Este toamna – perioada in care majoritatea gospodinelor scot cazanele si pregatesc bunatatile pentru iarna.
An de an umplu beciul cu tot felul de bunatati, printre care se afla si clasica zacusca.
Personal nu sunt neaparat cel mai mare fan zacusca, dar cum Gratiela si ceilalti copii si nepoti ai mei adora zacusca de casa, nu am incotro decat sa o prepar… cu toata dragostea, desigur!
In fiecare an pregatesc zacusca de vinete, zacusca e ciuperci, zacusca de fasole si chiar si zacusca de peste. Totusi, preferata tuturor din casa ramane zacusca de ciuperci realizata dupa o reteta adaptata (reinventata) de mine insami.
Si pentru ca tot este atat de apreciata, m-am gandit sa o impartasesc si cu voi.
Cuprins articol
Reteta zacusca de ciuperci
Pentru aceasta zacusca de ciuperci aveti nevoie de urmatoarele:
- O caserola mare de ciuperci brune (!ATENTIE: ciupercile trebuie sa nu fie deschise, sa se vada rizomii)
- 7 cepe medii
- 3 kg ardei capia si gogosari rosii
- un dovlecel verde
- 500g vinete (coapte, curatate si scurse de zeama)
- 5 morcovi medii
- 1l suc de rosii
- 250g sos de rosii
- Condimente (coriandru macinat, rozmarin, piper, cardamon macinat, sare, maghiran, busuioc, foaie de dafin 3 frunze, o floare de busuioc, 1 floare de roinita, 4 frunze de salvie,o crenguta de cimbru verde) – toate dupa gust
- 2 legaturi de patrunjel
- Un vas delimano sau teflon (sau chiar tuci)
- Un ardei iute (este optional. Eu am folosit ardei kapia iute)
- 500ml ulei
- 5-6 catei de usturoi mari
- 1 plic boia de ardei dulce
Mod de preparare zacusca de ciuperci
Totul se toaca manual si se lucreaza cu foc mic (sa nu se piarda vitaminele). Pasii de lucru sunt urmatorii:
- Se toaca ceapa marunt si se prajeste in ulei doar cat sa se imoaie.
- Se adauga morcovii dati pe razatoarea mare si se calesc 10-15 minute impreuna.
- Se adauga ciupercile taiate felii (dupa ce s-au indepartat coditele si pielita de deasupra) se prajesc cu celalate inca 10 minute si se amesteca permanent
- Se adauga cateii de usturoi si se incorporeaza
- Se pune prima serie de sare
- Dovlecelul se da si el pe razatoarea mare, se presara cu sare si se lasa la scurs cateva minute dupa care se adauga peste ceapa si morcovi
- Se amesteca constant sa se prajeasca uniform. Dupa ce s-au incorporat bine se adauga ardeii copti si tocati manual in fasii scurte. Se lasa sa fiarba 10 minute.
- Se adauga vinetele coapte si tocate si se amesteca pana se incorporeaza bine
- Se toaca patrunjelul foarte fin si se adauga la compozitie
- Se adauga sucul de rosii si sosul de rosii
- Se pun condimentele
- Se fierbe pana cand iese uleiul deasupra iar compozitia este ingrosata. Se mai adauga sare daca este cazul, dupa gust. Nu se pune sare multa de la inceput caci zacusca scade pana la final. Astfel, se pierde lichid si risca sa fie foarte sarata.

Inainte de a se pune in borcane se scot foile de dafin, salvia, roinita, busuiocul si crenguta de cimbru.
Am uitat sa precizez: acestea se pun intregi tocmai pentru a le gasi si scoate afara.
Dupa capsare borcanele se pun la fiert in baie marina pentru 1 ora, la foc domol – din clipa in care fierbe apa.
Si pentru ca am folosit sos de rosii de casa va dau reteta mai jos:
Reteta sos de rosii de casa
Ingrediente:
- 2 cepe medii
- 10 rosii lunguiete (prunisoare) sau rosii carnoase
- 2 catei mari de usturoi
- 5 frunze mari de busuioc
- Condimente
- 2 linguri miere
- Sare, piper, dupa gust
- 100 ml ulei
- 1 pahar bulion
Mod de preparare sos de rosii de casa
- Se taie cepele felii si se amesteca cu 1/2 din cantitatea de ulei. Se pun si condimentele si se baga la blender. Pasta astfel obtinuta de pune in vasul in care deja am pus la incins restul de ulei si se amesteca usor cu lingura pana devine lucioasa.
- Rosiile se spala si se taie in jumatate. Se indeparteaza semintele dupa care se taie cubulete mici si se pun peste ceapa, in vas.
- Cateii de usturoi si busuiocul se taie marunt si se incorporeaza in compozitie (nu se pune usturoiul cu ceapa deoarece are timp mai scurt de prajire decat ceapa si se va arde, capatand un gust amar)
- Se adauga bulionul, se amesteca pana cand compozitia scade si arata ca un sos se drege cu sare dupa gust.
Pofta buna!