fbpx
branza de capra
Dietă și Nutriție

Top 15 motive pentru care sa consumi BRANZA DE CAPRA!

Punctajul nostru
Apasa pentru a acorda un punctaj
[Total: 23 Average: 3.8]

Branza  de capra este cea mai bogata sursa de calciu (895mg) si fosfor (729mg).

La fel ca si laptele, branza de capra aduce o multitudine de beneficii pentru sanatate.  Aceste calitati intalnite in produsele lactate de capra se datoreaza faptului ca animalul este foarte selectiv in ceea ce mananca, comparativ cu vaca – despre care se stie ca manca ce primeste.

Capra mai intai gusta si numai dupa aceea hotaraste daca manca. Mai mult, ea prefera foarte multe plante medicinale din flora spontana, evitandu-le pe cele toxice.

Beneficiile consumului de branza de capra

Cand ne-am mutat de la bloc la casa si asteptam primul nepot, ne-am hotarat sa cumparam o capra. Laptele de capra este extraodrinar pentru femeile care alapteaza si pentru copii, fiind singurul care poate inlocui cu succes laptele de mama, fara a necesita fierberea!

In plus, branza de capra are urmatoarele beneficii:

  1. Intareste sistemul imunitar – prin nutrientii din compozitie
  2. Protejaza impotriva cancerului – protejaza peretii intestinelor de diverse substante cancerigene
  3. Imbunatateste sanatatea articulara – prin continut de substante antiinflamatoare
  4. Previne anemia – fiind bogata in vitamine: Vitamina D, Vitamina K, Vitamina A, Complexul vitaminei B (tiamina, niacina, riboflavina)
  5. Consumul de branza ajuta organismul pentru a asimila mai usor fierul din celelate alimente (galbenus de ou, spanac, urzici, etc)
  6. Reface calusul osos dupa fracturi, intr-un timp cat mai scurt
  7. Ajuta dezvoltarea copilului din viata intrauterina daca gravida consuma branza de capre.
  8. Combate colesterolul – prin continutul redus de grasime (aceasta are jumatate din grasimea din branza de vaca)
  9. Ajuta in curele de slabire avand un continut mic de calorii fata de celelate forme de branzeturi  (cu 200 calorii mai putin decat cea de vaca)
  10.  Recomandata persoanelor cu intoleranta la lactoza.
  11. Continut scazut de sodiu (la jumatate comparativ cu celalate)
  12. Previne lipsa de calciu la copii si adulti
  13. Benefica in tratarea afectiunilor pulmonare si intestinale
  14. Previne instalarea precoce a osteoporozei la femeile in premenopauza prin continutul de calciu si fosfor si prin celalate substante care ajuta la absorbtia acestora de catre organism.
  15. Mentine sanatatea aparatului cardiovascular

Urda, zerul si branza de capra

branza de capra

Despre branza de capra se stie din batrani ca este un aliment sanatos si usor de digerat.

Ea se obtine din lapte proaspat de capra. Pentru un kilogram de branza sunt necesari 10 litri de lapte. In urma obtinerii branzei rezulta o substanta apoasa numita zer, deosebit de benefic pentru sanatate.

Din el, prin fierbere, se obtine urda dulce despre care am amintit in acest articol: Urda: 18 beneficii extraordinare pe care sigur NU le stiati!

Si daca tot am vorrbit despre beneficiile consumului de branza de capra, nu pot sa nu amintesc si despre proprietatile zerului.

Zerul este foarte bogat in aminoacizi. In plus, acesta are in compozitia sa cateva elemente functionale care contribuie la sustinerea sistemului imunitar si la distrugerea radicalilor liberi.

Parintele medicinii, Hippocrates, a fost primul medic care recomanda pacientilor sai sa consume zer, atat pentru diverse afectiuni cat si pentru mentinerea sanatatii.

Compozitie zer din lapte de capra

zer din lapte de capra

Zerul obtinut din lapte de capra este bogat in:

  • beta  lactaglobulina:  pana la 57% – benefica in cresterea masei musculare.
  • alfa lactalbumina: pana la 25% – are in compozitie 6% triptofan element de baza al formarii serotoninei (cunoscuta ca hormon al fericirii). Alfa lactalbumina mai contine si lizina, lecitina, treonina si cisteina, cu propietatea de a lega mineralele din corp, precum calciu si zinc, ajuntand la o mai buna absorbtie si asimilare a acestora.
  • Imunoglobulina:  pana la 15% – protejaza antioxidantii, intarind sistemul imunitar.
  • Glicomarcopectide: pana la 15% – se formeaza in timpul fabricarii branzei din cazeina digerata si contribuie la absorbtia mineralelor in organism.
  • Lactoferina 1%-  declansaza productia de substante antiinflamatorii in corp, protejand organismul de hepatita.
  • lactoperoxidaza sub 1% – cunoscuta pentru proprietatile antimicrobiene.

Zerul este o sursa bogata de leucina, izoleucina si valina cu rol de mentinere si formare a masei musculare – ideal pentru consumul sportivilor. Proteina din zer poate contribui la reducerea greutatii corporale.

Zerul contribuie prin continutul sau la prevenirea diabetului de tip II!

lapte de capra la copii

Zerul contine cei 9 aminoacizi esentiali pe care organismul nu ii poate produce singur si care trebuie obtinuti dintr-o alimentatie corespunzatoare, echilibrata.

In Anglia secolului al XVII-lea existau asa numite „case de zer” (cum ar fi azi cafenelele) unde serveau bautura preferata din zer, precum: bautura din zer cu ierburi, terci de zer, supa de zer.

In secolele XVII – XIX s-au infiintat baile de zer (foarte frecventate in acea perioada pentru beneficiile aduse pielii si corpului).

Prin procedee de uscare a zerului se obtin produse proteice pentru sportivii care doresc sa isi reliefeze si sa creasca masa musculara.

Sursa foto: freepik.com

Citeste si:

? ARTROZA – Ce sa mananci si sa faci pentru a scapa de simptomele ei

? 30+ Beneficii ale consumului de SUSAN NEGRU pe care putini le cunosc!

? ATENTIE! TOP 20 combinatii alimentare COMUNE despre care sigur NU STIAI ca te pot imbolnavi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: