fbpx
macesele, ceai de macese,
Boli/Afecțiuni Dietă și Nutriție Plante medicinale Sănătate emoțională

Macesele – fructele „minune” care trateaza peste 25 de afectiuni!

Punctajul nostru
Apasa pentru a acorda un punctaj
[Total: 6 Average: 4.2]

Macesele sunt cunoscute inca din Antichitate, fiind folosite in medicina traditionala de catre romani, greci, persi, chinezi si arabi. Legendele supun ca primele rozarii (sireaguri de matanii ale calugarilor catolici) erau facute din macese insirate pe ata, iar denumirea de „rozariu” vine de la denumirea latina a maceselor.

Compozitia maceselor

macesele in ulei, ulei de macese,
Sursa foto: midlandsnz.com

Aceste fructe sunt atat de populare, in special datorita compozitiei lor. Astfel, ele reprezinta o veritabila sursa de:

  • vitamina C (continut mai mare decat in citrice).
  • Provitamina A de 20 de ori mai mare decat in mere
  • magneziu
  • calciu
  • fier
  • mangan
  • fosfor
  • potasiu
  • seleniu
  • sulf
  • zinc
  • vitamina E
  • lecitine
  • licopen
  • antioxidanti
  • vitaminele B9, B1, B2, K
  • vitamina P

Macese beneficii

Sursa foto: netdoctor.co.uk
  • asigura intarirea sistemului imunitar si functionarea normala a organismului, prin continutul de vitamina C
  • ajuta la absortia fierului in organism si fixarea calciului datorita vitaminei C
  • transforma acidul folic in acid folinic
  • transforma transferina in feritina
  • actiune antinflamatoare si cicatrizanta
  • actiune imunomodulatoare, antioxidanta si antitumorala
  • impiedica formarea pietrelor la rinichi
  • mentine valoarea optima a colesterolului in sange
  • ajuta la formarea hemoglobinei
  • mentine permeabilitatea si rezistenta peretilor vasculari
  • inlatura oboseala
  • reduce febra.

Macesele se pot consuma sub foram de: ceai, sirop, pasta de macese, jeleu, bauturi racoriroare.

25 afectiuni in care se recomanda consumul preparatelor din macese

Macesele in tratamentul afectiunilor cardiovasculare

  • Anemie – prin continutul mare de vitamine este indicat ca vitaminizant in special in perioada de iarna ajutand organismul in lupta cu racelile.
  • Stres – cura cu macese ajuta organismul sa se adapteze la stres, suprasolicitare sa lupte cu emotiile negative, precum si sa faca fata enervarilor si frustarilor.
  • Insomnia este combatuta prin consumul inainte de culcare a unei cani cu ceai de macese.
  • Afectiunile hepatice – in infectii biliare, dischinezii biliare, colecistite si litiaza se administrea o cana de ceai cald cu 30 de minute inainte de fiecare masa, in cure de 30 zile cu pauza de 10 zile dupa care se reia.
  • Diabet – prin continutul de antociani ai maceselor, aceate a sunt recomandate in diabet de tip 2 in stabilizarea glicemiei.
  • Afectiuni cardiovasculare – Continutul de vitamina C, B si de bioflavonoide din macese ajuta la protectia sistemului cordiovascular de stres, avand si rolul de prevenire a puseelor de tensiune.

Bun vasodilatator arterial. Adjuvant in cazul varicelor, tromboflebitei si arterosclerozei. Macesele sunt campioane in prevenirea crizelor de angina pectorala si infarct.

Macesele si problemele gastro-intestinale

  • Afectiuni gastrointestinale – datorita proprietatilor astringente, diuretice dar si usor laxative, fiind un excelent regulator al digestiei. Atat florile cat si frunzele si fructele sunt benefice in caz de dizenterie. Recomandate in hemoragii stomacale, crampe, senzatie de voma, intoxicatii, enterocolite si inflamatie intestinala. Ceaiul de macese are, de asemenea, efect vermifug.
  • Constipatie – Acizii pectici din compozitaia maceselor ajuta la normalizarea florei intestinale, imbunatatind tranzitul intestinal, prin efectul lor laxativ moderat.

Se consuma 1/2 litru de infuzie de pseudofructe de macese indulcite cu miere, dimineata pe stomacul gol.

Infuzia din 10g de flori de macese la 250ml apa clocotita este un excelent laxativ pentru copii.

Sursa foto: muji.com.hk
  • Calmeaza colicile abdominale si hemoroizii – 2 cani de infuzie de flori de macese pe zi.
  • Diaree – decoct din 30-50 g fructe macinate la 1 litru apa clocotita, infuzate 15 minute si strecurate. Se bea la micul dejun si la mesele principale.
  • Parazitoze intestinale – 2 parti pulpa de macese curatata de cili (perisori) si o parte miere. Se consuma zilnic 2 -3 lingurite.

Macesele in tratamentul afectiunilor renale, genitale si articulare

  • Afectiuni renale – macesele au un puternic efect diuretic, antinflamator si calmant al mucoaselor tractului urinar, actionand astfel cu succes in pielonefrita, cistite, litiaza renala si litiaza vezicii urinare.

Ceaiul de macese in combinatie cu matase de porumb, flori de nalba, radacina de pir frunze de cimbru si lamaita ajuta in colicile renale.

  • Afectiuni ale aparatului genital – macesele sunt antihemoragice uterine, adjuvante din dismenoree, leucoree, gonoree, recomndandu-se infuziile sau tincturile. Cate 6 linguri de pulbere pe zi din macese macinate opresc hemoragiile uterine, previn crampele, regularizeaza activitatea hormonala si compenseaza pierderile de sange care duc la anemie, vertij, stari de slabiciune fizica si psihica.
  • Afectiuni articulare – ceaiul de macese a adus ameliorari vizibile in cazul artritei reumatoide, osteoartritei, gonartrozei si coxartrozei, imbunatatind mobilitatea articulatiei si calmand durerea.

Prin continutul de substante antioxidante si antiinflamatoare impiedica deteriorarea cartilajelor din articulatii, mentinand elasticitatea membrelor si a coloanei vertebrale.

Se tine o cura de 30 zile la inceputul toamnei cu 1/2 litru infuzie de macese pe zi.

Extern se aplica comprese cu infuzie pe zonele dureroase.

Macesele si afectiunile respiratorii

  • Afectiuni ale apartaului respirator – in cazul febrei se utilizeaza pulberea de macese. In cazul gripelor, racelilor, raguselilor, rinosinuzitei, faringitei, astmului bronsic, pneumoniei si tuberculozei sunt eficiente infuziile, decocturile si tincturile. In gripa si guturai se administreaza cate 2 lingurite de pulbere de trei ori pe zi .
  • Alergii – Se fac cure de cate 45 de zile la sfarsitul iernii si inceputul primaverii. Pentru ca efectul sa fie maxim, aceste cure se vor realiza in perioada de inflorire a naturii, cand polenul este in exces si pot sa apara alergiile. Se consuma 1/2 litru de infuzie de macese pe zi.
  • Creste imunitatea – fiind bogate in vitamina C macesele ajuta la recuperarea rapida dupa boala, operatie.
  • Fragilitate capilara – ceaiul de macese ajuta la intarirea vaselor capilare, prin continutul ridicat de vitamina C.
  • Infectii bacteriene – curele cu macese corelat cu antibioticele recomandate de medic ajuta la vindecarea mult mai rapida.

Alte afectiuni ce pot fi tratate cu preparate din macese

  • Obezitatea – macesele accelereaza arderile si faciliteaza refacerea tesuturilor tisulare prin continutul de vitamine si minerale care regleaza metabolismul, participand la reducerea depozitelor de grasime. Este benefica asocierea maceselor in curele cu fructe.
  • Utile in detoxifierea organismului –  macesle reduc stresul oxidativ si radicalii liberi. Reduc chiar si efectele iradierii.
  • Afectiunile pielii – macesle fiind bogate in vitamia C au proprietati regenerative pentru structurile cutanate si subcutanate. Reduc ridurile, trateaza pielea iritata, vindeca pielea uscata, inflamata si psoriazisul.
  • Acneea – se face o pasta din macese (fara samburi) macinate, o aspirina pisata si o lingura de miere. Se foloseste aceasta masca zilnic dupa ce tenul a fost curatat in prealabil.
  • Cancer – antioxidantii din ceaiul de macese sunt capabili sa caute si sa neutralizeze radicalii liberi inainte ca ei sa cauzeze stresul oxidativ, facand dificila multiplicarea celulelor canceroase.
  • Analgezic – carotenoizii si flavonoidele din compozitia maceselor au proprietati analgezice, ameliorand durerea. Actiunea acestora este extrem de rapida!

Macese – Contraindicatii

 Decoctul de macese nu se administreaza persoanelor cu tromboflebita, endocardita sau insuficienta cardiaca;

❌ Samburii maceselor vor fi evitati in forma zdrobita, datorita cicilor ce ies din fructe. Ei pot fi foarte periculosi pentru persoanele care sufera de gastrita si ulcer;

❌ Se consuma cu prudenta in trimestrele I si II de sarcina;

❌ Macesele se consuma cu 2 ore inainte de a lua medicamente antiacide, intrucat vitamina C din macese creste absortia aluminului.

❌ Vitamina C din macese poate favoriza eliminarea rapida a medicamentelor din schizofrenie (prolixin), scazand eficienta acestora.

Atentie!

  •  Dupa consumul de preparate din macese se clateste gura cu apa deoarece strica smaltul dintilor.
  • Nu se consuma macese in acelasi timp cu medicatie anticoagulanta.

Stiati ca?

  • 100g de macese contin 200mg de vitamina C?
  • 100g pulpa de macese contine intre 500 si 5000 mg vitamina A?

Sursa foto coperta: fushi.co.uk

4 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: