fbpx
Boli/Afecțiuni Diverse Publicitate Semne și simptome

5 efecte neștiute cauzate de dinții lipsă

Punctajul nostru
Apasa pentru a acorda un punctaj
[Total: 2 Average: 5]

Dinții lipsă nu creează doar un aspect neplăcut al danturii, ci reprezintă principala cauză a multor altor probleme de sănătate. Din păcate, efectele edentației, fie ea și parțială, se pot manifesta pe termen lung și nu sunt întotdeauna cunoscute de către pacienți.

Pierderea unuia sau mai multor dinți are, însă, consecințe nedorite și nu de puține ori, iremediabile. Iată care sunt principalele efecte neștiute cauzate de dinții lipsă:

1. Dificultăți în comunicare

Lipsa dinților poate genera dificultăți de comunicare, fiind responsabilă de pronunția greșită a cuvintelor. De asemenea, pacienții care au mai mulți dinți lipsă pot sesiza un sunet asemănător fluieratului, care apare involuntar în timpul vorbirii. O altă consecință extrem de neplăcută a edentației constă în scuipatul neintenționat în timpul conversației, fapt care îi pune pe interlocutori într-un context jenant.

Pentru a elimina aceste probleme cauzate de lipsa dinților, apelează la medicul dentist care îți poate recomanda un tratament de implant dentar în București.

2. Masticație îngreunată

Dinții lipsă reprezintă o cauză frecventă a masticației îngreunate. Neregularitățile care apar în timpul procesului de masticație au un impact major și asupra sănătății dinților existenți, dar și a gingiilor, a capului și a gâtului, precum și a mușchilor maxilari. Malocluzia, așa cum este cunoscută această problemă în termeni de specialitate stă la baza degradării stării generale de sănătate a pacienților, dând naștere migrenelor și durerilor musculare. Totodată, malocluzia conduce și la pierderea altor dinți, precum și la poziționarea nefirească a dinților rămași.

3. Resorbția țesutului osos

În absența unei soluții optime de înlocuire a dinților pierduți are loc un alt fenomen care, în timp, provoacă modificări inclusiv la nivelul fizionomiei pacientului afectat. Este vorba despre resorbția țesutului osos care, în mod normal, oferă suport dinților naturali și unor eventuale implanturi dentare. Astfel, spațiile edentate favorizează retracția gingivală, totodată mușchii feței se slăbesc iar chipul persoanei în cauză capătă un aspect îmbătrânit.

4. Boala paradontală

Pe lângă modificările prezentate până acum, printre efectele negative ale lipsei dinților se numără și mobilitatea dentară. Practic, dinții rămași tind să migreze pentru a acoperi golul și, drept urmare, vor reține mai multă placă bacteriană și tartru. Consecințele constau în apariția unor obturații dentare complicate, care pot degenera rapid într-o afecțiune paradontală cu efecte ireversibile.

5. Supraerupția dinților adiacenți

În cazul dinților pierduți (permanenți) la copii trebuie prevenită din timp supraerupția dinților adiacenți. Din cauza migrării către spațiul edentat, dintele opus celui lipsă va ieși din os, lucru care schimbă geometria cavității bucale. În plus, supraerupția poate provoca inflamația gingiei și a țesutului osos de sub aceasta.

Lipsa dinților te poate determina să zâmbești mai puțin, însă acesta nu este singurul motiv pentru care ar trebui să apelezi cât mai rapid la o soluție optimă de tratament. Edentația este cauza unor serii de probleme de ordin stomatologic și estetic, printre care și cele prezentate în acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: