uter. Colagenul ajuta la formarea barierei placentare, si pentru sanatarea uterului si a colului uterin, mentinandu-l bine inchis pe parcursul sarcinii si nasterii. Colagenul este cel care ajuta la dilatare in timpul nasterii naturale.
- Previne bolile cardiovasculare
- benefica pentru problemele dentare (paradontoza)
- imbunatateste calitatea somnului prin continutul in glicina
Bulionul de oase – excelent remediu in diaree si dureri abdominale, actioneaza (actioneaza ca o sticla cu apa fierbinte) aplicata pe abdomen, completand si rezervele de lichide din organism.
Pentru a obtine o piftie cu o cantitate considerabila de colagen este nevoie sa fierbeti oasele pentru un timp mai indelungat (pana la 10 -18 ore). De asemenea, in apa fierbinte se adauga o cantitate de otet (cu rol de a extrage cat mai multe substante active). In final, cand se lasa la vanturat, este recomandat sa adaugati o cana de patrunjel verde tocat pentru a creste aportul de vitamina C. Dupa se strecoara si se pune la gelanitizat.
Stiati ca?
- Densitatea osoasa scazuta la batranete depinde de cata masa osoasa se acumuleaza in copilarie?
Citeste si:
ARTROZA – Ce sa mananci si sa faci pentru a scapa de simptomele ei
Salata verde: planta minune care te ajuta in (aproape) orice situatie! + 6 Remedii Naturiste
Macesele – fructele „minune” care trateaza peste 25 de afectiuni!
Sursa foto: freepik.com
[…] Citeste si: PIFTIA si BULIONUL DE OASE – cele mai bogate surse de COLAGEN! […]
[…] datoreza lipei colagenului, pe care il asimilam si din traditionala „piftie” (racitura) sau din bulionul de oase, totusi ajutorul vine de la Calafast, prin cele trei tipuri de colagen natural provenit din […]